Journals / İşletme Araştırmaları Dergisi / 2020 / Cilt: 12 - Sayı: 2

Comparison of Motivation Tools and Career Anchors in Terms of Generations

Kuşaklar Açısından Motivasyon Araçlarının ve Kariyer Çapalarının Karşılaştırılması

Pages
2040–2060
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

For career anchors, the technical functional career anchor for generation X and lifestyle career anchor for the Y and Z generations are the dominant career anchor.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Purpose – The purpose of this study is to determine whether the X, Y and Z generations living in Istanbul show a significant difference in terms of motivation tools and career anchors and for their sub dimensions.
📊
Key Findings & Data:In the study, data was collected from 315 teachers, students and public relations staff, who have job experience.
💡
Conclusion & Impact:For career anchors, the technical functional career anchor for generation X and lifestyle career anchor for the Y and Z generations are the dominant career anchor.
🔬Design:Modeling & Simulation
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Domain Parameters

Abstract

Purpose – The purpose of this study is to determine whether the X, Y and Z generations living in Istanbul show a significant difference in terms of motivation tools and career anchors and for their sub dimensions. Design/methodology/approach – In the research, firstly, a literature summary is presented, and then information about the model and the method to be used is given. In the research, the career anchor scale was developed by Edgar Schein and motivation tools scale was developed by Katı ve Düşükcan was used. In the study, data was collected from 315 teachers, students and public relations staff, who have job experience. Findings – There were significant differences between the "Y-X" and "Y-Z" generations in terms of motivational tools, For economic motivation tools significant difference was detected between "Y-Z" generations. For psychosocial motivation tools and organizational managerial motivation tools, significant difference was detected between the "Y-X" and "Y-Z" generations. For general managerial competence anchors significant differences was detected between "X-Y" generations and for entrepreneurship/creativity career anchors significant differences was detected between "Z-Y" and "Z-X" generations. Discussion – In the study, it was observed that the motivation tools that motivate the X and Z generations most are the economic motivation tools. For generation Y, economic motivation tools and organizationalmanagerial motivation tools have the same average values and can be said to be equally motivate. For career anchors, the technical functional career anchor for generation X and lifestyle career anchor for the Y and Z generations are the dominant career anchor.

Özet

Amaç – Bu araştırmanın amacı, İstanbul’da yaşayan X,Y ve Z kuşaklarının motivasyon araçları ve kariyer çapaları açısından anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini belirlemektir. Kuşakları motive eden faktörlerin farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek ve kuşakların kariyer değerlerini tespit etmek araştırmanın temel amacıdır. Yöntem – Araştırmada öncelikle literatür özeti sunulmuş daha sonra oluşturulan model ve kullanılacak yöntem hakkında bilgiler verilmiştir. Araştırmada kuşakların kariyer çapalarını belirlemek için Edgar Schein tarafından geliştirilen kariyer çapaları ölçeği, kuşakları motive eden faktörleri belirlemek için ise Katı ve Düşükcan tarafından geliştirilen ve geçerlilik ve güvenilirlik analizleri yapılan motivasyon araçları ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada iş tecrübesine sahip 315 öğretmen, öğrenci ve halkla ilişkiler personelinden veri toplanmıştır. Bulgular – Araştırmada motivasyon araçları açısından “Y-X” ve “Y-Z” kuşakları arasında anlamlı farklılılar bulunurken motivasyon araçlarının alt boyutları için ise ekonomik motivasyon araçları açısından “Y-Z”; psiko-sosyal motivasyon araçları ve örgütsel yönetsel motivasyon araçları açısından “YX” ve “Y-Z” , kuşakları arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Kariyer çapaları açısından ise genel yönetsel yetkinlik kariyer çapası için “X-Y” kuşakları arasında, girişimcilik/yaratıcılık kariyer çapası için ise “Z-Y” ve “Z-X” kuşakları açısından anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Diğer kariyer çapaları açısından anlamlı bir farklılık gözlemlenmemiştir. Tartışma – Araştırmada X ve Z kuşaklarını en çok motive eden motivasyon araçlarının ekonomik motivasyon araçları olduğu gözlemlenmiştir. Y kuşağı için ise ekonomik motivasyon araçları ve örgütselyönetsel motivasyon araçları aynı ortalama değerlerini almış olup eşit düzeyde motive edici oldukları söylenebilir. Kariyer çapaları için ise X kuşağı için teknik fonksiyonel kariyer çapasının; Y ve Z kuşakları açısından ise hayat tarzı kariyer çapasının en baskın kariyer çapası olduğu gözlemlenmiştir.

