Journals / Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi / 2020 / Cilt: 7 - Sayı: 1

Dindarlık İle Özgecilik Arasındaki İlişki: Üniversite Öğrencileri İle Yapılan Bir Araştırma

Pages
742–773
Publication Date
2020-06-30
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Sınıf ve fakülte değişkenleri de dindarlığın ve özgeciliğin bazı alt boyutlarında farklılaşmaya yol açtığıdır.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin dindarlık düzeyleri ile özgecilik düzeyleri arasında bir ilişki olup olmadığının belirlenmesidir.
📊
Key Findings & Data:Araştırmanın bir diğer amacı da öğrencilerin dindarlık ve özgecilik düzeylerinin cinsiyet, sınıf ve fakülte değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesidir.
💡
Conclusion & Impact:Sınıf ve fakülte değişkenleri de dindarlığın ve özgeciliğin bazı alt boyutlarında farklılaşmaya yol açtığıdır.
🔬Design:Survey & Empirical Study
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Özgecilik · Dindarlık · Üniversite Öğrencileri

Özet

Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin dindarlık düzeyleri ile özgecilik düzeyleri arasında bir ilişki olup olmadığının belirlenmesidir. Araştırmanın bir diğer amacı da öğrencilerin dindarlık ve özgecilik düzeylerinin cinsiyet, sınıf ve fakülte değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesidir. Bu amaçla Dinsel yaşayış Ölçeği ile Özgecilik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma, kotalı ve seçkisiz örnekleme yöntemleri kullanılarak belirlenen 510 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin dindarlık düzeyleri ile özgecilik düzeyleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın bir diğer sonucu ise Cinsiyetin dindarlığın ibadet alt boyutunda ve özgeciliğin tüm alt boyutlarında anlamlı bir farklılığa yol açtığıdır. Sınıf ve fakülte değişkenleri de dindarlığın ve özgeciliğin bazı alt boyutlarında farklılaşmaya yol açtığıdır.

🔖

Cite This Article

AZ, M. S., ACAR, M. C. (2020). Dindarlık İle Özgecilik Arasındaki İlişki: Üniversite Öğrencileri İle Yapılan Bir Araştırma. Pamukkale Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Cilt: 7 - Sayı: 1, 742–773. https://ajindex.com/articles/696734

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (22)

  1. Abuzar, Celil. “Dinin Toplumsal Yaşam Üzerindeki Etkisi”. Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 26 (2011), 143-153.
  2. Acar, Muhammet Cevat - Apak, Hıdır. “Sosyal Hizmet Bölümü Öğrencilerinin Empatik Eğilimleri ile Özgecilik Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Toplum ve Sosyâl Hizmet Dergisi 28/1 (2017), 93-112.
  3. Akbaba, Sırrı. Grupla Psikolojik Danışmanın Sosyal Psikolojik Bir Kavram Olan Özgecilik Üzerindeki Etkisi. Erzurum: Atatürk Üniversitesi Soysal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, 1994.
  4. Arslan, Mustafa - Tunç, Esra. “İlahiyat Fakültesi Öğrencilerinin Değer Yönelimlerindeki Farklılaşmalar”. Değerler Eğitim Dergisi 11/26 (2013), 7-39.
  5. Avcı, Dilek vd. "Hemşirelik Öğrencilerinde Empati-Özgecilik İlişkisi ve Özgeci Davranışın Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi". Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi 2 (2013), 108-113.
  6. Ayten, Ali. Prososyal Davranışlarda Dindarlık ve Empatinin Rolü. İstanbul:
  7. Marmara Üniversitesi,
  8. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, 2009.
  9. Ayten, Ali. "The RelationshIp between helping behaviors, religiosity and lIfe satisfaction. A case study on Turkish Muslims". Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi 3 (2017), 7-25.
  10. Bodur, Hüsnü Ezber - Korkmaz, Sezai. “İlahiyat Öğrencilerinde Sosyal Medya Kullanımı ve Dindarlık İlişkisi”. KSÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi, 30 (2017), 329-351.
  11. Çelik, Yusuf. “Kur’an’da İbadet”, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 41 (2014), 203-219.
  12. Dağcı, Abdullah. Pozitif Psikoloji Bağlamında Umudun Dindarlıkla İlişkisi. Konya: Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2014.
  13. Duru, Erdinç. “Öğretmen Adaylarında Empatik Eğilim Düzeyinin Bazı Psikososyal Değişkenler Açısından İncelenmesi”. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 12 (2002), 21-35.
  14. Feyizli, Hasan Tahsin. Feyzu’l Furkan Açıklamalı Kur’an-ı Kerim Meali, İstanbul: Server İletişim, 2013.
  15. Günör, Recep Batu. Modern Ahlak Felsefesinde Özgecilik. Ankara:
  16. Gazi Üniversitesi,
  17. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi, 2014.
  18. Harputlu, İlke. Dini Tutum ve Özgecilik İlişkisi. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi,
  19. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2015.
  20. Hökelekli, Hayati. Din Psikolojisi. Ankara. TDV Yayınları, 2013.
  21. İşmen, Esra. - Yıldız, Armağan. “Öğretmenliğe İlişkin Tutumların Özgecilik ve Atılganlık Düzeyleri Açısından İncelenmesi”. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi 42 (2005), 151-166.
  22. Kaçar Banbal, Güliz. Hemşirelik Öğrencilerinin Özgecilik Düzeyleri. İstanbul: İs