Journals / Journal of Language and Linguistic Studies / 2018 / Cilt: 14 - Sayı: 1

İngiliz dili eğitimi bölümü öğrencilerinin kültürel farkındalığı ve dil öğretiminde hedef kültür öğretimine karşı tutumları üzerine bir çalışma

A study on ELT students‟ cultural awareness and attitudes towards incorporation of target culture into language instruction

Pages
102–124
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Bu bulgular ışığında, öğrencilerde kültürel farkındalık yaratmak ve öğrencilerin dil öğretiminde hedef kültürün de öğretilmesine karşı olumlu tutum geliştirmelerini sağlamak amacıyla yabancı dil öğretmenleri, öğretmen yetiştirme programları, ve öğretim materyalleri ve kitap yazarları için gerekli ve önemli tavsiyelerde bulunulmuştur.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Kültür ve dil birbirinden ayrılamaz çünkü her ikisi birlikte, kullandığımız dil yapısında ve yaşadığımız toplumda var olan değer, davranış ve tutum gibi kültürel özellikleri yansıtırlar.
📊
Key Findings & Data:Bu kapsamda, bu araştırmanın amacı, İngiliz Dili Eğitimi bölümünde okuyan Türk öğrencilerin kültür öğrenimine ve hedef dil öğretiminde kültür öğretimine karşı tutumlarını ve kültürel farkındalıklarını incelemektir.
💡
Conclusion & Impact:Bu bulgular ışığında, öğrencilerde kültürel farkındalık yaratmak ve öğrencilerin dil öğretiminde hedef kültürün de öğretilmesine karşı olumlu tutum geliştirmelerini sağlamak amacıyla yabancı dil öğretmenleri, öğretmen yetiştirme programları, ve öğretim materyalleri ve kitap yazarları için gerekli ve önemli tavsiyelerde bulunulmuştur.
🔬Design:Survey & Empirical Study
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Domain Parameters

Abstract

Kültür ve dil birbirinden ayrılamaz çünkü her ikisi birlikte, kullandığımız dil yapısında ve yaşadığımız toplumda var olan değer, davranış ve tutum gibi kültürel özellikleri yansıtırlar. Bu anlamda, kültürlerarası anlayış ve diğer kültürlerle uyum sağlama açısından kültürel ögelerin dil öğretimine entegre edilmesi oldukça önemlidir. Bu kapsamda, bu araştırmanın amacı, İngiliz Dili Eğitimi bölümünde okuyan Türk öğrencilerin kültür öğrenimine ve hedef dil öğretiminde kültür öğretimine karşı tutumlarını ve kültürel farkındalıklarını incelemektir. Ayrıca, doğum yeri, cinsiyet, yurtdışı tecrübesi ve mezun olunan lise türü gibi değişkenlerin öğrencilerin tutumları üzerine etkisi olup olmadığı da araştırılmıştır. Araştırmanın verileri üç bölümden oluşan (demografik bilgi, çoktan seçmeli sorular ve 5li Likert ölçeği) bir anket aracılığıyla 96 öğrenciden toplanmıştır. Veri analizinde, betimleyici istatistik (frekans ve yüzde analizi ve ortalama) ve tek yönlü varyans (one-way ANOVA) analizi için SPSS kullanılmıştır. Ayrıca, ankette yer alan açık uçlu sorular nitel olarak kodlanmış ve incelenmiştir. Araştırma bulguları cinsiyet dışında doğum yeri, lise türü ve yurtdışı tecrübesi gibi özelliklerine bakılmaksızın bütün öğrencilerin hedef dil öğreniminde kültür öğrenimine karşı olumlu tutum sergilediklerini ortaya çıkarmıştır. Cinsiyet açısından, kız öğrencilerin erkeklere kıyasla daha olumlu tutum içerisinde oldukları saptanmıştır. Buna ek olarak, çalışma sonuçları, öğrencilerin özellikle farklı kültürlerden olan insanlara karşı kültürel farkındalık geliştirmek ve onlarla daha iyi iletişim kurmak amacıyla hedef kültürü öğrendiklerini göstermiştir. Bu bulgular ışığında, öğrencilerde kültürel farkındalık yaratmak ve öğrencilerin dil öğretiminde hedef kültürün de öğretilmesine karşı olumlu tutum geliştirmelerini sağlamak amacıyla yabancı dil öğretmenleri, öğretmen yetiştirme programları, ve öğretim materyalleri ve kitap yazarları için gerekli ve önemli tavsiyelerde bulunulmuştur.

