Journals / Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi / 2014 / Cilt: 1 - Sayı: 1

Güvenlik Anlayışının Derinleşmesi ve İnsan Güvenliğinin Meydan Okuyucuları Olarak Şiddet Kullanan Devlet-dışı Aktörler

Pages
105–116
Publication Date
2014-02-01
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Bu çalışma, şiddet içeren devlet-dışı aktörlerin ortaya çıkışına katkıda bulunan faktörleri, eğilimleri ve gelişmeleri insan güvenliğine olan yansımaları çerçevesinde ortaya koymayı amaçlamaktadır

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Geleneksel güvenlik yaklaşımı, devlet ve ulusal güvenlik sorunsalı üzerine odaklanır.
📊
Key Findings & Data:İnsan güvenliği kavramı, geleneksel güvenlik yaklaşımı tarafından değerlendirmeye alınmayan aktörleri ve gündemleri içerir.
💡
Conclusion & Impact:Bu çalışma, şiddet içeren devlet-dışı aktörlerin ortaya çıkışına katkıda bulunan faktörleri, eğilimleri ve gelişmeleri insan güvenliğine olan yansımaları çerçevesinde ortaya koymayı amaçlamaktadır
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Güvenlik · İnsan Güvenliği · Şiddet İçermeyen

Özet

Geleneksel güvenlik yaklaşımı, devlet ve ulusal güvenlik sorunsalı üzerine odaklanır. Bununla birlikte, bireylerin güvenliğin referans nesnesi olarak ayrıcalıklı kılınması gerektiği ileri sürülmektedir. İnsan güvenliği kavramı, geleneksel güvenlik yaklaşımı tarafından değerlendirmeye alınmayan aktörleri ve gündemleri içerir. İnsan güvenliği, devletin güvenliğinin zorunlu olarak insanların güvenliği anlamına gelmediği anlayışına sahiptir. Ulus-devlet, egemenlik ve güç anlamında bir erozyon yaşamaktadır ve devlet-dışı aktörler, bu sürecin bir nedenidir. Devlet-dışı aktörlerin bir yönünü, devletin kuvvet kullanma tekelini sorgulayan ve insan güvenliğine yönelik bir meydan okuma oluşturan şiddet içeren devlet dışı aktörler oluşturur. Bu çalışma, şiddet içeren devlet-dışı aktörlerin ortaya çıkışına katkıda bulunan faktörleri, eğilimleri ve gelişmeleri insan güvenliğine olan yansımaları çerçevesinde ortaya koymayı amaçlamaktadır

🔖

Cite This Article

AĞIR, B. S., ARMAN, M. N. (2014). Güvenlik Anlayışının Derinleşmesi ve İnsan Güvenliğinin Meydan Okuyucuları Olarak Şiddet Kullanan Devlet-dışı Aktörler. Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 1 - Sayı: 1, 105–116. https://ajindex.com/articles/728779

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (15)

  1. AĞIR, Bülent Sarper (2008), “Küreselleşen Dünyada Kitle İmha Silahları ve Terörizm.” In Küreselleşmeden Post-Küreselleşmeye Değişim Sürecindeki Dünya Düzeni ve Türkiye, edited by Murat Saraçlı, Lotus, Ankara, s. 99-129.
  2. BAJPAI, Kanti (2010), “Human Security: Concept and Measurement.” Kroc Institute Occasional Paper, August http://www.hegoa.ehu.es/dossierra/seguridad/Human_security_concept_and_measurement.pdf.
  3. Accessed July BİGO, Didier (2001), “The Möbius Ribbon of Internal and External Security(ies).” In Identities, Borders and Orders: Rethinking International Relations Theory, edited by Mathias Albert, David Jacobson and Yosef Lapid, Minnesota University Pres, Minneapolis, s. 91-116.
  4. BİLGİN, Pınar (2005), Regional Security in the Middle East - A Critical Perspective. Routledge, London. ______(2003), “Individual Security and Societal Dimensions of Security.” International Studies Review 5, s. 203-222.
  5. BOOTH, Ken (1991), “Security and Emancipation.” Review of International Studies 17, no. 4, s. 313-326.
  6. BOURNE, Mike (2005), “The Proliferation of Small Arms and Ligth Weapons.” In New Threats and New Actors in International Security, edited by Elke Krahman, Macmillan, New York, s. 155-176.
  7. BUZAN, Barry (1991)
  8. People, States and Fear: An Agenda for International Security Studies in the Post Cold War Era, Harvester, Hemel Hempstead. ______ (1997), “Rethinking Security After the Cold War.” Cooperation and Conflict 32, no. 1, s. 5-28.
  9. BUZAN, Barry, WæVER, Ole, and WILDE, Jaap (1998), Security: A New Framework for Analysis, Lynne Reinner Publishers,
  10. London. BUZAN, Barry, and HANSEN, Lene (2009), The Evolution of International Security Studies, Cambridge University Pres, New York. CHA, Victor D (2000), “Globalization and the Study of International Security.” Journal of Peace Research, no. 3, s. 391-403.
  11. FLOYD, Rita (2007), “Human Security and the Copenhagen School’s Securitization Approach: Conceptualizing Human Security as a Securitizing Move.” Human Security Journal 5, s. 38-49.
  12. HOUGH, Peter (2008),
  13. Understanding Global Security, Routledge, New York. HUMAN SECURITY CENTER, “What is Human Security”, Accessed July 21, 2010. http://www.humansecurityreport.info/index.php?option=content&task=view&id=24&itemid=59.
  14. HYDE-PRICE, Adrian (2001), “Beware the Jabberwock ”: Security Studies in the Twenty-First Century.” In Europe’s New Security Challenges, edited by Heinz Görtner, Adrian Hyde-Price and Erich Reiter, Boulder, London, s. 27-54.
  15. KRAHMAN, Elke (2005), “From Stat