🔖

Cite This Article

Aksu, B. Ç., DOĞAN, A. (2020). Comparison of Motivation Tools and Career Anchors in Terms of Generations. İşletme Araştırmaları Dergisi, Cilt: 12 - Sayı: 2, 2040–2060. https://ajindex.com/articles/164241

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (12)

  1. Açıkkol, F. ve Salepçioğlu, M. A. (2019). Organizasyonlarda Y Kuşağı’nın Davranış, Liderlik ve Örgütsel Bağlılık Açısından İncelenmesi-Perakende Sektöründe Bir Araştırma, Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Sempozyumu 2019: Yönetimde Inovatif Yaklaşımlar”, 8 Mayıs 20019, İstanbul.
  2. Adıgüzel, O. (2009). “Schein’in Kariyer Çapaları Perspektifinde Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF Öğrencilerinin Kariyer Değerlerine İlişkin Bir Araştırma”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari BilimlerFakültesi Dergisi, 14(2): 277-292
  3. Adıgüzel, O., Batur, Z. H. ve Ekşili, N. (2014). “Kuşakların Değişen Yüzü ve Y Kuşağı İle Ortaya Çıkan Yeni Çalışma Tarzı: Mobil Yakalılar”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(19): 165-182
  4. Aka, B. (2017). “Kamu ve Özel Sektörde Çalışan Yöneticilerin Kuşak Farklılıkları ve Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: İzmir İlinde Bir Araştırma”, Yayınlanmamış doktora tezi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, İzmir.
  5. Aka, B. (2018). “Bebek Patlaması, X ve Y Kuşağı Yöneticilerin Örgütsel Bağlılık Düzeylerinin Kamu ve Özel Sektör Farklılıklarına Göre İncelenmesi: Bir Araştırma”, Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 9(20): 118-135
  6. Altıntuğ, N. (2012). “Kuşaktan Kuşağa Tüketim Olgusu Ve Geleceğin Tüketici Profili”, Organizasyon Ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 4(1): 203-212
  7. Altunok, D. “X ve Y K uşak Farklılıklarının İşe Bağlılık Ve Motive Eden Faktörler Açısından İncelenmesi”. Sosyal Bilimler Akademi Dergisi, 2(1), 1-21.
  8. Ayhün, S. E. (2013). “Kuşaklar Arasındaki Farklılıklar ve Örgütsel Yansımaları”, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 2(1): 93-112
  9. Aytaç, S. ve Aşkın, K. (2017).Çalışma Yaşamında Kariyer, 3.baskı, Kocaeli: Umuttepe Yayınları Batur, H. Z. ve Adıgüzel, O. (2014) “Schein’ in Kariyer Değerleri Perspektifinde Öğrencilerin Kariyer Tercihlerini Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma: Isparta İli Fen Lisesi Öğrencileri Örneği’’, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1(42): 327-348
  10. Bayhan, V. (2014). “Milenyum Veya Y Kuşağı Gençliğinin Soyolojik Örgüt Bağlamı”, Gençlik Araştırmaları Dergisi, 2(3): 8-25
  11. Bayraktaroğlu, S. (2015). İnsan Kaynakları Yönetimi, 6.Baskı, Sakarya: Sakarya Yayıncılık Bayram, N., Gürsakal, S. ve Aytaç, S. (2012). “Öğrencilerinin Kariyer Değerlerini Açıklamada Kişiliğin Etkisi’’, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(2): 181-189
  12. Becerikli, S. Y. (2013). “Kuşaklararası İletişim Fark