Journals / Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi / 2011 / Cilt: 35 - Sayı: 2

Otobiyografik Bellek ve Otobiyografik Belleği Etkileyen Değişkenler / Autobiographical Memory and Variables Affecting Autobiographical Memory

OTOBİYOGRAFİK BELLEK VE OTOBİYOGRAFİK BELLEĞİ ETKİLEYEN DEĞİŞKENLER

Pages
19–33
Publication Date
2012-01-10
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Bunun yanında, anıların test edilme süresi ile ilgili yapılan değerlendirmeler sonucunda ise son yaşanılan olayların daha fazla hatırlandığı yönünde bulgular elde edilmiştir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Bu makalede kişisel anılara ilişkin bellek olarak tanımlanan otobiyografik bellek ile ilgili olarak son yıllarda yapılmış olan araştırmalar ve bunlara konu olan değişkenler incelenerek, okuyucuya aktarılmıştır.
📊
Key Findings & Data:Otobiyografik anıların geri getirilmesinin yaşa göre dağılımını ele alan araştırmalar sonucunda bellek tümseği, çocukluk amnezisi ile sonralık etkisi görülmektedir.
💡
Conclusion & Impact:Bunun yanında, anıların test edilme süresi ile ilgili yapılan değerlendirmeler sonucunda ise son yaşanılan olayların daha fazla hatırlandığı yönünde bulgular elde edilmiştir.
🔬Design:Review & Systematic Survey
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Otobiyografik Bellek · Yaş · Duygusal Yük

Abstract

Bu makalede kişisel anılara ilişkin bellek olarak tanımlanan otobiyografik bellek ile ilgili olarak son yıllarda yapılmış olan araştırmalar ve bunlara konu olan değişkenler incelenerek, okuyucuya aktarılmıştır. Yaş, otobiyografik bellek çalışmalarında önemli bir değişkendir. Otobiyografik anıların geri getirilmesinin yaşa göre dağılımını ele alan araştırmalar sonucunda bellek tümseği, çocukluk amnezisi ile sonralık etkisi görülmektedir. Literatürde anıların duygusal yükünün (olumlu-olumsuz) kişisel anıların hatırlanmasındaki etkisi ile ilgili çelişkili sonuçlar bulunmaktadır. Bu makalede ele alınan bazı araştırma sonuçları olumsuz duygusal yükün hatırlamayı arttırdığını ileri sürerken bazı araştırmalar ise, olumlu duygusal yükün hatırlama performansını arttırdığını öne sürmektedir. Bunun yanında, anıların test edilme süresi ile ilgili yapılan değerlendirmeler sonucunda ise son yaşanılan olayların daha fazla hatırlandığı yönünde bulgular elde edilmiştir.

Özet

Bu makalede kişisel anılara ilişkin bellek olarak tanımlanan otobiyografik bellek ile ilgili olarak son yıllarda yapılmış olan araştırmalar ve bunlara konu olan değişkenler incelenerek, okuyucuya aktarılmıştır. Yaş, otobiyografik bellek çalışmalarında önemli bir değişkendir. Otobiyografik anıların geri getirilmesinin yaşa göre dağılımını ele alan araştırmalar sonucunda bellek tümseği, çocukluk amnezisi ile sonralık etkisi görülmektedir. Literatürde anıların duygusal yükünün (olumlu-olumsuz) kişisel anıların hatırlanmasındaki etkisi ile ilgili çelişkili sonuçlar bulunmaktadır. Bu makalede ele alınan bazı araştırma sonuçları olumsuz duygusal yükün hatırlamayı arttırdığını ileri sürerken bazı araştırmalar ise, olumlu duygusal yükün hatırlama performansını arttırdığını öne sürmektedir. Bunun yanında, anıların test edilme süresi ile ilgili yapılan değerlendirmeler sonucunda ise son yaşanılan olayların daha fazla hatırlandığı yönünde bulgular elde edilmiştir

🔖

Cite This Article

SAYAR, F., SAYAR, F. (2012). Otobiyografik Bellek ve Otobiyografik Belleği Etkileyen Değişkenler / Autobiographical Memory and Variables Affecting Autobiographical Memory. Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 35 - Sayı: 2, 19–33. https://ajindex.com/articles/14976

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (16)

  1. Baddeley, A.D. (2000). "The episodic buffer: A new component of working memory?". Trends in Cognitive Science, 4 (11), 417–423.
  2. Berntsen, D. ve Rubin, D.C. (2002). Emotionally Charged Autobiographical Memories Across the Life Span: The Recall of Happy, Sad, Traumatic, and Involuntary Memories. Psychology and Aging, 17(4), 636-652.
  3. Brewer, W.F. (1986). What is Autobiographical Memory. In Rubin, D. (Eds). Autobiographical Memory (25-49). Cambrigde: Cambridge University Press.
  4. Brewer, W. F. ve Pani, J. R. (1983). The structure of human memory.In G. H. Bower (Ed.), The psychology of learning and motivation (Vol. 17, pp. 1-38). New York: Academic Press.
  5. Buchanan, T.W. (2007).Retrieval of emotional memories. Psychological Bulletin, 133, 761-779.
  6. Carstensen, L.L.(2008). Unpleasant situations elicit different emotional responses in younger and older adults. Psychology and Aging, 23(3), 495-504.
  7. Carstensen, L.L. and Charles, S.T. ( 1994).The salience of emotion across the adult life span. Psychology and Aging, 9(2), 259-264.
  8. Charles, S.T., Mather, M., ve Carstensen, L.L. (2003). Aging and emotional memory: The forgettable nature of negative images for older adults. Journal of Experimental Psychology: General, 132, 310-324.
  9. Carstensen, L. L. ve Mikels, J. (2005). At the intersection of emotion and cognition: Aging and the positivity effect. Current Directions in Psychological Science, 14, 117–121.
  10. Comblain C., D'Argembeau A. ve Linden, M.V. (2005). Phenomenal characteristics of autobiographical memories for emotional and neutral events in older and younger adults. Experimental Aging Research, 31(2), 173-89.
  11. Conway, M.A. (2005). Memory and the self. Journal of Memory and Language, 53, 594-628.
  12. Conway, M.A. (2009). Episodic memories. Neuropsychologia, 47, 2305-2313.
  13. Conway, M.A. (2001).Sensory-perceptual episodic memory and its context: autobiographical memory. Phil. Trans. Royal Society Land. B., 356, 1375-1384.
  14. Conway, M.A. (1990). Autobiographical Memory: An Itroduction. Maidenhead, BRK, England: Open University Press.
  15. Conway, M. A. ve Holmes, E. A. (2005). Autobiographical Memory and The Working Self. In N. R. Braisby & A. R. H. Gellatly (Eds.), Cognitive Psychology. Oxford: Oxford University Press. pp. 507 - 538. Conway ve Pleydell-Pearce (2000). The Construction of Autobiographical Memories in the Self- memory Systems. Psychological Review, 107(2), 261-288.
  16. Crovitz H.F. ve Schiffman, H. (1974). Frequency of episodic memories as a function of their age. Bulletin