Journals / Uluslararası Biyosistem Mühendisliği Dergisi / 2020 / Cilt: 1 - Sayı: 1

Arıtılmış Atıksuların Tarımsal Sulamada Kullanımı: İznik Örneği

Pages
12–23
Publication Date
2020-06-30
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Bu çalışmada Bursa ilinin İznik ilçesinde membran biyoreaktör (MBR) teknolojisine sahip olan evsel atıksu arıtma tesisinde arıtılmış atıksuların, 2019 yılı verileri baz alınarak tarımsal sulamada kullanılması durumunda elde edilecek tasarruf miktarı hesaplanmıştır.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Nüfus artışı ve antropojenik faaliyetlerin gelişimine paralel olarak insanoğlunun doğal kaynak ve ham madde ihtiyacının artması, özellikle tüketim alışkanlıklarının değiştiği günümüzde kaynakların aşırı tüketilmesine ve kirlenmesine yol açmış ve buna bağlı olarak kaynakların doğadaki varlığı tükenme tehlikesiyle karşı karşıya gelmiştir.
📊
Key Findings & Data:Bu durumun farkında olan birçok ülke, mevcut su kaynakları ve kalitesinin korunması, oluşan atıksuyun yeniden kullanımına imkan vermesi dolayısıyla atıksu arıtma teknolojilerini kullanmaktadır.
💡
Conclusion & Impact:Bu çalışmada Bursa ilinin İznik ilçesinde membran biyoreaktör (MBR) teknolojisine sahip olan evsel atıksu arıtma tesisinde arıtılmış atıksuların, 2019 yılı verileri baz alınarak tarımsal sulamada kullanılması durumunda elde edilecek tasarruf miktarı hesaplanmıştır.
🔬Design:Research Article
📍Scope:2019 Verileri
⚙️Variables:Tarımsal üretim · Su tüketimi · Evsel atıksu

Özet

Nüfus artışı ve antropojenik faaliyetlerin gelişimine paralel olarak insanoğlunun doğal kaynak ve ham madde ihtiyacının artması, özellikle tüketim alışkanlıklarının değiştiği günümüzde kaynakların aşırı tüketilmesine ve kirlenmesine yol açmış ve buna bağlı olarak kaynakların doğadaki varlığı tükenme tehlikesiyle karşı karşıya gelmiştir. Tehlike altındaki bu kaynaklardan biri de sudur. Bu durumun farkında olan birçok ülke, mevcut su kaynakları ve kalitesinin korunması, oluşan atıksuyun yeniden kullanımına imkan vermesi dolayısıyla atıksu arıtma teknolojilerini kullanmaktadır. Ülkemizde de atıksu arıtımına önem verilmekte ve arıtma tesisleri projelerinin ülke genelinde yaygınlaşması devam etmektedir. Özellikle akarsu, göl, deniz gibi bir çok habitata ev sahipliği yapan doğal sulak alanların kirlenmesini önlemek amacıyla uygun teknoloji kullanımıyla deşarj kriterleri sıkı tutulmaktadır. Bu çalışmada Bursa ilinin İznik ilçesinde membran biyoreaktör (MBR) teknolojisine sahip olan evsel atıksu arıtma tesisinde arıtılmış atıksuların, 2019 yılı verileri baz alınarak tarımsal sulamada kullanılması durumunda elde edilecek tasarruf miktarı hesaplanmıştır.

🔖

Cite This Article

ADALI, S., KILIÇ, M. Y. (2020). Arıtılmış Atıksuların Tarımsal Sulamada Kullanımı: İznik Örneği. Uluslararası Biyosistem Mühendisliği Dergisi, Cilt: 1 - Sayı: 1, 12–23. https://ajindex.com/articles/406282

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (12)

  1. Abu-Dieyeh, M.H., Diab, M., Al-Ghouti, M.A., 2017. Ecological and agriculture impacts of bakery yeast wastewater use on weed communities and crops in an arid environment. Environmental Science and Pollution Research, 24(17): 14957- 14969. Ak, M., Top, İ., 2018. Arıtılmış kentsel atıksuların tarımsal sulama amaçlı kullanımı. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 24(6): 1161-1168.
  2. Aküzüm, A., Çakmak, B., Gökalp, Z., 2010. Türkiye’de su kaynakları yönetimi ve değerlendirilmesi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 3(1): 67-74.
  3. Aydın, M.E., Aydın, S., Bedük, F., Tekinay, A., 2015. Atıksuların sulamada kullanımı: toprak ve üründe kalıcı organik kirleticiler. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 20(2): 99-110.
  4. Banerjee, A., 2016. Wastewater use for agriculture in India: A background review. Wastewater Use for Agriculture in India, 1-12.
  5. Bingül, Z., Altıkat, A., 2017. Evsel nitelikli atıksu arıtma tesisi çıkış sularının tarımsal sulamada kullanılabilirliği. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7(4): 69-75. Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 2019. T.C. Bursa Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Bursa İli 2018 Yılı Çevre Durum Raporu. Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2019. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Faaliyet Raporu. BUSKİ, 2020a. http://www.buski.gov.tr/ (17.05.2020) BUSKİ,2020b. http://www.buski.gov.tr/content/uploads/raporlar/performansprogrami/2020/2020pp.pdf (17.05.2020)
  6. Büyükkamacı, N., 2009. Su yönetiminin etkin bileşeni: yeniden kullanım, İzmir Kent Sorunları Sempozyumu, 8-10
  7. Ocak, İzmir, s. 363-377.
  8. Chang, I.S., Lee, E.W., Oh, S., Kim, Y., 2005. Comparison of SAR (sodium adsorption ratio) between RO and NF processes for the reclamation of secondary effluent. Water Science and Technology, 51: 313-8.
  9. Courault, D., Albert, I., Perelle, S., Fraisse, A., Renault, P., Salemkour, A., Amato, P., 2017. Assessment and risk modeling of airborne enteric viruses emitted from wastewater reused for irrigation. Science of the Total Environment, 592: 512-526.
  10. Çakmak, B., Gökalp, Z., 2011. İklim değişikliği ve etkin su kullanımı. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 4(1): 87-95.
  11. Çakmak, B., Gökalp, Z., 2013. Kuraklık ve tarımsal su yönetimi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 4: 1-11.
  12. Demir, O., 2010. Daphan ovası sulama tesislerinden yararlanan tarım işletmelerinin fiziki ve sosyo ekonomik kaynaklı işletme sorunları ve çözüm olanaklarının belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Zir