Journals / Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi / 2019 / Sayı: 34

GLOBAL TÜKETİM KÜLTÜRÜ VE REKLAM STRATEJİLERİ

Pages
273–285
Publication Date
2019-01-21
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Çalışmadan elde edilen sonuçların bu alanda çalışan akademisyenler ve pazar araştırmacılarına katkıda bulunacağı düşünülmektedir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Küreselleşme; tüketicilerin ihtiyaçlarını, beklentilerini, tatminlerini homojenleştirmiş, şirketlerin standardize reklam stratejisini her kültürde kullanabilmesine olanak tanımıştır.
📊
Key Findings & Data:Kültürel farklılıklara dikkat edilmeden hazırlanan bazı kampanyaların başarısızlığa uğraması ile şirketler, ‘Yerel düşün global hareket et’ yaklaşımını esas alan bütünleşik pazarlama iletişim çalışmalarına yönelmişlerdir.
💡
Conclusion & Impact:Çalışmadan elde edilen sonuçların bu alanda çalışan akademisyenler ve pazar araştırmacılarına katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Tüketim Kültürü · Reklam Stratejileri · Standardize Edilmiş Reklam

Özet

Küreselleşme; tüketicilerin ihtiyaçlarını, beklentilerini, tatminlerini homojenleştirmiş, şirketlerin standardize reklam stratejisini her kültürde kullanabilmesine olanak tanımıştır. Kültürel farklılıklara dikkat edilmeden hazırlanan bazı kampanyaların başarısızlığa uğraması ile şirketler, ‘Yerel düşün global hareket et’ yaklaşımını esas alan bütünleşik pazarlama iletişim çalışmalarına yönelmişlerdir. Bu araştırmada, Türkiye’nin global markası Türk Hava Yolları’na ait ‘Hayal Edince’ reklamı üzerinden markanın reklam stratejisi ve global tüketim kültürü algısını oluşturan değişkenleri belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Gümüşhane Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde belirli bölümlerde eğitim gören öğrencilerin tutumlarını öğrenmeye yönelik bir soru formu hazırlanmıştır. Değişkenleri belirlemeye yönelik yapılan faktör analizi sonrasında ‘Bir reklama yönelik tutum’, ‘Global reklamcılık’ ve ‘Global tüketim trendi’ boyutları belirlenmiştir. Ayrıca regresyon analizi ile global tüketim trendi değişkeninin bir reklama yönelik tutum ve global reklam boyutlarını açıklamada istatistiki olarak anlamlı olduğu bulunmuştur. Çalışmadan elde edilen sonuçların bu alanda çalışan akademisyenler ve pazar araştırmacılarına katkıda bulunacağı düşünülmektedir.

🔖

Cite This Article

ERBAŞ, S. (2019). GLOBAL TÜKETİM KÜLTÜRÜ VE REKLAM STRATEJİLERİ. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 34, 273–285. https://ajindex.com/articles/68069

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (27)

  1. Adorno, T.W. ve Horkheimer, M. (2014).
  2. Aydınlanmanın Diyalektiği. İstanbul,
  3. Kabalcı Yayınevi.
  4. Akaka, M.A. ve Alden, D.L. (2010). “Global Brand Positioning And Perceptions: International Advertising And Global Consumer Culture”, Journal of Advertising, 29(1), 37-56.
  5. Baudrillard, J. (2014).
  6. Nesneler Sistemi. İstanbul, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi.
  7. Bauman, Z. (1999).
  8. Çalışma, Tüketicilik Ve Yeni Yoksullar. İstanbul, Gündüz Basım Yayın. …………………(2012). Akışkan Modern Dünyadan 44 Mektup. İstanbul,
  9. Habitus Yayınları.
  10. Belch, G.E. ve Belch, M.A. (2012). Advertising And Promotion. An Integrated Marketing Communications Perspective. Global Edition,
  11. McGraw-Hill. Bocock, R. (2005).
  12. Tüketim. Ankara,
  13. Dost Yayınları Chang, P.-L. ve Chieng, M.-H. (2006). “Building Consumer–Brand Relationship: A Cross-Cultural Experiential View.”, Psychology & Marketing, 23, 927–959.
  14. Cho, E., Fiore, A.M. ve Russell, D.W. (2015). “Validation Of A Fashion Brand İmage Scale Capturing Gognitive, Sensory And Affective Associations: Testing İts Role İn An Extended Brand Equity Model”, Journal of Marketing, 32(1), 28-48.
  15. Cleveland, M. ve Laroche, M. (2007). “Acculturaton To The Global Consumer Culture: Scale Development And Research Paradigm”, Journal of Business Research, 60(3), 249-259.
  16. Demir, H. ve Okan, T. (2008). “Etkileşimsel Ve Dönüşümsel Liderlik: Bir Ölçek Geliştirme Denemesi”. Yönetim, 19(61), 72-90.
  17. Erbaş, S. (2016). Reklam Beğenilirliği. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Geuens, M. ve De Pelsmacker, P. (1998). “Feelings Evoked By Warm, Erotic, Humorous Or Non-Emotional Print Advertisements For Alcoholic Beverages”, Academy of Marketing Science Review, 19 (1), 1-32.
  18. Giddens, A. (2012).
  19. Sosyoloji. İstanbul,
  20. Kırmızı Yayınları.
  21. Gottdiener, M. (2005).
  22. Postmodern Göstergeler. Ankara,
  23. İmge Kitabevi.
  24. Haşıloğlu, S.B.; Baran, T. ve Aydın, O. (2015). “Pazarlama Araştırmalarındaki Potansiyel Problemlere Yönelik Bir Araştırma: Kolayda Örnekleme Ve Sıklık İfadeli Ölçek Maddeleri”, Pamukkale İşletme ve Bilişim Yönetimi Dergisi, 2(1), 19-28.
  25. Hsing Hsu, C. (2002). Advertising Content And Cultural Consequences: A Cross Cultural Comparison Of Taiwanese And U.S. Magazine Advertisements. (Doctor of Philosophy). The University of Utah. Kalaycı, Ş. (2017). ‘’Faktör Analizi’’, SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, (Ed: Ş. Kalaycı). Ankara,
  26. Dinamik Akademi Yayınları.
  27. Kayış, A. (2017). ‘’Probit Regresyon Modeli’’, SPSS Uygulamalı Çok Değiş