Journals / Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi / 2013 / Cilt: 6 - Sayı: 3

Annelere Doğum Öncesinde Verilen Yenidoğan Bakımı ile İlgili Eğitimin Doğum Öncesi ve Doğum Sonrasında Değerlendirilmesi

Pages
10–18
Publication Date
2015-05-05
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Sonuç: Annelere doğum öncesinde yenidoğan bakımı ile ilgili verilen eğitim doğum sonrasında oldukça etkili olmuştur.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Amaç: Bu araştırma, primipar annelere yenidoğan bakımına yönelik doğum öncesinde verilen eğitimin, doğum sonrasında etkililiğinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.
📊
Key Findings & Data:Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Antenatal Polikliniğine başvuran, gebeliğinin son trimestrinde olan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 101 primipar anne oluşturmuştur.
💡
Conclusion & Impact:Sonuç: Annelere doğum öncesinde yenidoğan bakımı ile ilgili verilen eğitim doğum sonrasında oldukça etkili olmuştur.
🔬Design:Survey & Empirical Study
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:yenidoğan · yenidoğan bakımı · ilk hamilelik

Özet

Amaç: Bu araştırma, primipar annelere yenidoğan bakımına yönelik doğum öncesinde verilen eğitimin, doğum sonrasında etkililiğinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmanın örneklemini, Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Antenatal Polikliniğine başvuran, gebeliğinin son trimestrinde olan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 101 primipar anne oluşturmuştur. Veriler, annelerin demografik özellikleri ve yenidoğan bakımı ile ilgili bilgi durumlarını değerlendirmek amacıyla araştırmacılar tarafından geliştirilen 67 sorudan oluşan anket formu ile toplanmıştır. Görüşme sonrası annelere yenidoğan bakımı ile ilgili eğitim verilmiş ve yenidoğan bakımını içeren kitapçık dağıtılmıştır. Doğum sonrası 7-20. günler arasında ev ziyaretleri yapılarak annelerin bilgi durumları değerlendirilmiştir. Analizler için Mc-Nemar, Wilcoxon ve Kruskall-Wallis testleri kullanılmış, değişkenler arasındaki ilişki Pearson Korelasyon ile test edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan annelerin %66.3’ü 18-25 yaş aralığında, %54.5’i lise mezunu, %79.2’si çalışmamaktadır. Annelerin %66.3’ü 1-2 yıllık evli, %95’i isteyerek gebe kalmıştır. Annelerin %74.3’ü bebek bakımı ile ilgili bilgi almadığını belirtmiştir. Annelerin %91.1’i yenidoğan bakımı ile ilgili çeşitli konularda bilgiye gereksinim duyduklarını belirtmişlerdir. Eğitim sonrası annelerin %99’unun anne sütü ile beslenme süresini doğru biçimde öğrendikleri, %88.1’inin göbek bakımını doğru biçimde öğrendikleri ve %94’ünün bebeğin kafasında saçlı deride oluşan konağı (seboreik dermatit) gidermek için doğru yöntemi öğrendikleri belirlenmiştir. Sonuç: Annelere doğum öncesinde yenidoğan bakımı ile ilgili verilen eğitim doğum sonrasında oldukça etkili olmuştur.

🔖

Cite This Article

DOĞAN, N., YİĞİT, R., ERDOĞAN, S. (2015). Annelere Doğum Öncesinde Verilen Yenidoğan Bakımı ile İlgili Eğitimin Doğum Öncesi ve Doğum Sonrasında Değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, Cilt: 6 - Sayı: 3, 10–18. https://ajindex.com/articles/44082

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (8)

  1. T.C. Sağlık Bakanlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü. Cinsel Sağlık/Üreme Sağlığı no:2-B Güvenli Annelik. 2009. Erişim:http://sbu.saglik. gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/G%C %BCvenli%20Annelik%20kat%C4%B11%C4%Blmc %C4%B 1 %20kitab%C4%B1 1.pdf Erişim Tarihi: 28.09.2014.
  2. Özvarış ŞB, Akın A. Türkiye'de Doğum Öncesi Bakım Hizmetlerinden Yararlanma. Erişim:http://www.huksam. Hacettepe.edu.tr/Turkce/SayfaDosya/turkiyede_dogum_ öncesi.pdf. Erişim Tarihi: 23.03.2014. Taşkın L. Yenidoğan Fizyolojisi. Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği, 4. Baskı, Ankara: Sistem Ofset Matbaacılık, 2005:328-34.
  3. WHO, Reduction of maternal mortality: A joint WHO/UNFPA/UNICEF/World Bank statement. Geneva: World Health Organization (Electronik version) 1999. Erisimzhttp://whq1ibdoc.who.int/publications/l999/9241 561955_eng.pdf?ua:1 Erişim Tarihi: 29.09.2014.
  4. Cronin C, McCarthy G. First-time mothers—identifying their needs, perceptions and experiences. J Clin Nurs 2003;12(2):260-7.
  5. Başer M, Mucuk S, Korkmaz Z, Seviğ Ü. Postpartum dönemde anne ve babaların yenidoğan bakımına ilişkin gereksinimlerinin belirlenmesi. Sağlık Bilimleri Dergisi 2005;14(Ek sayızHemşirelik Özel Sayısı):54-8. Balkaya NA. Postpartum dönemde annelerin bakım gereksinimleri ve ebe—hemşirenin rolü. C. U. Hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi 2002;6(2):42-9.
  6. Koç İ, Çağatay P, Adalı T. Doğurganlık: Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması (TNSA) 2008. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü, Devlet Planlama Teşkilatı ve Avrupa Birliği 2009:60-74. Erişimrhttp://Www.hips.hacettepe.edu.tr/tnsa2008/data/T NSA-2008_ana_Rapor—tr.pdf Erişim Tarihi: 30.09.2014.
  7. Brown SG, Johnson BT. Enhancing early discharge with home follow-up: a pilot Project. J Obstet Gynecol Greaf P, McGhee K, Rozycki J, Fescina-Jones D, Clarke JA, Thompson J, Brooten D. Postpartum concerns of Breastfeeding and the use of human milk. American Academy of Pediatrics. Work Group in Breastfeeding. Kurtuluş Yiğit E, Tezcan S, Tunçkanat H. Çocukların ve annelerin beslenme durumları. Türkiye Nüfus ve Sağlık Infant and Young Child Feeding Programming Guide New York (Electronic version). Erişim:http://www.
  8. Ünsal H, Atlıhan F, Özkan H, Targan Ş, Hassoy H. Toplurrıda anne sütü verme eğilimi ve buna etki eden Eker A, Yurdakul M. Annelerin bebek beslenmesi ve emzirmeye ilişkin bilgi ve uygulamaları. Sürekli Tıp Kurtuluş Yiğit E, Tezcan S. Bebeklerin beslenme alışkanlıkları, çocukların ve annelerin beslenm