Journals / Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi / 2021 / Cilt: 16 - Sayı: 2

Spinal metastazlı kraniyal glioblastoma multiforme olgusu

Pages
296–300
Publication Date
2021-07-07
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Bu olguda uzun süre progresyonsuz seyreden supratentoryal yerleşimli primer glioblastoma multiformeden kaynaklanan nadir spinal metastazı vurgulayacağız.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Glioblastoma multiforme en sık görülen ve en agresif primer beyin tümörüdür.
📊
Key Findings & Data:Kraniyal glioblastoma multiforme olgularının %0.4–%2’sinde spinal metastaz teşhis edilebilir.
💡
Conclusion & Impact:Bu olguda uzun süre progresyonsuz seyreden supratentoryal yerleşimli primer glioblastoma multiformeden kaynaklanan nadir spinal metastazı vurgulayacağız.
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Glioblastoma Multiforme · Radyoterapi · Spinal metastaz

Özet

Glioblastoma multiforme en sık görülen ve en agresif primer beyin tümörüdür. Glioblastoma multiforme'nin prognozu oldukça kötüdür. Bu tümörlerin küratif tedavilerinden sonra bile, intrakraniyal lokal nüks, kraniyal metastaz ve spinal metastazlar ortaya çıkabilir. Kraniyal glioblastoma multiforme olgularının %0.4–%2’sinde spinal metastaz teşhis edilebilir. Bu hastalarda tanıdan spinal metastaza kadar geçen süre 10-13 aydır ve spinal metastaz sonrası ortalama sağkalım süresi 3-4 aydır. Sol frontal lobda glioblastoma multiformeden operasyon öyküsü olan hastamızda sıradışı olarak tanıdan 4 yıl sonra spinal metastaz gelişmiş, hasta palyatif radyoterapiye rağmen tanıdan 53 gün sonra ölmüştür. Bu olguda uzun süre progresyonsuz seyreden supratentoryal yerleşimli primer glioblastoma multiformeden kaynaklanan nadir spinal metastazı vurgulayacağız.

🔖

Cite This Article

KARACA, F., MENTEŞ, S., ARSLAN, A., KESEN, O., CEYRAN, G., ÇİL, T. (2021). Spinal metastazlı kraniyal glioblastoma multiforme olgusu. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, Cilt: 16 - Sayı: 2, 296–300. https://ajindex.com/articles/783240

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (2)

  1. Curran Jr WJ, Scott CB, Horton J, et al. Recursive partitioning analysis of prognostic factors in three Radiation Therapy Oncology Group malignant glioma trials. J Natl Cancer Inst 1993;85:704–10
  2. Lawton CD, Nagasawa DT, Yang I, et al. Leptomeningeal spinal metastases from glioblastoma multiforme: treatment and management of an uncommon manifestation of disease. J Neurosurg Spine. 2012;17:438-48.