Çalışma sonucunda elde edilen bulgular ile kolektivizm ve yüksek belirsizlikten kaçınmanın paternalist liderlik algısı üzerinde pozitif yönlü anlamlı bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
📌 3 Key Takeaways
🎯
Objective & Hypothesis:Çalışmada ulusal kültür ile doğu kültürüne özgü bir liderlik modeli olan paternalist liderlik tarzı arasındaki etkileşimin kuramsal ve görgül olarak ortaya konulması amaçlanmıştır.
📊
Key Findings & Data:Sözü edilen kavramlar arasındaki etkileşimler ise korelasyon ve çoklu regresyon analizleri aracılığıyla incelenmiştir.
💡
Conclusion & Impact:Çalışma sonucunda elde edilen bulgular ile kolektivizm ve yüksek belirsizlikten kaçınmanın paternalist liderlik algısı üzerinde pozitif yönlü anlamlı bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
🔬Design:Modeling & Simulation
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Domain Parameters
Özet
Çalışmada ulusal kültür ile doğu kültürüne özgü bir liderlik modeli olan paternalist liderlik tarzı arasındaki etkileşimin kuramsal ve görgül olarak ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ilgili yazın taraması yapılarak araştırma hipotezleri geliştirilmiş ve Nevşehir’de faaliyet gösteren dört ve beş yıldızlı konaklama işletmeleri çalışanlarına yönelik kapsamlı bir çalışma yapılmıştır. Sözü edilen kavramlar arasındaki etkileşimler ise korelasyon ve çoklu regresyon analizleri aracılığıyla incelenmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular ile kolektivizm ve yüksek belirsizlikten kaçınmanın paternalist liderlik algısı üzerinde pozitif yönlü anlamlı bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
🔖
Cite This Article
ÇALIŞKAN, N., ÖZKOÇ, A. G. (2016). Örgütlerde Paternalist Liderlik Algısına Etki Eden Ulusal Kültür Tiplerinin Belirlenmesi. Yaşar Üniversitesi E-Dergisi, Cilt: 11 - Sayı: 44, 240–250. https://ajindex.com/articles/193928
Ağaoğlu, O.K. (1992). İşgücünü verimli kullanma tekniklerinin turizm sektörüne uygulanması. Verimlilik Dergisi, 110-121.
Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. & Yıldırım E. (2012). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri. İstanbul:
Sakarya. Aycan, Z., Kanungo, R., Mendonca, M., Yu, K., Deller, J., Stahl, G., Kurshid, A. (2000). Impact of culture on human resource management practices: A 10 country comparison. Applied Psychology: An International Review, 49 (1), 199-221.
Aycan, Z. (2001). Paternalizm: Yönetim ve liderlik anlayışına ilişkin üç görgül çalışma. Yönetim Araştırmaları Dergisi, 1(1):11-31.
Aycan, Z. (2006). Paternalism towards conceptual refinement and operationalization. U. Kim, K. Yang, K. Hwang (Ed.). Indigenous and Cultural Psychology, 445-466. USA: Springer Science. Demirer, P. (2012). Is Paternalistic leadership empowering: A contingency framework. Yüksek lisans tezi. Koç Üniversitesi,
İstanbul.
Dickson, M.W., Den Hartog, D.N., & Mitchelson, J.K. (2003). Research on leadership in a cross-cultural context. The Leadership Quarterly, 14, 729-768.
Dimmock, C., & Walker, A. (2000). Introduction-justifying a cross-cultural comparative approach to school leadership and management. School Leadership and Management, 20, 137-141.
Dorfman, P. W., & Howell, J. P. (1988). Dimensions of national culture and effective leadership patterns: Hofstede revisited. E.G. McGoun (Ed.), Advances in international comparative management, 127-149,
Greenwich, CT: JAI Press.
Erkuş, A., Tabak, A. ve Yaman, T. (2010). Paternalist (Babacan) liderlik çalışanların örgütsel özdeşleşmelerini ve işten ayrılma niyetlerini etkiler mi? Bir özel hastane uygu¬laması. 9. Ulusal İşletmecilik Kongresi Bildiri Kitabı, 594-598.
Freitag, A. R. ve Stokes, Q. A. (2009). Global public relations: Spanning borders, spanning cultures. USA: Routledege. Frost, D., Goode, S. & Hart D. (2010). Individualist and collectivist factors affecting online repurchase intentions. Internet Research, 20 (1), 6-28.
Gelfand, M. J., Erez, M., & Aycan, Z. (2007). Cross-cultural organizational behavior. Annual Review Psychology, 58, 479-514.
Hofstede, G. (1980a). Culture’s consequences, London: Newbury Park. Hofstede, G. (1980b). Motivation, leadership and organization: Do American theories apply abroad? Organizational Dynamics, 42-63.
Hofstede, G. (1981). Culture and organizations. International Studies of Management & Organization, 4 (10), 15-41.
Hofstede, G., Neuijen, B., Ohayv, D. & Sanders, G. (1990). M