Journals / Yaşar Üniversitesi E-Dergisi / 2012 / Cilt: 7 - Sayı: 25

MESLEK YÜKSEKOKULLARI MUHASEBE BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN SOSYO-EKONOMİK DEĞİŞKENLER IŞIĞINDA MESLEKİ ETİĞE BAKIŞ AÇILARININ İNCELENMESİ (AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ)

Pages
4203–4228
Publication Date
2012-06-01
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Bu da müfredat programlarının geliştirilirken muhasebe etiği ile ilgili derslere daha fazla yer verilmesi gerektiğini savunmaktadır

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Çalışmanın amacı muhasebeci adayları olan ve meslek yüksekokullarında muhasebe ve vergi uygulamaları bölümlerinde eğitim gören öğrencilerin meslek etiğine bakış açılarının incelenmesidir.
📊
Key Findings & Data:Araştırmanın evreni Akdeniz Üniversitesi’ne bağlı 7 farklı meslek yüksekokulunda muhasebe ve vergi uygulamaları bölümlerine devam eden 1021 öğrenciden oluşmaktadır.
💡
Conclusion & Impact:Bu da müfredat programlarının geliştirilirken muhasebe etiği ile ilgili derslere daha fazla yer verilmesi gerektiğini savunmaktadır
🔬Design:Survey & Empirical Study
📍Scope:3 adet
⚙️Variables:Ethics in Accounting Education · Ethics in accounting profession

Özet

Çalışmanın amacı muhasebeci adayları olan ve meslek yüksekokullarında muhasebe ve vergi uygulamaları bölümlerinde eğitim gören öğrencilerin meslek etiğine bakış açılarının incelenmesidir. Araştırmanın evreni Akdeniz Üniversitesi’ne bağlı 7 farklı meslek yüksekokulunda muhasebe ve vergi uygulamaları bölümlerine devam eden 1021 öğrenciden oluşmaktadır. Evrene %72,58 oranında geri bildirimle ulaşılmış ve 741 öğrenciye, veri toplama aracı olarak çeşitli lisansüstü çalışmalar ve literatür incelenerek derlenmiş olan iki bölümlük bir anket uygulanmıştır. Anketin birinci bölümünde demografik değişkenlere ilişkin sorular bulunurken, ikinci bölümde meslek etiği eğitimine yönelik 3 adet soru ve meslek etiği ile ilgili 23 adet yargıdan oluşan sorular bulunmaktadır. Bulgular incelendiğinde öğrencilerin yarıdan fazlasının (%56,1) meslek etiği ile ilgili bir ders konması yönünde görüş bildirdiği görülmektedir. Demografik değişkenler incelendiğinde ise cinsiyet, yaş, doğum yeri, mezun olunan lise, aile eğitim düzeyi, sosyo-ekonomik düzey, gelir düzeyi gibi faktörlerin etkili olduğu görülürken, meslek etiği ile ilgili ders aldığını ifade eden öğrenciler muhasebe mesleği etiği ile ilgili yargılara daha yüksek oranda katılım göstermişlerdir. Bu da müfredat programlarının geliştirilirken muhasebe etiği ile ilgili derslere daha fazla yer verilmesi gerektiğini savunmaktadır

🔖

Cite This Article

CENGİZ, E. A. F. A. K. E. (2012). MESLEK YÜKSEKOKULLARI MUHASEBE BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN SOSYO-EKONOMİK DEĞİŞKENLER IŞIĞINDA MESLEKİ ETİĞE BAKIŞ AÇILARININ İNCELENMESİ (AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ). Yaşar Üniversitesi E-Dergisi, Cilt: 7 - Sayı: 25, 4203–4228. https://ajindex.com/articles/194093

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (12)

  1. Ağyar E., Kutluk, F.A., Cengiz E., & Utku, B. D. (2010). Ethics in Accounting Profession: A Research of Ethical Issues With Students Taking Accounting Courses. 2nd Balkans and Middle East Countries Conference on Auditing and Accounting History, September 15, İstanbul, Özet Kitabı, 216. Altuk, V.E. (2006). Turkiye’de Muhasebe Etigi Egitimi, Yayınlanmamış Master Tezi, Trakya Üniversitesi.
  2. Ameen, E., D. Guffey, D., & McMillan, J. (1996). Gender Differences in Determining the Ethical Sensitivity of Future Accounting Professionals. Journal of Business Ethics, 15, 591–597.
  3. Armstrong, M. B., Ketz, J. E. & Owsen, D. (2003). Ethics Education in Accounting: Moving Toward Ethical Motivation and Ethical Behavior. Journal of Accounting Education, 21, 1-16.
  4. Azaltun, M., & Kaya, E. (2006) Muhasebe Eğitiminde Meslek Etiğinin Yeri ve Önemi: Anadolu Üniversitesi’nde Yapılan bir Araştırma. Muhasebe Bilim Dünyasi Dergisi, 8(1), 107-126.
  5. Barnett, J. H., & Karson, M. J. (1989).
  6. Managers, Values, And Executive Decisions: An Exploration 0f the Role of Gender, Career Stage, Organizational Level, Function, and the Importance of Ethics, Relationships and Results in Managerial- Decision Making. Journal of Business Ethics, 8(10), 747-816.
  7. Blanthorne, C., Kovar, S., & Fisher, D. G. (2007). Accounting Educators' Opinions about Ethics in the Curriculum: An Extensive View. Issues in Accounting Education, 22(3), 355-390. Chan S.Y.S., & Leung P. (2010). The Effects of Accounting Students’ Ethical Reasoning and Personal Factors on Their Ethical Sensitivity. Managerial Auditing Journal, 21(4), 436-457.
  8. Coate, C.J., & Frey, K.J. (2000). Some Evidence on the Ethical Disposition of Accounting Students: Context and Gender Implications. Teaching Business Ethics, 4 (4), 379-404.
  9. Cohen J.R., Pant, L.W., & Sharp, D.J. (1998). The Effect of Gender and Academic Discipline Diversity on the Ethical Evaluations, Ethical Intentions and Ethical Orientation of Potential Public Accounting Recruits. Accounting Horizons, 12(3), 250-270.
  10. Cohen J.R., Pant, L.W., & Sharp, D.J. (2001). An Examination of Differences in Ethical Decision- Making Between Canadian Business Students and Accounting Professionals. Journal of Business Ethics, 30(4), 319-336.
  11. Eleren, A., & Kayahan, C. (2007). Muhasebe Eğitiminin Öğrenci Bakış Açısıyla Değerlendirilmesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Meslek Yüksekokullarında Bir Araştırma. Muhasebe ve Denetime Bakış, 7(23), 47-63.
  12. Fırat, F. Z., & Üçoğlu, D. (2009). Muhasebe Eğitiminde Etiğin