Klasik olarak otozomal dominant geçişli bu hastalığın nadir olarak sporadik de olabileceği akılda tutulmalıdır.
📌 3 Key Takeaways
🎯
Objective & Hypothesis:Bu yazıda literatürde 1/100.000 sıklıkla nadir olarak gözlenen elektromiyografi, laboratuar bulguları ve muayene ile sporadik hipokalemik periyodik paralizi (SHPP) tanısı alan otuz dört yaşındaki bir olgu akut kas güçsüzlüğü ile başvuran hastalarda akılda tutulması gereken önemli tanılardan biri olması sebebiyle sunulmuştur.
📊
Key Findings & Data:Olgumuzda aile öyküsü olmadığı ve sekonder bir neden saptanmadığı için HPP’nin daha nadir görülen bir tipi olan sporadik formu düşünüldü.
💡
Conclusion & Impact:Klasik olarak otozomal dominant geçişli bu hastalığın nadir olarak sporadik de olabileceği akılda tutulmalıdır.
Bu yazıda literatürde 1/100.000 sıklıkla nadir olarak gözlenen elektromiyografi, laboratuar bulguları ve muayene ile sporadik hipokalemik periyodik paralizi (SHPP) tanısı alan otuz dört yaşındaki bir olgu akut kas güçsüzlüğü ile başvuran hastalarda akılda tutulması gereken önemli tanılardan biri olması sebebiyle sunulmuştur. Olgumuzda aile öyküsü olmadığı ve sekonder bir neden saptanmadığı için HPP’nin daha nadir görülen bir tipi olan sporadik formu düşünüldü. Genetik incelemesi planlandı. Klasik olarak otozomal dominant geçişli bu hastalığın nadir olarak sporadik de olabileceği akılda tutulmalıdır.
TEKER, H., DEMİRYÜREK, B. E. (2021). A Case Diagnosed as Sporadic Hypokalemic Periodic Paralysis by Electromyography. Abant Tıp Dergisi, Cilt: 10 - Sayı: 2, 286–289. https://ajindex.com/articles/448655