Journals / Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi / 2018 / Cilt: 16 - Sayı: 1

İTALYAN-BULGAR REVİZYONİST POLİTİKALARI KARŞISINDA TÜRKİYE’NİN BALKAN ANTANTI’NI “AYAKTA TUTMA” GİRİŞİMLERİ VE TÜRK-YUNAN İTTİFAK ARAYIŞLARI

Pages
537–578
Publication Date
2018-03-31
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Bu çalışmanın amacı İkinci Dünya Savaşı’na giden süreçte Yugoslavya’nın ittifakın değerini azaltan eylemleri ve İtalyan-Bulgar tehdidi karşısında Türkiye’nin Antantı ayakta tutabilmek için geliştirmeye çalıştığı politikaları ve eş zamanlı olarak Antanta alternatif olarak Türkiye ve Yunanistan’ın ittifak arayışlarını ele almak ve analiz etmektir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Birinci Dünya Savaşı sonrası kazanan devletlerin ortaya koymuş olduğu “Versay Düzeni”, Bulgaristan ve İtalya’nın rövanşist ve revizyonist politikaları nedeniyle Balkanlarda hızla etkisini kaybetmeye başlayınca bölgedeki statükonun tehdit altına girdiğine inanan Balkan Devletleri sınırlarının güvenlik altına alabilecek bir ittifak arayışına girişti.
📊
Key Findings & Data:Türkiye ve Yunanistan’ın öncülüğünü yaptığı bu arayış 9 Şubat 1934’te Romanya ve Yugoslavya’nın da dahil olmasıyla Balkan Antantı’nın imzalanmasıyla sonuçlandı.
💡
Conclusion & Impact:Bu çalışmanın amacı İkinci Dünya Savaşı’na giden süreçte Yugoslavya’nın ittifakın değerini azaltan eylemleri ve İtalyan-Bulgar tehdidi karşısında Türkiye’nin Antantı ayakta tutabilmek için geliştirmeye çalıştığı politikaları ve eş zamanlı olarak Antanta alternatif olarak Türkiye ve Yunanistan’ın ittifak arayışlarını ele almak ve analiz etmektir.
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Türkiye · Yunanistan · Yugoslava

Özet

Birinci Dünya Savaşı sonrası kazanan devletlerin ortaya koymuş olduğu “Versay Düzeni”, Bulgaristan ve İtalya’nın rövanşist ve revizyonist politikaları nedeniyle Balkanlarda hızla etkisini kaybetmeye başlayınca bölgedeki statükonun tehdit altına girdiğine inanan Balkan Devletleri sınırlarının güvenlik altına alabilecek bir ittifak arayışına girişti. Türkiye ve Yunanistan’ın öncülüğünü yaptığı bu arayış 9 Şubat 1934’te Romanya ve Yugoslavya’nın da dahil olmasıyla Balkan Antantı’nın imzalanmasıyla sonuçlandı. İtalyan-Bulgar tehdidine karşı bölgede kolektif bir güvenlik çemberi yaratmayı amaçlayan Antant temelde üyelerin bir diğerine danışmaksızın üçüncü bir devletle herhangi bir görüşme ya da anlaşma gerçekleştirilmemesi gerektiği ilkesine dayanıyordu. Ancak çok geçmeden Yugoslavya bu ilkeye aykırı hareket etmeye başladı; 1935’te İtalya’nın Habeşistan’ın işgalinden sonraki süreçte İtalya ve Bulgaristan ile yakınlaşma siyaseti benimsedi ve 1937 yılı başında her iki devletle de birer dostluk ve saldırmazlık anlaşması imzaladı. Antantı temellerinden dinamitleyen bu gelişmeler karşısında Türkiye ve Yunanistan büyük bir şok yaşadı; her iki ülke de Antantın geleceğine ilişkin zorunlu olarak bir yol ayrımına gelindiği gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kaldı. Türkiye bir taraftan Antantı ayakta tutmak için yoğun diplomatik temaslarda bulunurken diğer taraftan Yunanistan ile yeni bir ittifak arayışına girişti. Bu çalışmanın amacı İkinci Dünya Savaşı’na giden süreçte Yugoslavya’nın ittifakın değerini azaltan eylemleri ve İtalyan-Bulgar tehdidi karşısında Türkiye’nin Antantı ayakta tutabilmek için geliştirmeye çalıştığı politikaları ve eş zamanlı olarak Antanta alternatif olarak Türkiye ve Yunanistan’ın ittifak arayışlarını ele almak ve analiz etmektir.

