Journals / Kadim Akademi SBD / 2018 / Cilt: 2 - Sayı: 2

EVALUATION OF GRADUATE DISSERTATION ON SOCIAL WORK IN THE CONTEXT OF MIGRATION IN TURKEY

.TÜRKİYE’DE SOSYAL HİZMET LİSANSÜSTÜ TEZLERİNİN GÖÇ BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ

Pages
123–135
Publication Date
2018-12-10
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Ayrıca belli dönemlerde yaşanan lisansüstü tezlerin sayısal artışına rağmen göç konusu sosyal hizmet disiplininde hak ettiği yeri bulamamıştır.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Göç denildiğinde ilk akla gelen bir yerden başka bir yere gitmek veya gelmektedir.
📊
Key Findings & Data:Günümüzde, stratejik bir konuma sahip olan Türkiye’nin göçten en çok etkilenen dünya ülkelerinden biri olduğu söylenebilir.
💡
Conclusion & Impact:Ayrıca belli dönemlerde yaşanan lisansüstü tezlerin sayısal artışına rağmen göç konusu sosyal hizmet disiplininde hak ettiği yeri bulamamıştır.
🔬Design:Review & Systematic Survey
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Göç · Sosyal Hizmet · Tez

Özet

Göç denildiğinde ilk akla gelen bir yerden başka bir yere gitmek veya gelmektedir. Göç olgusunun beraberinde getirdiği sorunlar tüm dünya gündeminde yer almaktadır. Günümüzde, stratejik bir konuma sahip olan Türkiye’nin göçten en çok etkilenen dünya ülkelerinden biri olduğu söylenebilir. Bu bağlamda Türkiye’de göç ve sosyal hizmet alanında yapılan çalışmaların niteliği ve niceliği hakkında bir değerlendirmenin yapılması gerektiği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, sosyal hizmet disiplininde “göç” ile ilgili mevcut Türkçe literatüre ilişkin lisansüstü tezler üzerinden bir değerlendirme yapmaktır. Bu bağlamda göç ve sosyal hizmet alanında yazılan ve Yüksek Öğretim Kurulu’nun(YÖK) tez arşivinden elde edilen lisansüstü tezler doküman incelemesi tekniğiyle incelenmiştir. İnceleme sonucunda elde edilen bulgular, yüzde ve frekans tablolarıyla gösterilerek yorumlanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre yapılan çalışmaların çoğunluğunun yüksek lisans düzeyinde kaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca belli dönemlerde yaşanan lisansüstü tezlerin sayısal artışına rağmen göç konusu sosyal hizmet disiplininde hak ettiği yeri bulamamıştır.

🔖

Cite This Article

APAK, H. (2018). EVALUATION OF GRADUATE DISSERTATION ON SOCIAL WORK IN THE CONTEXT OF MIGRATION IN TURKEY. Kadim Akademi SBD, Cilt: 2 - Sayı: 2, 123–135. https://ajindex.com/articles/782386

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (20)

  1. Abadan-Unat, N. (1991). Göç ve Yurtdışındaki Türkler. Keleş R, Nowak J, Tomanbay İ. (eds.) içinde, Türkiye’de ve Almanya’da Sosyal Hizmetler Ansiklopedik Sözlük, ss. 93-100. Ankara:
  2. Selvi Yayınları.
  3. Abadan-Unat, N. (2015). Türkiye’nin son elli yıllık Emek Göçü: Yorum, Eleştiri, Öngörü. Erdoğan, M. M. ve Kaya, A. (der.) içinde, Türkiye’nin Göç Tarihi 14. Yüzyıldan 21. Yüzyıla Türkiye’ye Göçler, ss. 259-276. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  4. Akan, Y. ve Arslan, İ. (2008). Göç Ekonomisi: Türkiye Üzerine Bir Uygulama. Ankara:
  5. Ekin Yayınevi.
  6. Akkaş, İ. (2015). Suriyeli’ler: Sınırlar Ötesindeki Yaşam Mücadelesi. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE, 5(1) 92-114.
  7. Alptekin, K., Topuz, S. ve Zengin, O. (2017). Türkiye’de Sosyal Hizmet Eğitiminde Neler Oluyor?. Toplum ve Sosyal Hizmet, 28(2), 50-69.
  8. Apak, H. (2014). Suriyeli Göçmenlerin Kente Uyumları: Mardin Örneği. Mukaddime, 5(2), 53-70.
  9. Balgopal, P. R. (2000). Social Work Practice With Immigrants And Refugees. New York: Columbia University Press.
  10. Balkır, C. ve Kaiser, B. (2015). Türkiye’de Avrupa Birliği Vatandaşları. Erdoğan, M. M. ve Kaya, A. (der.) içinde, Türkiye’nin Göç Tarihi 14. Yüzyıldan 21. Yüzyıla Türkiye’ye Göçler, ss. 221-241. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  11. Beter, Ö. (2006). Sınırlar Ötesi Umutlar: Mülteci Çocuklar. Ankara:
  12. Sabev. Buz, S. (2008). Türkiye'deki Sığınmacıların Sosyal Profili. Polis Bilimleri Dergisi, 10(4), 1-14.
  13. Castles, S. ve Miller, M. J. (2008). Göçler Çağı: Modern Dünyada Uluslararası Göç Hareketleri. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi.
  14. Çoban-İçağasıoğlu, A. (2011). Göçmen Ailelerin Uyum Süreci: Kaynaklar ve Engeller. Y. Özkan (eds.) içinde, Sosyal Dışlanma ve Aile: Sosyal Hizmet Müdahalelerinde Güçlendirme Yaklaşımı, 107-122. Ankara:
  15. Maya Akademi. Collett, J. (2004). Immigration is a Social Work Issue. Social Work, Immigration and Asylum -Debates, Dilemmas And Ethical İssues For Social Work and Social Care Practice. In D. Hayes & B. Humphries (Eds), pp.77-95.
  16. Demiröz, F. (1989). Türkiye'de Dönen Göçmen İşçi Ailelerinin Karşılaştıkları Güçlükler, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  17. Deniz, O., ve Etlan, E. (2009). Kırdan Kente Göç ve Göçmenlerin Uyum Süreci Üzerine Bir Çalışma: Van Örneği. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 6(2), 472-498.
  18. Deniz, O. (2009). Uluslararası Göçler ve Türkiye’ye Yansıması. İstanbul:
  19. Çantay Yayınları.
  20. Deniz, T. (2014). Uluslararası Göç Sorunu Perspektifinde