Journals / Klinik Psikiyatri Dergisi / 2016 / Cilt: 19 - Sayı: 1

Is Quality of Life Associated with Caregiver Burden and Social Support among Caregivers of Patients with Bipolar I Disorder?

Bipolar I Bozukluk Hastalarının Bakımverenlerinde Yaşam Kalitesi Yük ve Sosyal Destekle İlişkilimi mi?

Pages
15–26
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Strategies intended fordecreasing burden related to the disease and increasingsocial support should be developed for improving quality of life.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Objectives: The aim of this study is to investigate therelationship between quality of life and burden and perceived social support among caregivers of patients withbipolar I disorder (BPD I).
📊
Key Findings & Data:Method: Seventy five patientswith the diagnosis of BPD I according to the DSM-IV-TRcriteria at least for one year and 75 caregivers of thesepatients for at least one year were included to the studybetween October 2013 and January 2014.
💡
Conclusion & Impact:Strategies intended fordecreasing burden related to the disease and increasingsocial support should be developed for improving quality of life.
🔬Design:Research Article
📍Scope:2013 Verileri
⚙️Variables:Domain Parameters

Abstract

Objectives: The aim of this study is to investigate therelationship between quality of life and burden and perceived social support among caregivers of patients withbipolar I disorder (BPD I). Method: Seventy five patientswith the diagnosis of BPD I according to the DSM-IV-TRcriteria at least for one year and 75 caregivers of thesepatients for at least one year were included to the studybetween October 2013 and January 2014. Patients wereevaluated with sociodemographic and clinic data formand caregivers were evaluated with sociodemograficdata form,World Health Organization Quality of LifeShort Form Turkish Version Scale (WHOQOL-BREF-TR),Zarit Burden Interview (ZBI), and Multidimensional Scaleof Perceived Social Support (MSPSS). Caregivers weredivided into three groups as having mild, moderate andsevere burden according to ZBI scores for comparisons.Results: All subdomain scores of WHOQOL-BREF-TRexcept social domain were significantly lower in caregivers who reported higher burden compared to thecaregiver groups with lower degree of burden. It wasfound to be a significant positive correlation betweenMSPSS total score and social, environmental and national environmental domains of WHOQOL-BREF-TR, familysubdomain of MSPSS and psychological, social, environmental and national environmental domains of WHOQOL-BREF-TR, friends subdomain and physical domain,and significant others subdomain and social, environmental and national environmental domains. Caregiverburden was an important factor to predict the quality oflife of the caregivers. Conclusion: Quality of life of caregivers of BPD I patients is low. Strategies intended fordecreasing burden related to the disease and increasingsocial support should be developed for improving quality of life.

Özet

GİRİŞ ve AMAÇ: Bipolar I bozukluk (BPB I) hastalarının bakımverenlerinde yaşam kalitesinin yük ve algılanan sosyal destekle ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM ve GEREÇLER: Ekim 2013-Ocak 2014 tarihleri arasında, DSM-IV-TR tanı ölçütlerine göre en az bir yıldır BPB I tanısıyla izlenen 75 hasta ile hastalara en az bir yıldır bakım veren 75 kişi araştırmaya alındı. Hastalar sosyodemografik ve klinik görüşme formuyla, bakımverenler ise sosyodemografik form ve Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu Türkçe Versiyonu (WHOQOL-BREF-TR), Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği (ZBYÖ) ve Algılanan Çok Yönlü Sosyal Destek Ölçeği (AÇYSDÖ) ile değerlendirildi. Karşılaştırmalar için bakımverenler ZBYÖ puanlarına göre hafif, orta ve şiddetli yük gruplarına ayrıldı. BULGULAR: Daha şiddetli yük bildiren bakımverenlerde WHOQOL-BREF-TR'nin sosyal alan puanı dışında tüm alt alan puanları yükü daha az olan bakımveren gruplarına göre daha düşük saptandı. AÇYSDÖ toplam puanı ile WHOQOL-BREF-TR'nin sosyal, çevre ve ulusal çevre alanları arasında, AÇYSDÖ' nin aile alt alanı ile WHOQOL-BREF-TR'nin psikolojik, sosyal, çevre ve ulusal çevre alanları; arkadaş alt alanı ile fiziksel; özel bir insan alt alanı ile sosyal, çevre ve ulusal çevre alanları arsında anlamlı pozitif yönlü ilişki saptandı. Bakımveren yükü, bakımverenlerin yaşam kalitesi için önemli bir yordayıcı faktördü. TARTIŞMA ve SONUÇ: BPB I olan hastalara bakımverenlerin yaşam kalitesi düşüktür. Yaşam kalitesini artırmak için hastalıkla ilişkili yükü azaltılmaya ve sosyal destek sistemini artırmaya yönelik yaklaşımlar geliştirilmelidir.

