Journals / Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi / 2020 / Sayı: 37

Lise dönemindeki ergenlerin riskli yaşam deneyimleri

Pages
100–113
Publication Date
2020-06-19
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Yapılan bu araştırmanın ergenlerin riskli yaşam deneyimleri ve bu deneyimlerin nedenlerinin anlaşılmasına katkı sağlayan bilgiler sunduğu düşünülmektedir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Önceki araştırmalar, ergenlik döneminde riskli davranışlar ve deneyimlerin sıklığının arttığını göstermektedir.
📊
Key Findings & Data:Çalışma grubu Doğu Anadolu bölgesinde Büyükşehir olan Malatya da eğitimine devam eden ve yaşları 15-18 arasında bulunan 40 (20=kız, 20=erkek) lise öğrencisidir.
💡
Conclusion & Impact:Yapılan bu araştırmanın ergenlerin riskli yaşam deneyimleri ve bu deneyimlerin nedenlerinin anlaşılmasına katkı sağlayan bilgiler sunduğu düşünülmektedir.
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Riskli davranışlar · ergenlik · tematik analiz

Özet

Önceki araştırmalar, ergenlik döneminde riskli davranışlar ve deneyimlerin sıklığının arttığını göstermektedir. Ancak buna rağmen lise dönemindeki ergenlerin hangi davranışları riskli olarak algıladıklarını araştıran sınırlı sayıda araştırma mevcuttur. Bu nitel araştırmanın amacı, lise dönemi ergenlerinin deneyimlerine göre riskli davranışlarını anlamak, bu davranışları kapsayıcı temalar altında birleştirmek ve çözüm önerileri sunmaktır. Çalışma grubu Doğu Anadolu bölgesinde Büyükşehir olan Malatya da eğitimine devam eden ve yaşları 15-18 arasında bulunan 40 (20=kız, 20=erkek) lise öğrencisidir. Yapılan görüşmelerin tematik analizi sonucunda ortaya çıkan yedi ana tema şunlardır: ‘Kavga’, ‘Madde kullanımı’, ‘Okuldan kaçma’, ‘Evden kaçma’, ‘Kopya çekme’, ‘Öğretmene karşı gelme’, ‘İntihar’. Yapılan bu araştırmanın ergenlerin riskli yaşam deneyimleri ve bu deneyimlerin nedenlerinin anlaşılmasına katkı sağlayan bilgiler sunduğu düşünülmektedir.

🔖

Cite This Article

ÖZTÜRK, N. (2020). Lise dönemindeki ergenlerin riskli yaşam deneyimleri. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı: 37, 100–113. https://ajindex.com/articles/75708

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (16)

  1. Akgül, S., & Kutluk, T. (2015). Çocuk ve ergenlerde tütün kontrolü. Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi,24, 1-5.
  2. Alexander, C. S., Kim, Y. J., Ensminger, M., Johnson, K. E., Smith, B. J., & Dolan, L. (1990). A measure of risk taking for young adolescents: reliabilitiy and validity assesments. Journal of Youth and Adolescence, 19(6),559-569.
  3. Amichai Hamburger, Y., Kingsbury, M., & Schneider, B. H. (2013). Friendship: An old concept with a new meaning?. Computers in Human Behavior, 29(1), 33-39.
  4. Anderman, E., Griesinger, T., & Westerfield, G. (1998). Motivation and cheating during early adolescence. Journal of Educational Psychology, 60, 84–93.
  5. Arıkan, Z., & Coşar, B. (1996). Alkol bağımlılığına demografik ve epidemiyolojik bir bakış. Kriz Dergisi, 4(2), 81-91.
  6. Arslan, H. N., Terzi, Ö., Dabak, Ş., & Pekşen, Y. (2012). Samsun il merkezindeki lise öğrencilerinde sigara, alkol ve madde kullanımı. Erciyes Tıp Dergisi, 34(2), 79-84.
  7. Ayan, S. (2011). Okulda disiplin cezası alma, ailede şiddete uğrama. Anadolu Psikiyatri Dergisi, 12(2),137-142.
  8. Aydın, B. (2001). İlköğretim okullarında sınıf disiplinin sağlanması. Doktara tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu. Bahalı, K., & Tahiroğlu, A. Y. (2010). Okul reddi: Klinik özellikler, tanı ve tedavi. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 2(3),362-383.
  9. Balkaya, A. & Ceyhan, E. (2007). Lise öğrencilerinin suç davranışı düzeylerinin bazı kişisel ve ailesel nitelikler bakımından incelenmesi. Aile ve Toplum Dergisi, 9(3), 13-27.
  10. Bilgiç, N., & Günay, T. (2014). Ergenlerin sigara bırakma konusunda desteklenmesinde bir yöntem: Akran eğitimi. Türk Toraks Dergisi, 15, 102-105.
  11. Braun, V., & Clarke, V. (2006). Using thematic analysis in psychology. Qualitative Research in Psychology, 3,77-101. DOI: 10.1191/1478088706qp063oa. Bridge, J. A., Goldstein, T. R., & Brent, D. A. (2006). Adolescent suicide and suicidal behavior. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 47(3‐4), 372-394.
  12. Boyd, D. R., Bee, H. L., & Johnson, P. A. (2006).
  13. Lifespan development. Boston, MA: Pearson. Boyer, T. W. (2006). The development of risk-taking: A multi-perspective review. Developmental Review, 26(3), 291-345.
  14. Celep, C. (2002). Sınıf yönetimi ve disiplin. Ankara:
  15. Anı Yayıncılık. Crone, E. A., & Dahl, R. E. (2012). Understanding adolescence as a period of social–affective engagement and goal flexibility. Nature Reviews Neuroscience, 13(9), 636-650.
  16. Çavuş, F. Ö., Çavuş, U. Y., & Görpelioğlu, S. (2017). Ankara ilindeki ergenlerde riskli d