Özet

Culture and language are inseparable from each other as both in combination reflect shared cultural properties such as values, behaviours, and attitude inherent in the society we live and in language patterns we use. In this respect, it is highly valuable to integrate cultural elements into language education for intercultural understanding and welcoming different cultures. The aim of this research was to explore the attitudes of Turkish university students at the English Language Teaching (ELT) Department towards culture and its integration into language teaching and their cultural awareness and to reveal if birthplace, gender, experience abroad and high school graduated had any influence on their attitudes. Data were collected from 96 participants through a questionnaire consisting of three parts (i.e. demographic information, multiple-choice questions, and 5-point Likert-type scale). For data analysis, descriptive statistics (frequency, percentage and means), one-way ANOVA and post-hoc test were conducted via SPSS and open-ended items were qualitatively analyzed. Overall, findings of the study yielded positive attitudes of significant numbers of ELT students towards culture and its incorporation in language teaching regardless of their birthplace, the type of high school, and the experience abroad. As for gender, female students had more positive attitudes towards culture than males. Additionally, participants were found to learn culture mainly to develop their cultural awareness and maintain better communication with people from different cultures. In the light of findings, necessary implications were provided for teachers and teacher educators regarding raising cultural awareness of students and developing positive attitudes towards incorporation of target culture into language instruction.

🔖

Cite This Article

BELLİ, S. A. (2018). İngiliz dili eğitimi bölümü öğrencilerinin kültürel farkındalığı ve dil öğretiminde hedef kültür öğretimine karşı tutumları üzerine bir çalışma. Journal of Language and Linguistic Studies, Cilt: 14 - Sayı: 1, 102–124. https://ajindex.com/articles/208731

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (8)

  1. Adaskou, K., Britten, D., & Fahsi, B. (1990). Design decisions on cultural content of a secondary course for Morocco, ELT Journal, 44(1), 3–10. DOI:10.1093/elt/44.1. Atay, D. (2005). Reflections on the cultural dimension of language teaching. Language and Intercultural Communication, 5(3 & 4), 222-237.
  2. Atay, D., Kurt, G., Çamlıbel, Z., & Kaslıoğlu, Ö. (2009). The role of intercultural competence in foreign language teaching. Inonu University Journal of The Faculty of Education, 10(3), 123-135. DOI: 10.1080/14708470508668897 Aydemir, E., & Mede, E. (2014). Integrating target culture in EFL classrooms. Turkish Online Journal of Qualitative Inquiry, 5(1). 13-38. DOI:10.17569/tojqi.68001 Bada, E. (2000). Culture in ELT. Çukurova University Journal of Social Sciences, 6, 100-110.
  3. Bayyurt, Y. (2006). Non-native English language teachers‟ perspective on culture in English as a foreign language classrooms. Teacher Development, 10 (2), 233-247.
  4. Bennett, M. J. (1993). How not to be fluent fool: Understanding the cultural dimension of language. The Language Teacher, 27 (9). Brown, H. D. (2000). Principles of language learning and teaching. Fourth Edition.
  5. Pearson Education. Byram, M. (1988). Foreign language education and cultural studies. Language, Culture, and Curriculum, 1(1), 15-31. DOI: 10.1080/07908318809525025 Byram, M., & Morgan, C. (1994). Teaching-and-learning language-and-culture. Clevedon, Avon: Multilingual Matters. Byram, M., & Risager, K. (1999). Language Teachers, politics and cultures. Multilingual Matters: USA. Çalışkan, G. (2009). Creating cultural awareness in language classrooms. (Unpublished MA Thesis). Hacettepe University, Ankara.
  6. Çamlıbel, Z. C. (1998). EFL teachers’ opinions on teaching the target language culture: A survey study in Turkey. (Unpublished M.A. Thesis). Boğaziçi University, İstanbul,
  7. Turkey. Canagarajah, A. S. (1993). Critical ethnography of a Sri Lankan classroom: Ambiguities in student opposition to reproduction through ESOL. TESOL Quarterly, 27(4), 601-626. DOI: 10.2307/3587398 Corbett, J. (2003). An intercultural approach to English language teaching. Multilingual Matters Ltd. Great Britain. Dweik, B. S., & Al-sayyed, S.W. (2015). Attitudes of Jordanian students, teachers and educationalists towards including culture in EFL classes and textbooks “Action Pack 12”. International Journal of Social Sciences, 40(1), 1126-1141.
  8. Frank, J. (2013). Raising cultural awareness in the English language classrooms. English Teaching Forum