🔖

Cite This Article

BALABAN, Ö. D., KÜÇÜKTÜFEKÇİ, A. H., BİNBAY, İ. T., KARAMUSTAFALIOĞLU, N. (2016). Is Quality of Life Associated with Caregiver Burden and Social Support among Caregivers of Patients with Bipolar I Disorder?. Klinik Psikiyatri Dergisi, Cilt: 19 - Sayı: 1, 15–26. https://ajindex.com/articles/202045

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (13)

  1. Altıparmak S (2009) Huzurevinde yaşayan yaşlı bireylerin yaşam doyumu, sosyal destek düzeyleri ve etkileyen faktörler. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi, 23: 159-164.
  2. Arguvanlı Çoban S, Özkan B, Medik K ve ark. (2013) Bipolar Bozukluğu Olan Bireyler ve Bakımverenlerinin Yaşam Kalitesi. Journal of Psychiatric Nursing, 4: 61-66.
  3. Aslan O, Kav S, Meral C ve ark. (2006) Needs of lay caregivers of bone marrow transplant patients in Turkey: a multicenter study. Cancer Nurs, 29: E1-7. Atagün Mı, Balaban ÖD, Atagün Z ve ark. (2011) Kronik hastalıklarda bakım veren yükü. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 3. Aydemir Ö, Ergun H, Soygür H ve ark. (2009) Major Depresif Bozuklukta Yaşam Kalitesi: Kesitsel Bir Çalışma. Turk Psikiyatri Derg, 20: 205-212.
  4. Çorapçıoğlu A, Aydemir Ö, Yıldız M ve ark. (1999) DSMIV Eksen I Bozuklukları (SCID-I) için yapılandırılmış klinik görüşme, Klinik versiyon. Hekimler Yayın Birliği, Ankara.
  5. Eker D, Arkar H, Yaldız H (2001) Çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeğinin gözden geçirilmiş formunun faktör yapısı, geçerlik ve güvenirliği. Türk Psikiyatri Dergisi, 12: 17-25.
  6. Ensari H, Gültekin BK, Karaman D ve ark. (2013) Bolu Toplum Ruh Sağlığı Merkezi hizmetlerinin şizofreni hastalarındaki yaşam kalitesi, yeti yitimi, genel ve sosyal işlevsellik üzerine etkisi: Bir yıllık izleme sonuçları. Anadolu Psikiyatri Dergisi, 14: 108-114.
  7. Erten E, Alpman N, Ozdemir A ve ark. (2014) Bipolar I Bozukluğu Olan Hastalarda Dönem ve Seyir Özelliklerinin Bakıcı Yüküne Etkisi. Türk Psikiyatri Derg, 25: 114-123.
  8. Eser E, Fidaner H, Fidaner C ve ark. (1999) WHOQOL-100 ve WHOQOL-BREF'in psikometrik özellikleri. Psikiyatri Psikoloji Psikofarmakoloji Dergisi, 7: 23-40.
  9. Fiorillo A, Sampogna G, Del Gaudio L ve ark. (2013) Efficacy of supportive family interventions in bipolar disorder: a review of the literature. Journal of Psychopathology, 19: 134-142.
  10. First MB, Spitzer RL, Gibbon M ve ark. (1996) Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis I Disorders, Clinician Version (SCID-CV). American Psychiatric Press Inc., Washington D.C. Hacialioglu N, Ozer N, Yilmaz Karabulutlu E ve ark. (2010) The quality of life of family caregivers of cancer patients in the east of Turkey. Eur J Oncol Nurs, 14: 211-217.
  11. Hansson L (2006) Determinants of quality of life in people with severe mental illness. Acta Psychiatr Scand Suppl, 46-50.
  12. Helgeson VS (2003) Social support and quality of life. Qual Life Res, 12 Suppl 1: 25-31.
  13. Hennessy CH, Moriarty DG, Zack MM ve ark. (1994)