Journals / Turkish Studies - Social Sciences / 2020 / Cilt: 15 - Sayı: 6

Sosyal Hizmet Perspektifinden Kovid-19: Psikososyal Etkiler ve Sosyal Dönüşümler

Kovid-19 from Social Work Perspective: Psychosocial Effects and Social Transformations

Pages
3235–3256
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Bireyden topluma her kesimi kapsayan başta psikososyal destek hizmetleri olmak üzere elzem olarak görülen bazı mesleki uygulamaların gerçekleşmesi için önerilerde bulunulmuştur.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Bu çalışmada 2019 Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan Yeni Tip Koronavirüse (Covid-19) odaklanılmıştır.
📊
Key Findings & Data:Sosyal izolasyon, karantina ve sosyal mesafe gibi birçok önlem alınmasına rağmen her gün dünyanın farklı bölgelerinde binlerce insan yaşamını yitirmekte ve binlerce yeni vaka tespit edilmektedir.
💡
Conclusion & Impact:Bireyden topluma her kesimi kapsayan başta psikososyal destek hizmetleri olmak üzere elzem olarak görülen bazı mesleki uygulamaların gerçekleşmesi için önerilerde bulunulmuştur.
🔬Design:Research Article
📍Scope:2019 Verileri
⚙️Variables:Domain Parameters

Abstract

Bu çalışmada 2019 Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan Yeni Tip Koronavirüse (Covid-19) odaklanılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen salgın hastalık halk sağlığını tehdit etmekte ve toplumsal krizlere neden olmaktadır. Sosyal izolasyon, karantina ve sosyal mesafe gibi birçok önlem alınmasına rağmen her gün dünyanın farklı bölgelerinde binlerce insan yaşamını yitirmekte ve binlerce yeni vaka tespit edilmektedir. Ülkelerin siyasi, iktisadi ve politik ilişkilerini derinden etkileyen söz konusu salgın dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri haline gelmiştir. Psikolojik, sosyal ve ekonomik birçok sorunu doğuran koronavirüs toplumsal travma ve kaygıya neden olmuş ve sosyal yaşamı hem sınırlamış hem de ciddi değişiklikleri beraberinde getirmiştir. Sosyal ilişkiler, çalışma ve eğitim hayatı mevcut duruma göre yeniden düzenlenmiştir. Hatta öyle ki yılların birikimiyle oluşmuş bazı kültürel değerler ya zarar görmüş ya değişim göstermiş veyahut yok olma riskiyle karşı karşıya kalmıştır. Bu noktadan hareketle önce pandemi sürecinin küresel etkileri hakkında bilgi verilmiş daha sonra ise pandemiyle birlikte ortaya çıkan sosyal değişim ve dönüşüme vurgu yapılmış ve konunun pandemi sürecinde yeni dezavantajlı grup olarak nitelendirilen sağlık çalışanları ile toplumda zaten devavantajlı gruplar içerisinde değerlendirilen yaşlılar üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Ayrıca çalışmada koronavirüs salgını odağında sosyal dönüşümler ve salgının psikososyal etkileri sosyal çalışma disiplini perspektifiyle değerlendirilmiştir. Bireyden topluma her kesimi kapsayan başta psikososyal destek hizmetleri olmak üzere elzem olarak görülen bazı mesleki uygulamaların gerçekleşmesi için önerilerde bulunulmuştur.

Özet

This study focuses on the Novel Coronavirus (COVID-19) emerged in Wuhan, China in December 2019 and spread around the world in a short time. This epidemic declared as a pandemic by the World Health Organisation threatens the public health and lead to social crisis. Although various precautions such as social isolation, lockdown and social distance are taken, thousands of people in the different regions of the world lost their lives and thousands of new cases are identified. This outbreak that has deep effects on political, economic and diplomatic relationships among the countries has become the most important agenda of the world. The coronavirus that results in various psychologic, social and economic problems have led social trauma and anxiety and both limited the social life and imposed serious changes. Social relations, working and education life were rearranged according to the current situation. Additionally, some cultural values that have been formed with the accumulation of years have either been damaged or changed or have faced the risk of extinction. From this point of view, firstly, information was given about the global effects of the pandemic process, and then the social change and transformation that emerged with the pandemic was emphasized, and the effects of the issue on healthcare workers, who are defined as the new disadvantaged group during the pandemic process, and the elderly, who are already considered among the advantageous groups in the society, were discussed. In addition, in the study, social transformations and psychosocial effects of the pandemic were evaluated with the perspective of social work discipline in the focus of the coronavirus pandemic. Suggestions have been made for the realization of some professional practices that are considered essential, especially psychosocial support services, covering all segments of society from individual to society.

