Bu fiğ gruplarının 24, 48 ve 72 saatlik inkübasyon sürelerince KM, OM ve HP parçalanabilirlik değerleri bakımından çok önemli (P
📌 3 Key Takeaways
🎯
Objective & Hypothesis:Bu çalışmada, Doğu Anadolu Bölgesi ekolojik koşullarında çiçeklenme başlangıcında hasat edilen adi fiğ (Vicia sativa L.) ve macar fiği (Vicia pannonica Crantz.); bakla oluşum başlangıcında elde edilen adi fiğ ve tüylü fiğ (Vicia villosa Roth); alt baklaların olduğu dönemde biçilen adi fiğ, tüylü fiğ ve macar fiğinin naylon torba tekniği ile rumende kuru madde (KM), organik madde (OM), ham protein (HP) ve nötral detergent fiber (NDF) parçalanabilirlik düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
📊
Key Findings & Data:Bu amaçla fiğ örnekleri 24, 48 ve 72 saat sürelerle rumende inkübasyona tabi tutulmuşlardır.
💡
Conclusion & Impact:Bu fiğ gruplarının 24, 48 ve 72 saatlik inkübasyon sürelerince KM, OM ve HP parçalanabilirlik değerleri bakımından çok önemli (P
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Fiğ türleri · Naylon torba tekniği · Parçalanabilirlik
Özet
Bu çalışmada, Doğu Anadolu Bölgesi ekolojik koşullarında çiçeklenme başlangıcında hasat edilen adi fiğ (Vicia sativa L.) ve macar fiği (Vicia pannonica Crantz.); bakla oluşum başlangıcında elde edilen adi fiğ ve tüylü fiğ (Vicia villosa Roth); alt baklaların olduğu dönemde biçilen adi fiğ, tüylü fiğ ve macar fiğinin naylon torba tekniği ile rumende kuru madde (KM), organik madde (OM), ham protein (HP) ve nötral detergent fiber (NDF) parçalanabilirlik düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla fiğ örnekleri 24, 48 ve 72 saat sürelerle rumende inkübasyona tabi tutulmuşlardır. Bu fiğ gruplarının 24, 48 ve 72 saatlik inkübasyon sürelerince KM, OM ve HP parçalanabilirlik değerleri bakımından çok önemli (P
TURGUT, L., YANAR, M., KAYA, A., TAN, M. (2011). Farklı Olgunluk Dönemlerinde Hasat Edilen Bazı Fiğ Türlerinin Ham Besin Maddeleri İçeriği ve Bunların in situ Rumen Parçalanabilirlikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, Cilt: 37 - Sayı: 2, 181–186. https://ajindex.com/articles/37137
Akyıldız, A.R., 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınları: 895, Uygulama Kılavuzu: 213 (ilaveli ikinci baskı), Ankara. Anonim, 2001. Agricultural Structure (Production, Price, Value). T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, Ankara. 185 Aydın, İ., Acar, Z., Ayan, İ., 1996. Samsun Ekolojik Şartlarında Yetiştirilen Bazı Fiğ Türlerinde Farklı Ekim ve Hasat Zamanlarının Ot ve Ham Protein Verimine Etkisi. Ondokuz Mayıs Üniv. Ziraat Fak., Derg., 11(1): 49-64.
Bruno-Soares, A.M. and El-Shaer, H.M., 1997. Dry matter degradation of legume straws in the Rumen. 1. Vicia sativa, Vicia villosa and Vicia faba. Egyptian J. Anim. Prod. 34(1): 41-47.
Caballero, R., Haj-Ayed, M., Galvez, J.F., Hernaiz, P.J., 1995. Yield components and chemical composition of some annual legumes and oat under continental mediterranean conditions. Agricoltura-Mediterranea, 125(3): 222-230.
Çomaklı, B., Yanar, M., Menteşe, Ö., Turgut, L., 2000. Kültürel Uygulamaların Kaba Yemlerin Besleme Değerine Etkileri. International Animal Nutrition Congress, Süleyman Demirel Üniv. Ziraat Fak., s456-463. 4-6 September 2000,
Isparta. Ergün, A., Çolpan, İ., Yıldız, G., Küçükersan, S., Tuncer, Ş.D., Yalçın, S., Küçükersan, K., Şehu, A., 2002. Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi. Ankara Üniv. Veteriner Fak., Hayvan Beleme ve Besleme Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara.
Gebrehiwot, L., McGraw, R.L., Assefa, G., 1996. Forage yield and quality profile of three annual legumes in the tropical highlands of Ethiopia. Tropical-Agriculture 73(2): 83-89.
Goering, H.K. and Van Soest, P.J., 1970. Forage Fiber Analyses. Agriculture Handbook No: 379, USDA. Hadjichristodoulou, A., 1976. Effect of harvesting stage on cereal and legume forage production in low rainfall regions. J. Agric. Sci., 86(1): 155-161.
Hadjipanayiotou, M., Antoniou, I., Theodoridou, M., Photiou, A., 1996. In situ degradability of forages cut at different stages of growth. Livestock Prod. Sci., 45: 49-53.
Haj-Ayed, M., Gonzalez, J., Caballero, R., Alvir, M.R., 2001. Effects of maturity on nutritive value of field-cured hays from common vetch and hairy vetch. Anim. Res., 50: 31-42. Ørskov E.R., 1982. Protein Nutrition in Ruminants. Academic Pres, Second Ed., London, UK. Özen, N., Çakır A., Haşimoğ