AI Summary & Key Takeaways
AI InsightAdvances in knowledge This study introduces tibial artery Doppler parameters as promising indicators of fetal hemodynamic adaptation, offering a novel approach to enhancing non-invasive FGR surveillance.
📌 3 Key Takeaways
Abstract
Objectives To evaluate the role of tibial artery pulsatility index (TA-PI) and tibial-placental ratio (TPR) in distinguishing fetal growth restriction (FGR) from normal pregnancies and to assess their predictive value for adverse neonatal outcomes. Methods This prospective observational cohort study was conducted at a tertiary perinatology clinic between 2024 and 2025. A total of 42 pregnant women at 37 weeks of gestation were enrolled and categorized into two groups: FGR (n = 21) and non-FGR controls (n = 21). Doppler ultrasonography was used to assess middle cerebral artery, umbilical artery, cerebroplacental ratio, and tibial artery parameters. Statistical analyses included t-tests, chi-square tests, and receiver operating characteristic curve analysis to evaluate the diagnostic performance of TA-PI and TPR. Results TA-PI was significantly higher in the FGR group, indicating increased peripheral vascular resistance, while peak systolic velocity in the tibial artery was significantly lower, suggesting compromised peripheral circulation. Both cerebroplacental and tibial-placental ratios were elevated in FGR fetuses, indicating circulatory redistribution. Tibial-placental ratio showed strong predictive value for distinguishing FGR from normal pregnancies. Neonates with FGR had significantly lower birth weights and lower APGAR scores at one and five minutes. Although neonatal intensive care unit admissions were more frequent in the FGR group, the difference was not statistically significant. Conclusions Tibial artery Doppler measurements reflect peripheral vasoconstriction and may indicate fetal adaptation to hypoxia in FGR. Tibial-placental ratio demonstrates potential as a non-invasive tool for detecting fetal compromise. Advances in knowledge This study introduces tibial artery Doppler parameters as promising indicators of fetal hemodynamic adaptation, offering a novel approach to enhancing non-invasive FGR surveillance.
Özet
Amaçlar Fetal büyüme kısıtlılığını (FGR) normal gebeliklerden ayırt etmede tibial arter pulsatilite indeksinin (TA-PI) ve tibial-plasental oranın (TPR) rolünü değerlendirmek ve bunların olumsuz neonatal sonuçları öngörmedeki değerini araştırmak. Yöntemler Bu prospektif gözlemsel kohort çalışması, 2024 ile 2025 yılları arasında üçüncü basamak bir perinatoloji kliniğinde yürütüldü. Gebeliğin 37. haftasında bulunan toplam 42 gebe çalışmaya dahil edildi ve iki gruba ayrıldı: FGR (n = 21) ve FGR olmayan kontrol grubu (n = 21). Orta serebral arter, umbilikal arter, serebroplasental oran ve tibial arter parametreleri Doppler ultrasonografi ile değerlendirildi. İstatistiksel analizlerde TA-PI ve TPR'nin tanısal performansını değerlendirmek amacıyla t-testleri, ki-kare testleri ve alıcı işletim karakteristiği (ROC) eğrisi analizi kullanıldı. Bulgular TA-PI, FGR grubunda anlamlı derecede daha yüksek bulunmuş olup bu durum artmış periferik vasküler direnci göstermektedir. Buna karşılık, tibial arterde pik sistolik hız anlamlı derecede daha düşük bulunmuş ve bu da periferik dolaşımın bozulduğunu düşündürmektedir. Hem serebroplasental oran hem de tibial-plasental oran FGR fetüslerinde yüksek saptanmış olup dolaşımın yeniden dağılımını göstermektedir. Tibial-plasental oran, FGR'yi normal gebeliklerden ayırt etmede güçlü bir öngörü değeri göstermiştir. FGR'li yenidoğanlarda doğum ağırlıkları ile birinci ve beşinci dakika APGAR skorları anlamlı derecede daha düşüktü. Yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatışlar FGR grubunda daha sık görülmesine rağmen, bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuçlar Tibial arter Doppler ölçümleri periferik vazokonstriksiyonu yansıtır ve FGR'de fetüsün hipoksiye adaptasyonunu gösterebilir. Tibial-plasental oran, fetal iyilik halindeki bozulmayı saptamada invaziv olmayan bir araç olarak potansiyel göstermektedir. Bu çalışma, fetal hemodinamik adaptasyonun umut verici göstergeleri olarak tibial arter Doppler parametrelerini tanıtmakta ve fetal büyüme kısıtlılığının (FGR) non-invaziv izlemini geliştirmeye yönelik yeni bir yaklaşım sunmaktadır.