🔖

Cite This Article

YELBOĞA, N., AÇIKGÖZ, N. (2020). Sosyal Hizmet Perspektifinden Kovid-19: Psikososyal Etkiler ve Sosyal Dönüşümler. Turkish Studies - Social Sciences, Cilt: 15 - Sayı: 6, 3235–3256. https://ajindex.com/articles/211106

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (6)

  1. Aktaş, A. M. (2003). Kriz durumlarında sosyal hizmet müdahalesi. Kriz Dergisi 11 (3) 37-44. Alfonso J. Rodriguez-Morales, et al., Travel Medicine and Infectious Disease, https://doi.org/10.1016/j.tmaid.2020.101623
  2. Asmundson, G. J.G. & Taylor, S. (2020). How health anxiety influences responses to viral outbreaks like COVID-19: What all decision-makers, health authorities, and health care professionals need to know. Journal of Anxiety Disorders, Volume 71, https://doi.org/10.1016/j.janxdis.2020.102211 Aytaç N., "Bulaşıcı Hastalıklarla Savaş ve Korunma", Temel Halk Sağlığı, Muhsin Akbaba, Hakan Demirhindi, Ed., Akademisyen Kitabevi, ss.21-58.
  3. Bakan, U. ve Karaaslan, İ. A. (2017). Bireysel farklılıkların sosyal sermaye oluşumuna etkisi: Facebook ve Linkedın kullanıcıları üzerine karşılaştırmalı bir analiz. Intermedia International e-Journal, Spring –June, 4 (6), 77-94.
  4. Bolu, A., Erdem, M. ve Öznur, T. (2014). Travma Sonrası Stres Bozukluğu. Anatolian Journalof Clinical Investigation, 8(2):98-104. Canadian Psychological Association, “Psychology Works” Fact Sheet: Coping with and Preventing COVID-19, https://cpa.ca/covid-19/, Erişim tarihi: 02.04.2020
  5. Castles, Stephan (2010) ‘’Understanding Global Migration: A Social Transformation Perspective’’.Journal of Ethnicand Migration Studies, 36:10, 1565-1586, https://doi.org/10.1080/1369183X.2010.489381 Change.org. Sağlık çalışanlarına Corona virüs mücadelesi süresince çift maaş ödemeli, https://www.change.org/p/sa%C4%9Fl%C4%B1k-bakalnl%C4%B1%C4%9F%C4%B1- sa%C4%9Fl%C4%B1k-%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fanlar%C4%B1na-corona vir%C3%BCs-m%C3%BCcadelesi-s%C3%BCresince-%C3%A7ift-maa%C5%9F- %C3%B6demeli, Erişim tarihi: 25.03.2020. Cılga,. (2017). Sosyal Hizmet Bilimi ve Mesleği. İçinde (119-149), Sosyal Hizmeti Yeniden Düşünmek Sosyal Çalışma Üzerine Eleştirel Tartışmalar. Tahir Emre Gencer-İbrahim Cılga (Ed.), Nika yayınevi. EPHA, Radost Zaharieva, (2020). Thedangers of social isolation during a pandemic | COVID-19, Health Inequalities, Mental Health, Mar 31, 2020. https://epha.org/the-dangers-of-socialisolation-during-a-pandemic/.
  6. Erol, Z. ve Açıkgöz, N, (2020). Sosyal Hizmetin Afet Yardımı ve Yönetiminde Psiko-Sosyal Destek Rolü. Murat Yaman, Erkan Çakır (Ed.). Farklı Boyutlarıyla Afet Yönetimi, Nobel Yayınevi, 1. Baskı, 197-210. Habibul H Khondkerand Ulrike Schuerkens, (2014).‘Social transformation, development and globalization’, Sociopedia.isa, DOI: 10.1177/205684601423 Harper G.& Price, R. (2011). A frame work for understanding