Journals / İşletme Araştırmaları Dergisi / 2016 / Cilt: 8 - Sayı: 1

The Relation with Innovation, Consumption Tendencies and Advertisement: A Research for the University Student

İnovasyon ile Tüketim Eğilimleri ve Reklam İlişkisi: Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma

Pages
265–281
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Suggested hypothesis were tried to be determined by analysing the data which was acquired from the conclusion of field study analysed with SPSS analysis program, t-test, Anova analysis, factor analysis, regression and correlation analysis.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:This research was made with the aim of fixing the correlation between innovation, advertisement and consumption tendencies of consumers.
📊
Key Findings & Data:In this context, impact level of the innovation on consumption patterns has been tried to be determined.
💡
Conclusion & Impact:Suggested hypothesis were tried to be determined by analysing the data which was acquired from the conclusion of field study analysed with SPSS analysis program, t-test, Anova analysis, factor analysis, regression and correlation analysis.
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Domain Parameters

Abstract

This research was made with the aim of fixing the correlation between innovation, advertisement and consumption tendencies of consumers. In this context, impact level of the innovation on consumption patterns has been tried to be determined. Furthermore, what is the extent of advertising effect while new products, goods or services arrives to the consumers and the correlation between innovation, advertising and consumption patterns builds up the general framework of the study. In the research, field study for university students who were participiants as sample as well as literature search from scientific research methods. Suggested hypothesis were tried to be determined by analysing the data which was acquired from the conclusion of field study analysed with SPSS analysis program, t-test, Anova analysis, factor analysis, regression and correlation analysis.

Özet

Bu araştırma, inovasyon, reklam ve tüketicilerin tüketim eğilimleri arasındaki ilişkinin tespiti amacıyla yapılmıştır. Bu çerçevede, inovasyonun tüketim eğilimleri üzerindeki etki düzeyi tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca yeni ürün, mal ya da hizmetler tüketicilere ulaşırken reklamın etkisinin ne ölçüde olduğu ve inovasyon, reklam ve tüketim eğilimleri arasındaki ilişki çalışmanın genel çerçevesini oluşturmaktadır. Araştırmada, bilimsel araştırma yöntemlerinden literatür taramasının yanı sıra örneklemi oluşturan üniversite öğrencilerine yönelik alan araştırması yapılmıştır. Alan araştırması sonucunda elde edilen veriler SPSS analiz programı ile ttesti ve Anova analizi, faktör analizi, regresyon ve korelasyon analizleri yapılarak ortaya atılan hipotezler tespit edilmeye çalışılmıştır.

🔖

Cite This Article

ASLAN, R., ZİNCİRKIRAN, M. (2016). The Relation with Innovation, Consumption Tendencies and Advertisement: A Research for the University Student. İşletme Araştırmaları Dergisi, Cilt: 8 - Sayı: 1, 265–281. https://ajindex.com/articles/269507

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (9)

  1. Aslan R. (2014). İnovasyon ile Tüketim Eğilimleri ve Reklam İlişkisi: Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Diyarbakır. Babacan M. (2012). "Nedir Bu Reklam?" (2. Baskı), İstanbul Beta Yayınları.
  2. Baykal B. (2007). "İnovasyon ve Sürdürülebilir Kalkınma İlişkisi: Türkiye", Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Bilir, B. (2010). "İnovasyon İçin Etkili Bir Yol: Kümelenme". Ar-Ge Bülten-HaziranSektörel, 2010, 20-25.
  3. Bozkurt, Ö. ve Taşçıoğlu, H.(2007). "KOBİ'lerde İnovasyon Çalışmaları ve Örnekleri Üzerine Bir İnceleme". Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi, 2007, 11. Coşkun, S. Mesci, M. ve Kılınç, İ.(2013). "Stratejik Rekabet Üstünlüğü Sağlama Aracı Olarak İnovasyon Stratejileri: Kocaeli Otel İşletmeleri Üzerine Bir Araştırma". Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Çalıpınar H. ve Baç U.(2007). "Kobilerde İnovasyon Yapmayı Etkileyen Faktörler ve Bir Alan Araştırması", Ege Araştırmaları Dergisi, 7(2), 2007:445-458.
  4. Demireli, C. (2014). Tüketici Yenilikçiliği Ve Gönüllü Sade Yaşam Tarzı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Yönetim Ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 12(24), 320- 337. Deniz A. (2012)."Tüketici Yenilikçiliğinin Boyutları ve Yenilikçiliği Etkileyen Faktörler Arasındaki İlişkiler", Doktora Tezi, Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Drucker, P. (1985). "The Discipline of the Innovator," Harvard Business Review, 63(3). Durgut, M. (2007). "Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Bölgesel İnovasyon Sistemi Çerçevesi. Erciyes Üniversitesi Kayseri Bilgi ve Araştırma Merkezi'nin" Ortaklık Esaslı Üniversite-Sanayi İşbirliği (ÜSİ) ve Kentsel Yenilik (İnovasyon) Siteminin Altyapısı" konulu Sempozyumu, 2007, 19-21.
  5. Durmaz. Y. ve Bahar R. (2011). "Tüketicilerin Satın Alma Davranışları Üzerinde Sosyolojik Faktörlerin Etkisinin İncelenmesine Yönelik Bir Çalışma", Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, Yaz-2011 Cilt:10 Sayı:37 s.60-77.
  6. Elden M. (2013). "Reklam ve Reklamcılık" (2.Baskı), İstanbul:
  7. Say Yayınları.
  8. Eraslan, H., Bulu, M. ve Bakan, İ.(2008). "Kümelenmeler ve İnovasyona Etkisi: Türk Turizm Sektöründe Uygulamalar". Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 2008, 5.3: 1-34.
  9. Göker, A. (2000a). "Ulusal İnovasyon Sistemi ve Üniversite-Sanayi İşbirliği". Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Geleneksel Bahar Paneli: IV Bilimsel Araştırmada Üniversite-Sanayi İşbirliği, Ankara