Journals / Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi / 2017 / Cilt: 8 - Sayı: 30

AYNI SEANSTA BİLATERAL UNİPORT SEMPATEKTOMİ; BİR GÜNDE EVDESİNİZ

Pages
15–18
Publication Date
2017-06-01
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Bizim serimizde ise kamera ve çalışma kanalı aynı olan alet kullanılarak hastalarda en az postoperatif ağrı mükemmel kozmetik sonuçlar elde edilmektedir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Amaç:Retrospektif çalışmamızda amacımız; avuç içi veya koltuk altı terlemesi olan hastalara uniport (kamera ve çalışma kanalı aynı) ile yapılan sempatektominin cerrahi yöntem olarak avantajlarını ve serinin sonuçlarını değerlendirmektir.
📊
Key Findings & Data:Gereç ve Yöntem:Haziran 2010 – Aralık 2015 tarihleri arasında, kliniğimize avuç içi veya koltuk altı aşırı terlemesi ile başvuran toplam 30 hastaya (16 erkek, 14 kadın; ort. yaş 20 yıl; dağılım 17-23) kliniğimizde uniport porttan (Richard Wolf) T2-T4 gangliyonu sempatik zincir elektrokoterizasyonu uygulandı.
💡
Conclusion & Impact:Bizim serimizde ise kamera ve çalışma kanalı aynı olan alet kullanılarak hastalarda en az postoperatif ağrı mükemmel kozmetik sonuçlar elde edilmektedir.
🔬Design:Research Article
📍Scope:2010 · 30 hasta
⚙️Variables:Sempatektomi · uniportal · hiperhidrozis

Özet

Amaç:Retrospektif çalışmamızda amacımız; avuç içi veya koltuk altı terlemesi olan hastalara uniport (kamera ve çalışma kanalı aynı) ile yapılan sempatektominin cerrahi yöntem olarak avantajlarını ve serinin sonuçlarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem:Haziran 2010 – Aralık 2015 tarihleri arasında, kliniğimize avuç içi veya koltuk altı aşırı terlemesi ile başvuran toplam 30 hastaya (16 erkek, 14 kadın; ort. yaş 20 yıl; dağılım 17-23) kliniğimizde uniport porttan (Richard Wolf) T2-T4 gangliyonu sempatik zincir elektrokoterizasyonu uygulandı. Bu olguların 15’inde (%50) avuç içi ve koltuk altı, 15’inde (%50) ise sadece avuç içi terlemesi vardı. Bulgular: Hastalarımızda cerrahi komplikasyon olmadı. Bir hasta dışında tüm hastalarda avuç içi ve koltuk altı terlemesinde iyileşme görüldü. Bir hastamızda rebound el terlemesi izlendi. Sonuç:Video yardımlı toraks cerrahisi ile transaksiller sempatektomi birçok yazar tarafından bildirilmiştir. Ancak bu grupta bile en az iki port açılmaktadır. Bizim serimizde ise kamera ve çalışma kanalı aynı olan alet kullanılarak hastalarda en az postoperatif ağrı mükemmel kozmetik sonuçlar elde edilmektedir.

🔖

Cite This Article

YETİM, T. D. (2017). AYNI SEANSTA BİLATERAL UNİPORT SEMPATEKTOMİ; BİR GÜNDE EVDESİNİZ. Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi, Cilt: 8 - Sayı: 30, 15–18. https://ajindex.com/articles/692795

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (1)

  1. Önder M, Aksoy G. Hiperhidroz. Türkderm 2011;45:2-9 2. Connolly M, De Berker D. Management of primaryhyperhidrosis: a summary of thedifferenttreatmentmodalities. Am J ClinDermatol 2003;4:681-97 3. Krasna MJ, Demmy TL, McKenna RJ, Mack MJ. Thoracoscopicsympathectomy: the U.S. experience. Eur J SurgSuppl 1998;(580):19-21. 4. Telaranta T. Treatment of socialphobiabyendoscopicthoracicsympathicotomy. Eur J SurgSuppl 1998;(580):27-32. 5. Miller JL, Hurley HJ. Diseases of theeccrineandapocrinesweatglands. Dermatology. Ed. Bolognia JL, Jorizzo JL, Rapini RP. Second edition. Spain, MosbyElsevier, 2008;531-48. 6. Hornberger J, Grimes K, Naumann M, Glaser DA, Lowe NJ, Naver H, et al. Recognition, diagnosis, andtreatment of primaryfocalhyperhidrosis. J Am AcadDermatol 2004;51(2):274-86. 7. Montessi J, Almeida EP, Vieira JP, AbreuMda M, Souza RL, Montessi OV. Video-assistedthoracicsympathectomy in thetreatment of primaryhyperhidrosis: a retrospectivestudy of 521 casescomparingdifferentlevels of ablation. BrasPneumol 2007;33:248-54. 8. Gossot D, Galetta D, Pascal A, Debrosse D, Caliandro R, Girard P, et al. Long-termresults of endoscopicthoracicsympathectomyforupperlimbhyperhidrosis. AnnThoracSurg 2003;75:1075-9. 9. Atkinson JL, Fealey RD. Sympathotomyinstead of sympathectomyforpalmarhyperhidrosis: minimizingpostoperativecompensatoryhyperhidrosis. Mayo ClinProc 2003; 78:167-72 10. García-Franco CE, España A. Usefulness of bilateralsympathectomyusing video-assistedthorascopicsurgery in thetreatment of essentialhyperhidrosis. ActasDermosifiliogr 2008;99(7):523-7.