Journals / Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi / 2019 / Cilt: 7 - Sayı: 18

GÖÇ VE KALKINMA İLİŞKİSİ

Pages
479–498
Publication Date
2019-06-26
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Daha verimli eğitim ve sağlık hizmetine eriĢim beklentisi, güvenlik, iş ve istihdam olanaklarının yetersizliği gibi göç etmeye sebep olan etmenlerin bölgesel düzeyde iyileştirilmesinin ve bu sorunların çözümü için uygulanabilir kalıcı politikalar üretilmesinin insanların kolay yer değiĢtirmesini önleyeceği ve ülkenin dengeli kalkınmasını sağlayacağı düşünülmektedir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Öz Göçler tarih boyunca dinamik olarak yaşanan, toplumları farklı seviyelerde etkileyen ve ülkelerin sosyoekonomik kalkınması üzerinde olumsuz izler bırakan yer değişimleridir.
📊
Key Findings & Data:Bu çalışmada; toplumların gelişmesi ve sosyoekonomik kalkınma üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilebilmesi için göçlerin azaltılmasının gerekliliği ve ülkenin dengeli bir şekilde gelişebilmesi için bölgesel kalkınmanın güçlendirilmesinin önemi üzerinde durulmuştur.
💡
Conclusion & Impact:Daha verimli eğitim ve sağlık hizmetine eriĢim beklentisi, güvenlik, iş ve istihdam olanaklarının yetersizliği gibi göç etmeye sebep olan etmenlerin bölgesel düzeyde iyileştirilmesinin ve bu sorunların çözümü için uygulanabilir kalıcı politikalar üretilmesinin insanların kolay yer değiĢtirmesini önleyeceği ve ülkenin dengeli kalkınmasını sağlayacağı düşünülmektedir.
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Anahtar Kelimeler Göç · Göçmen · Gelişme

Özet

Öz Göçler tarih boyunca dinamik olarak yaşanan, toplumları farklı seviyelerde etkileyen ve ülkelerin sosyoekonomik kalkınması üzerinde olumsuz izler bırakan yer değişimleridir. Bu çalışmada; toplumların gelişmesi ve sosyoekonomik kalkınma üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilebilmesi için göçlerin azaltılmasının gerekliliği ve ülkenin dengeli bir şekilde gelişebilmesi için bölgesel kalkınmanın güçlendirilmesinin önemi üzerinde durulmuştur. Çalışmanın amacı; göçlerin sosyoekonomik gelişme ve kalkınma üzerindeki etkilerini ortaya koymak ve bu üç kavram arasındaki etkileşimi açıklamaktır. Yöntem olarak teorik veriler, saha çalışmaları, gözlemler ve alandaki tespitlerden yararlanılmıştır. Türkiye‟de yaşanan göç hareketlilikleri ve bu göçlerin ülkenin kalkınması ve gelişmesi üzerindeki etkileri üzerinde durulmuştur. İnsanların çeşitli sebeplerle göç etmek zorunda kalması ve belli bölgelere yoğunlaşması ülkenin imkân ve fırsatlarının yeterince kullanılmasını engellemekte ve bölgesel farklılıkları doğurmaktadır. Dış göçler, işgücü göçü ve beyin göçü yoluyla beşerî sermayenin ülkenin kalkınmasına yönelik kullanımını önlemektedir. Yerleşik düzenin dinamik bir yapıda olması ve göç sirkülasyonlarının yoğun olması ülkenin sosyoekonomik gelişme ve kalkınmasını yavaşlatmaktadır. Ülkenin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için iç ve dış göçün önlenmesi veya azaltılması gerekmektedir. Hizmet ve yatırımları ülke geneline dengeli dağıtmak göç hareketlerini yavaşlatacak ve insanların yaşadığı bölgeleri sahiplenmesini sağlayacaktır. İnsanların hizmetlerin bulunduğu yerlere yoğunlaşmasına zemin oluşturmak yerine hizmetleri insanların ayağına götürmek göçlerin azalmasını sağlayacak ve kalkınmayı güçlendirecektir. Göç hareketleri daha çok bölgesel imkanların yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Daha verimli eğitim ve sağlık hizmetine eriĢim beklentisi, güvenlik, iş ve istihdam olanaklarının yetersizliği gibi göç etmeye sebep olan etmenlerin bölgesel düzeyde iyileştirilmesinin ve bu sorunların çözümü için uygulanabilir kalıcı politikalar üretilmesinin insanların kolay yer değiĢtirmesini önleyeceği ve ülkenin dengeli kalkınmasını sağlayacağı düşünülmektedir.

