Journals / Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi / 2007 / Cilt: 10 - Sayı: 1

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN HEMŞİRELİK MESLEĞİ HAKKINDAKİ BİLGİ, DÜŞÜNCE VE BEKLENTİLERİ

Pages
1–9
Publication Date
2010-02-18
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Öğrencilerin hemşirelik eğitimden beklentilerine bakıldığında ise, öğrencilerin çoğunluğu (%71.5) hemşirelikle ilgili uygulamaların artmasına ve öğretme yöntemlerine yönelik öneriler getirmişlerdir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Öz Tanımlayıcı nitelikteki bu çalışmada, hemşirelik bölümünde okuyan öğrencilerin hemşirelik mesleği hakkındaki bilgi, düşünce ve beklentilerinin saptanması amaçlanmıştır.
📊
Key Findings & Data:Araştırmanın örneğini Harran Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik bölümünde 2004-2005 yılında okuyan toplam 116 öğrenci oluşturmuştur.
💡
Conclusion & Impact:Öğrencilerin hemşirelik eğitimden beklentilerine bakıldığında ise, öğrencilerin çoğunluğu (%71.5) hemşirelikle ilgili uygulamaların artmasına ve öğretme yöntemlerine yönelik öneriler getirmişlerdir.
🔬Design:Survey & Empirical Study
📍Scope:2004-2005 Verileri
⚙️Variables:Anahtar Kelimeler Hemşirelik · meslek tercihi · hemşirelik eğitimi

Özet

Öz Tanımlayıcı nitelikteki bu çalışmada, hemşirelik bölümünde okuyan öğrencilerin hemşirelik mesleği hakkındaki bilgi, düşünce ve beklentilerinin saptanması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneğini Harran Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik bölümünde 2004-2005 yılında okuyan toplam 116 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmacılar tarafından araştırmanın amacına uygun bir anket formu geliştirilmiştir. Bulgular incelendiğinde, genel olarak öğrencilerin %42.3’ünün ilk tercihlerinin hemşirelik mesleği olduğu, ve yıllara göre bu oranın anlamlı olarak arttığı saptanmıştır (p < 0.05). Öğrencilerin %42.7’sinin hemşirelik eğitimine başladıklarında ilk düşünceleri olumludur. Meslekle ilgili bilgi ve uygulamalı derslerin sayısı arttıkça bu oran anlamlı olarak % 70.7’ye yükselmiştir (p < 0.05). Öğrencilerin %50.9’u hemşirelerin iletişim becerilerinin yetersiz olmasının, %16.4’ü mezun olunan öğrenim düzeylerinin farklılığının, %32.7’si kadın mesleği olmasının, çalışma koşullarının olumsuzluğu ve görev, yetki ve sorumlulukların belirsiz olmasının hemşirelik imajını olumsuz yönde etkilediğini bildirmişlerdir. Öğrencilerin hemşirelik eğitimden beklentilerine bakıldığında ise, öğrencilerin çoğunluğu (%71.5) hemşirelikle ilgili uygulamaların artmasına ve öğretme yöntemlerine yönelik öneriler getirmişlerdir.

🔖

Cite This Article

DİNÇ, S., KAYA, Ö., ŞİMŞEK, Z. (2010). HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN HEMŞİRELİK MESLEĞİ HAKKINDAKİ BİLGİ, DÜŞÜNCE VE BEKLENTİLERİ. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi, Cilt: 10 - Sayı: 1, 1–9. https://ajindex.com/articles/61174

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (15)

  1. ………… TC: Saglik Bakanligi Avrupa Komisyonu Türkiye Üreme Sagligi Programi EUROPEAID/111056/C/SV/TR. Hizmet Öncesi ve Hizmet Içi Ihtiyaç Saptama Hazirlik Raporu Subat 2004.
  2. Akbayrak N, Tosun N (2002). Saglik ekibi ve ekibin bir üyesi olarak hemsirenin rolü. Sendrom. 14(1):17-23.
  3. Atalay M (1994). Hemsirelik birinci sinif ögrencilerinin klinik uygulamada yasadiklari güçlükler ve yardim beklentileri. Hacettepe Üniversitesi Hemsirelik Yüksekokulu Dergisi 1(1):19-25.
  4. Baykal Ü, Sökmen S,Korkmaz S ve ark (2002). Ögrenci memnuniyeti ölçegi gelistirme çalismasi. I.Ü. Florence Nightingale Hemsirelik Yüksekokulu Hemsirelik Dergisi 49 http://www.istanbul.edu.tr/yuksekokullar/floren/Hemsirelik%20Dergisi/Sayi_49.htm#2
  5. Beauregard M, Richardson S (2003). Improving our image a nurse at a time. Journal of Nursing Administration. 33: 10-14.
  6. Cimete G (1998). Ögrenci - ögretim elemanina etkilesimine yönelik kalitatif bir çalisma. Cumhuriyet Üniversitesi Hemsirelik Yüksekokulu Dergisi 1(2): 9-19.
  7. Conk Z (1990). Ögrencilerin Meslek ve Saglik Sorunlarinin Incelenmesi. Ege Üniversitesi Hemsirelik Yüksekokulu, 3. Ulusal Hemsirelik Kongresi Bildirileri.12-14 Eylül Izmir, 519-531.
  8. Costantino V, Perissinotto E, Scattolin A et al. ( 2000). Motivation and expectations of graduate nursing student at the university of padova. Professioni infermieristiche 53(1): 17-25.
  9. Çakmakçi A, Aycan N (2003). Lise son sinif ögrencilerin hemsirelik meslegine bakis açilari ile meslegi tercih etme durumlari. Hemsirelik Forumu 6(1):33-43.
  10. Hatipoğlu S (2000).Çagdas yasam ve hemsirelik. Sendrom 12( 3):10-15. Http://www.Un.Org.Tr/Who/Nurseturk/Sagl ikbak.HTM (21 Mayis 2002).
  11. Kaiser LM (2004). Presence in three interconnected contexts: considerations for nursing education in the 21 St Century. Nurse Leadersh Forum 8(4): 150-5.
  12. Karakuş A, Karadag N, Birgili F ve ark. (2005). Lise son sinif kiz ögrencilerin hemsirelik meslegine bakis açilari ile meslegi tercih etme durumlari. Hemsirelik Forumu 1(2): 16-24.
  13. Kaya O, Simsek Z, Kabalcioglu F ve ark. (2004). Hemsirelerin mesleki imajlarini ve meslegi algilama durumlarini etkileyen faktörler. Hemsirelik Forumu. 7(1): 1-6.
  14. Kocaman G (2003). Hemsirelikte kanita dayali uygulama. Hemsirelikte Arastirma Gelistirme Dergisi 5(2): 61-70.
  15. Kocaman G (2004).Türkiye’de hemsirelik egitim sorunlari ve çözüm arayislari. Hemsirelikte Arastirma Gelistirme Dergisi Özel Baski Law W, Arthur D (2003). What factors influence hong kong school students in their choice of a career in nursing?