Journals / Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi / 2017 / Cilt: 20 - Sayı: 3

HEMŞİRELERİN BAKIM ODAKLI HEMŞİRE-HASTA ETKİLEŞİMİNE YÖNELİK TUTUM VE DAVRANIŞLARI

Pages
188–194
Publication Date
2017-10-02
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Sonuçlar: Hemşirelerin bakım odaklı hemşire-hasta etkileşimlerine yönelik tutum ve davranışlarının olumlu yönde olduğu, yüksek lisans mezunu olan, yaşı 46-58 yaş grubunda olan, meslekte daha uzun süredir çalışan hemşirelerin bakım odaklı hemşire-hasta etkileşimi tutum ve davranışlarının daha olumlu olduğu belirlenmiştir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Öz Amaç: Bu çalışma, hemşirelerin bakım odaklı hemşire-hasta etkileşimine yönelik tutum ve davranışlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Tanımlayıcı çalışmanın evrenini, 24 Nisan 2015 - 08 Ocak 2016 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinde çalışan tüm hemşireler (1350) oluşturmuştur.
📊
Key Findings & Data:Çalışmaya katılmayı kabul eden toplam 203 hemşire çalışma kapsamına alınmıştır.
💡
Conclusion & Impact:Sonuçlar: Hemşirelerin bakım odaklı hemşire-hasta etkileşimlerine yönelik tutum ve davranışlarının olumlu yönde olduğu, yüksek lisans mezunu olan, yaşı 46-58 yaş grubunda olan, meslekte daha uzun süredir çalışan hemşirelerin bakım odaklı hemşire-hasta etkileşimi tutum ve davranışlarının daha olumlu olduğu belirlenmiştir.
🔬Design:Research Article
📍Scope:2015 Verileri
⚙️Variables:Anahtar Kelimeler bakım · hemşirelik · tutum

Özet

Öz Amaç: Bu çalışma, hemşirelerin bakım odaklı hemşire-hasta etkileşimine yönelik tutum ve davranışlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Tanımlayıcı çalışmanın evrenini, 24 Nisan 2015 - 08 Ocak 2016 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinde çalışan tüm hemşireler (1350) oluşturmuştur. Çalışmaya katılmayı kabul eden toplam 203 hemşire çalışma kapsamına alınmıştır. Veriler, bir soru formu ve Bakım Odaklı Hemşire-Hasta Etkileşimi Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde Mann-Whitney U, Kruskal Wallis, ANOVA testleri kullanılmıştır. Araştırma Etik Kurulu’ndan ve kurumdan yazılı izin alınmıştır. Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 34.65+7.53 yıldır, %82.3’ü lisans mezunudur. Hemşirelerin eğitim düzeylerine göre bakım odaklı hemşire-hasta etkileşiminin uygulanabilirlik boyutu arasında; yaş gruplarına göre önemlilik, yeterlilik, uygulanabilirlik boyutu arasında; çalışma sürelerine göre önemlilik, yeterlilik boyutu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır. Sonuçlar: Hemşirelerin bakım odaklı hemşire-hasta etkileşimlerine yönelik tutum ve davranışlarının olumlu yönde olduğu, yüksek lisans mezunu olan, yaşı 46-58 yaş grubunda olan, meslekte daha uzun süredir çalışan hemşirelerin bakım odaklı hemşire-hasta etkileşimi tutum ve davranışlarının daha olumlu olduğu belirlenmiştir.

🔖

Cite This Article

BAYRAKTAR, D., EŞER, İ. (2017). HEMŞİRELERİN BAKIM ODAKLI HEMŞİRE-HASTA ETKİLEŞİMİNE YÖNELİK TUTUM VE DAVRANIŞLARI. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi, Cilt: 20 - Sayı: 3, 188–194. https://ajindex.com/articles/60811

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (12)

  1. Akgün Kostak M. Hemşirelik bakımının spiritüel boyutu. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, 2007; 2(6): 105-15.
  2. Akgün Şahin Z, Kardaş Özdemir F. Hemşirelerin iletişim ve empati beceri düzeylerinin belirlenmesi. G.O.P. Taksim E.A.H. JAREN, 2015; 1(1): 1-7.
  3. Akın S, Güngör İ, Mendi B, Şahin N, Bizat E, Durna Z. Üniversite öğrenimlerini sürdüren hemşirelik bölümü öğrencilerinin problem çözme becerileri ve iç-diş kontrol odağı algısı. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma Dergisi, 2007; 4(2): 30-6.
  4. Alemu S, Jira C, Asseffa T, Desa MM. Changes in in-patient satisfaction with nursing care and communication at Debre Markos Hospital, Amhara region, Ethiopia. American Journal of Health Research, 2014; 2(4): 171-6.
  5. Aydın A, Hiçdurmaz D. Kişilerarası duyarlılık ve hemşirelik. Psikiyatri Hemşireliği Dergisi, 2016; 7(1): 45-9.
  6. Babadağlı B, Ekiz Erim S, Erdoğan S. Hekimlerin ve hemşirelerin hastayla iletişim becerilerinin değerlendirilmesi. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, 2006; 1(3): 52-69.
  7. Cossette S, Caraa C, Ricarda N, Pepin J. Assessing nurse-patient interactions from a caring perspective: Report of the development and preliminary psychometric testing of the caring nurse-patient interactions scale. International Journal of Nursing Studies, 2005; 42(6): 673-86. Dinç L. Bakım kavramı ve ahlaki boyutu. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Dergisi, 2010: 74-82.
  8. Durgun Ozan Y, Okumuş H. Tedavi sonucu başarısız olan infertil kadınların Watson'ın insan bakım kuramına göre hemşirelik bakımı. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi, 2013; 16(3): 190-8.
  9. Eğlence R, Şimşek N. Hemşirelerin maneviyat ve manevi bakım hakkındaki bilgilerinin değerlendirilmesi. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2014; 5(1): 48-53.
  10. Ergül Ş, Bayık A. Hemşirelik ve manevi bakım. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 2004; 8(1): 37-45. Erdemir F. Hemşirenin rol ve işlevleri ve hemşirelik eğitiminin felsefesi. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 1998; 2(1): 59-63.
  11. Felsmann M, Andruszkiewicz A, Kosobucka A. The adaptation of the caring nurse-patient interaction scale (CNPI-70) to polish conditions on the basis of nursing students self-assessment of their caring competencıes. Medical and Biological Sciences, 2015; 29(2): 47-55. Finfgeld Connett D. Meta-synthesis of caring in nursing. Journal of Clinical Nursing, 2008; 17(2): 196-204.
  12. Fleischer S, Berg A, Zimmermann M, Wüste K, Behrens J. Nurse-patient interaction and communication: A