🔖

Cite This Article

GENÇ, Y., GÜNDÜZ, D. U., ÇÖPOĞLU, M. (2019). GÖÇ VE KALKINMA İLİŞKİSİ. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, Cilt: 7 - Sayı: 18, 479–498. https://ajindex.com/articles/221361

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (10)

  1. ADIGÜZEL, Yusuf, (2016), Göç Sosyolojisi. 1. Basım. Ankara:
  2. Nobel Yayın. AK, Muammer, (2016), “Toplumsal Bir Olgu Olarak Yoksulluk”, Akademik Bakış Dergisi, S. 54: s. 296-306.
  3. AKTAŞ, Munise Tuba, (2014), “Göç Olgusu Ekonomik Kalkınmada İtici Güç Olabilir Mi?” Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C. VII, S. 1: s. 37-48.
  4. AYDINER BOYLU, Ayfer, PAÇACIOĞLU, Bahar, (2016), “Yaşam Kalitesi Ve Göstergeleri”, Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, C. VIII, S. 15: s. 137- 150. CENGİZ, Tülay, ÇELEM, Hayran, (2003), “Kırsal Kalkınmada Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) Yönteminin Kullanımı”, K.A.Ü. Orman Fakültesi Dergisi, C. IV, S. 1-2: s. 144- 153. ÇAĞLAYAN, Savaş, (2006), “Göç Kuramları, Göç ve Göçmen İlişkisi”, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S. 17: s. 67-91. Erş: http://dergipark.gov.tr/ musbed/issue/23522/250638 ÇATALBAŞ KARPAT, Gaye, YARAR Ömer, (2015), “Türkiye'deki Bölgeler Arası İç Göçü Etkileyen Faktörlerin Panel Veri Analizi İle Belirlenmesi”, Alphanumeric Journal, C. III, S. 1: 99-117.
  5. ÇAKIR, Sabri, (2011), “Geleneksel Türk Kültüründe Göç Ve Toplumsal Değişme”, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, S. 24: s. 129-142.
  6. ÇAKMAK, Diren, (2011), “Soykırım Suçu: Suçun Gerçekleştiği Ruanda Örneği (1994) Ve Suçun Gerçekleşmediği Ermeni Tehciri (1915)”. 38. ICANAS Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongre Kitabı, Atatürk Kültür, Dil Ve Tarih Yüksek Kurumu Yayınları: 12/2. ÇETİN, Sunay, (2012), “Kalkınmada Kentleşme Ve Konut Politikalarının Önemi”, Hukuk ve İktisat Araştırmaları Dergisi, C. IV, S. 1: s. 293-304.
  7. DEMİR, Gülsen, (1997), “Göç Nedenleri ve Göçenlerin Beklentilerindeki Gerçekleşme Durumu: Bolu İli Kıbrısçık İlçesi Örneği”, Toplum ve Göç Bildiriler Kitabı, Ankara: DİE Yayın No 2046.
  8. DEMİRBAŞ, Hatice, BEKAROĞLU, Ece, (2014), “Evden Uzakta Olmak: Sığınmacıların/Mültecilerin Psikolojik Sorunları Ve Alınacak Önlemler”, Kriz Dergisi, C. XXI, S. 1-2-3: s. 11-24 Erş: http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler /21/2081/21561.pdf. DİNÇER, Mehmet, (2003), “Eğitimin Toplumsal Değişme Sürecindeki Gücü”, Ege Eğitim Dergisi, C. I, S. 3: s. 102-112.
  9. DİNÇER, İclal, ENLİL, Zeynep M. (2002), “Eski Kent Merkezinde Yeni Yoksullar: Tarlabaşı-İstanbul,” Yoksulluk Kent Yoksulluğu ve Planlama Bildiri Kitabı Ankara: TMMOB İehir Plancıları Odası ve Gazi Üniversitesi, 415–424.
  10. DİŞBUDAK, Cem, (2004), “Uluslararası Göç Ve Türkiye Ekonomisi”, İktisat, İşletme Ve Finans Dergisi, C. XIX