Journals / Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi / 2019 / Cilt: 10 - Sayı: 20

ÖRGÜT KÜLTÜRÜ İLE ÖRGÜTSEL YENİLİKÇİLİK ARASINDAKİ İLİŞKİDE ÖRGÜTSEL ÖĞRENMENİN ARACI ROLÜ

Pages
881–908
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Kısmi aracılık etkisi olan değişkenlerin arasındaki ilişkiler ile ilgili olarak yapılan Sobel Testi sonucunda; ÖK ile ÖY değişkenleri arasında ilişkinin anlamlı bir ilişki olduğu ve kısmi aracılık etkisinin olduğu teyit edilmiştir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Yapılan çalışmanın amacı, Örgüt Kültürü (ÖK) ile Örgütsel Yenilikçilik (ÖY) değişkenleri arasındaki ilişkide Örgütsel Öğrenme (ÖÖ) değişkeninin aracılık rolünün olup olmadığını belirlemektir.
📊
Key Findings & Data:Söz konusu çalışmada kullanılan veriler, bir ünivesite hastanesinde 600 personeline uygulanan üç adet ölçek ile toplanmış ve kurulan modelin analizi Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM) ile test edilmiştir.
💡
Conclusion & Impact:Kısmi aracılık etkisi olan değişkenlerin arasındaki ilişkiler ile ilgili olarak yapılan Sobel Testi sonucunda; ÖK ile ÖY değişkenleri arasında ilişkinin anlamlı bir ilişki olduğu ve kısmi aracılık etkisinin olduğu teyit edilmiştir.
🔬Design:Survey & Empirical Study
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Örgüt Kültürü · Örgütsel Öğrenme · Örgütsel Yenilikçilik

Özet

Yapılan çalışmanın amacı, Örgüt Kültürü (ÖK) ile Örgütsel Yenilikçilik (ÖY) değişkenleri arasındaki ilişkide Örgütsel Öğrenme (ÖÖ) değişkeninin aracılık rolünün olup olmadığını belirlemektir. Söz konusu çalışmada kullanılan veriler, bir ünivesite hastanesinde 600 personeline uygulanan üç adet ölçek ile toplanmış ve kurulan modelin analizi Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM) ile test edilmiştir. Yapılan çalışma sonucu, ÖÖ'nün; ÖK ile ÖY değişkenleri arasında kısmi aracılık rolüne sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kısmi aracılık etkisi olan değişkenlerin arasındaki ilişkiler ile ilgili olarak yapılan Sobel Testi sonucunda; ÖK ile ÖY değişkenleri arasında ilişkinin anlamlı bir ilişki olduğu ve kısmi aracılık etkisinin olduğu teyit edilmiştir.

🔖

Cite This Article

KENDİR, V., SİNSOYSAL, B., ORÇANLI, K., BOZTOPRAK, H. (2019). ÖRGÜT KÜLTÜRÜ İLE ÖRGÜTSEL YENİLİKÇİLİK ARASINDAKİ İLİŞKİDE ÖRGÜTSEL ÖĞRENMENİN ARACI ROLÜ. Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 10 - Sayı: 20, 881–908. https://ajindex.com/articles/194437

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (13)

  1. Ando, F. (2002). The Real Relationship Between Organizational Culture and Organizational Learning, Annals of Business Administrative Science, 1(2). Argote, L. & Miron-Spektor,E. (2011), Organizational Learning: From Experience to Knowledge, Organization Science, 22(5), 1123-1137.
  2. Argyris, C. & Schon, D.A. (1978). Organizational Learning: A Theory of Action Perspective, Addison-Wesley Publishing Company. Bakan, İ. (2008). Örgüt Kültürü ve Liderlik Türlerine İlişkin Algılamalar İle Yöneticilerin Demografik Özellikleri Arasındaki İlişki: Bir Alan Araştırması, KMU İİBF Dergisi, 14. Baregheh, A., Rowley, J. & Sambrook, S. (2009). Towards a multidisciplinary definition of innovation, Management Decision, 47(8), 1323-1339.
  3. Buschgens, T., Bausch, A. Balkin, D.B. (2013). Organizational Culture and Innovation: A Meta-Analytic Review, Journal of Product Innovation Management, 30(4). Calantone, R.J., Cavusgila, S.T. & Zhao, Y. (2002). Learning orientation, firm innovation capability, and firm performance, Industrial Marketing Management, 31, 515-524.
  4. Dodgson, M. (1993). Organizational Learning: A Review of Some Literatures, Organization Studies, 14(3), 375-394.
  5. Evans, J.D. (1996). Straightforward Statistics for the Behavioral Sciences, Pacific Grove, CA: Brooks/Cole Publishing. Fiol, C.M. & Lyles, M.A. (1985).
  6. Organizational Learning, The Academy of Management Review, 10(4), 803-813.
  7. Garrido, M.J & Camarero, C. (2010). Assessing the impact of organizational learning and innovation on performance in cultural organizations, International Journal of Nonprofit and Voluntary Sector Marketing, 15, 215–232.
  8. Gemlik, N., Manioğlu, Y. & Çatar, Ö. (2015). Geert Hofstede'in Örgüt Kültürü Modeline Göre Sağlık Meslek Gruplarının İncelenmesi ve Kamu ve Özel Hastanelerinde Karşılaştırlamalı Bir Araştırma, Hacettepe Unıversıty Faculty Of Health Sciences Journal, 1(1), 1-14.
  9. Ghorbani, M. ve Sabbagh, B. (2010). The Study of the Relation of Organizational Culture and Organizational Learning in Islamic Azad University of Mashhad, International Conference on Economics, Business and Management, IPEDR 2IAC S IT Press,
  10. Manila, Philippines. Güçlü, N., (2003).
  11. Örgüt Kültürü, Manas Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6, 147-159.
  12. Günday, G., Ulusoy, G., Kilic, K. & Alpkan, L. (2011). Effects of innovation types on firm performance, Int. J. Production Economics, 133, 662–676.
  13. Huber, G.P., (1991). Organizational Learning: The Contributing Processes and the Literatures, Organization Science, 2(1),