🔖

Cite This Article

YELLİCE, G. (2018). İTALYAN-BULGAR REVİZYONİST POLİTİKALARI KARŞISINDA TÜRKİYE’NİN BALKAN ANTANTI’NI “AYAKTA TUTMA” GİRİŞİMLERİ VE TÜRK-YUNAN İTTİFAK ARAYIŞLARI. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 16 - Sayı: 1, 537–578. https://ajindex.com/articles/69744

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (22)

  1. KAYNAKLAR Arşivler BCA: Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi DDI: Documenti Diplomatici İtaliani (1935-1938) DGFP: Documents on German Foreign Policy 1918-1945 DBPO: Document on British Foreign Policy Overseas, 1919-1939 FRUS: Foreign Relations of the United States Diplomatic Papers, 1937 MB: AEV: Mousio Benaki, Arheio Eleftheriou Venizelou Vouli ton Ellinon, Praktika Synedriaseon, Synedriaseis A'-OTH' (5 martiou 1934 - 17 Septemvriou 1934).
  2. Gazeteler Akşam, Cumhuriyet, Akropolis, I Ethniki, I Proiai, Vradini, Ellinikon Mellon, Neos Kosmos, The Times, The Manchester Guardian, The New York Times. Anılar ve Kitaplar ARMAOĞLU, Fahir (2004), 20.yy Siyasi Tarihi 1914-1995,
  3. Alkın Yayınevi,
  4. İstanbul.
  5. ARAS, Tevfik Rüştü(1947),
  6. Görüşlerim, Semih Lütfi Kitabevi İstanbul. Atatürk’ün Millî Dış Politikası ( 1981),
  7. Kültür Bakanlığı Yayınları,
  8. Ankara BAYUR, Yusuf Hikmet, (1973), Türkiye Devleti’nin Dış Siyasası, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara.
  9. BIYIKLI, Mustafa (2011), Mustafa Kemal Atatürk’ün Dış Politika Konuşmaları, Hiperlink, İstanbul.
  10. CRAMPTON R. J. (1989),
  11. A Short History of Modern Bulgaria, Cambridge Universtiy Press,
  12. Cambridge. DESPOTOPOULOS, Aleksandros (1998). I Polemiki Proparaskevi tis Elladas, 1923–1940.
  13. Akadimia Athinon, Athens. ESMER, Ahmet Şükrü (1953), Siyasi Tarih (1919-1939), Siyasal Bilgiler Fak. Yay. Ankara.
  14. HATZİVASSİLİOU Evanthis(1999),
  15. O Eleftherios Venizelos, I Ellinotourkiki Prosegisi kai to Provlima tis Asfaleias sta Valkania, 1928-1931,
  16. Thessaloniki, Institute for Balkan Studies, Thessaloniki. KARAMANLİS C. A. (1986), Eleftherios Venizelos kai Oi Eksoterikes mas Shesis, 1928-1932,
  17. Helleniki Evroekdotiki, Athina, KITSIKIS Dimitris (1950), I Hellas tis 4is Augoustou kai Megales Dinameis, Deftheri Ekdosi, Athina, Ekdoseis Elefhtereis Skepseis KOUMAS Manoles (2010), I Elleniki Exoteriki Politiki kai to Zitima tis Asfaleias sti Notioanatoliki Evropi, 1933-1936,
  18. I. Sideris, Athina, KOLİOPOULOS, Yannis (1985),
  19. Palinorthosi, Diktatoria, Polemos, 1935–1941:
  20. O Bretanikos paragontas stin Ellada, Ekdoseis Esteia, Athina. KLAPSİS, Antonis (2010), To Ellinotourkiko Oikonomiko Simfono tis 10is Iouniou 1930: O Elefhterios Venizelos kai I Diefthisi ton Ekkremotiton tis Simbasis tis Lozanis gia tin Antallagi ton Plitismon, Sideris, Athina. LEDERER Ivo J. (1963), Yugoslavia at the Paris Peace Conference: A Study in Frontiermaking, Yale University Press,
  21. U.S. LINARDATOS Spiros (1993), O Ionannis Metaksas kai Megales Dinameis 1936-1940,
  22. Ekdoseis Prokinio, Athina, 1993