Journals / Aydın İktisat Fakültesi Dergisi / 2017 / Cilt: 2 - Sayı: 1

HALKA AÇIK FİRMALARDA SERMAYE ARTTIRIMI DUYURULARININ HİSSE SENEDİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN ÖLÇÜLMESİ: BORSA İSTANBUL'DA BİR UYGULAMA

Pages
28–42
Publication Date
2017-11-10
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Yapılan uygulama sonucunda, sermaye arttırımı duyurularının ilgili firmaların hisse senedi fiyatlarını etkilediği tespit edilmiştir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Öz Firmalar belirli dönemlerde sermaye arttırım kararı almaktadır.
📊
Key Findings & Data:Bu nedenle, firmaların bu yönde almış olduğu kararların duyurularının yapılmasının firma hisse senetleri olan talebi dolayısıyla da hisse senetlerinin piyasa değerlerini etkileyeceği beklenebilir.
💡
Conclusion & Impact:Yapılan uygulama sonucunda, sermaye arttırımı duyurularının ilgili firmaların hisse senedi fiyatlarını etkilediği tespit edilmiştir.
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Anahtar Kelimeler Olay · Etüdü

Özet

Öz Firmalar belirli dönemlerde sermaye arttırım kararı almaktadır. Bu kararlar, bedelli sermaye arttırımı yönünde olabileceği gibi bedelsiz sermaye arttırımı biçiminde de olabilir. Geçmişten bu yana hisse senedi yatırımcıları firmaların sermaye arttırım kararlarıyla yakından ilgilenmektedir. Bu nedenle, firmaların bu yönde almış olduğu kararların duyurularının yapılmasının firma hisse senetleri olan talebi dolayısıyla da hisse senetlerinin piyasa değerlerini etkileyeceği beklenebilir. Öte yandan, etkin piyasalar hipotezi , ‘yarı güçlü formda etkin ’bir piyasada kamuya açık firmalara ait bilgilerin yardımıyla fazla(anormal)bir getiri oranı elde edileceğini, yani sermaye arttırımı gibi önemli bir duyurunun dahi firmanın hisse senetlerinin değeri üzerinde bir etki yaratmayacağını savunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, firmaların bedelli veya bedelsiz sermaye artırımına ilişkin duyurularının, ilgili firmanın getiri oranları üzerinde nasıl bir etki yaratacağının olay etüdü yöntemiyle ortaya konulmasıdır. Uygulama, son iki yılda bedelli veya bedelsiz sermaye arttırım kararı açıklayan Borsa İstanbul Yıldız Pazar'da işlem gören firmalar üzerinde yapılmıştır. Yapılan uygulama sonucunda, sermaye arttırımı duyurularının ilgili firmaların hisse senedi fiyatlarını etkilediği tespit edilmiştir.

🔖

Cite This Article

BAŞKAYA, H., KADERLİ, P. (2017). HALKA AÇIK FİRMALARDA SERMAYE ARTTIRIMI DUYURULARININ HİSSE SENEDİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN ÖLÇÜLMESİ: BORSA İSTANBUL'DA BİR UYGULAMA. Aydın İktisat Fakültesi Dergisi, Cilt: 2 - Sayı: 1, 28–42. https://ajindex.com/articles/4541

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (13)

  1. Asquith,P ve Mullins Jr. W (1983). The Impact of Initiating Dividend Payments on Shareholders 'wealth. Journal of Business, (56) 77-96
  2. Barak, Osman ve Demirelli Erhan (2006). IMKB'de Gözlenen Fiyat Anormallerinin Davranışsal Finans Modelleri Kapsamında Değerlendirilmesi. 10. Ulusal Finans Sempozyumu. İzmir Bekçioğlu, S. Öztürk, M. ve Y. Kaderli, 2004. Kurulan İşbirliklerinin İMKB’ye Kayıtlı İzocam, Çelebi ve Neta ş Firmalarının Hisse Senetleri Üzerindeki Etkisinin Ölçülmesi: Bir Olay Etüdü Denemesi, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı:21, MUFAD Yayınları,
  3. İstanbul.
  4. Beyazıtlı, E. vd, (2008). “Kâr Payı Dağıtma Duyurularının Firmaların Hisse Senedi Getirilerine Etkisi: İMKB’ye Kayıtlı Taş Toprağa Dayalı Sanayide Faaliyet Gösteren Bazı Firmalar Üzerinde Bir Olay Etüdü Çelişmesi”, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi. 26, 1-16
  5. Brealey, R., Myers, S. ve Marcus, A. (2007) İşletme Finansın Temelleri (Çev. Ü.Bozkurt, T.Arıkan ve H.Doğukanlı), Literatüre Yayıncılık: İstanbul.
  6. Campbell, John Y., Lo, Andrew W. ve MacKinlay, A. Craig (1997). The Econometrics of Financial Markets. New Jersey: Princeton University Press Çukur, S. ve Eryiğit, R.(2006). "Banka Birleşme ve Devralma Olaylarının Borsa’daki Etkisi". İktisat-İşletme ve Finans Dergisi. 243. 96–107
  7. Eyüpoğlu K. ve Bulut H. (2016).Şirketlere özgü haberlerin hisse performansına etkisi: BIST:30 Şirketleri Örneği. International Journal of Economic and Administrative Studies.(16)113-138
  8. Foster, George (1978). Financial Statement Analysis. New Jersey: Prenti- ce-Hall Inc Hirt, G. A. ve S.B., Block, (2006). Fundamentals of Investment Management (8.Baskı), McGraw-Hill/Irwin Publishing, New York. Kaderli, Y. (2007) ’Yapılan İhracat Bağlantılarının İlgili Firmaların Hisse Senedi Getirileri Üzerindeki Etkisinin Olay Etüdü İle İncelenmesi: IMKB’ deki Bazı Firmalar Üzerine Bir Uygulama, Muhasebe ve Finansman Dergisi. 36. 144-154.
  9. Kaderli, Y. ve Demir, S. (2009) ‘Yatırım Kararı Duyurularının Hisse Senetleri Getirileri Üzerindeki Etkisinin Ölçülmesi: Olay Etüdü Yöntemi’.Mali Çözüm Dergisi. 91. Karan, M.(2001):
  10. Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi, Gazi Kitabevi,
  11. Ankara.
  12. Korkmaz T.ve Ceylan A. (2006) Sermaye Piyasası ve Menkul Değer Analizi. Bursa: Ekin Kitabevi Kothari, S.P. ve J.B. Warner, (2006).
  13. Econometrics of Event Studies, Handbook of Corporate Finance: Empirical Corporate Finance, Elsevier. Küçüksille E. ve Mizrahi R. (2015), "Bedelli Sermaye Artırımı Duyurularının Halka Açık İşletmelerin Hisse Senedi Performanslarına Etk