AI Summary & Key Takeaways
AI InsightAmbient temperature mechanical test results revealed that the aluminumgeopolymer bonds have mean shear strength of (1.406 ±1.01 MPa) and (0.133 ±0.07 MPa) for 7 and 15 mm samples, respectively.
📌 3 Key Takeaways
Abstract
One of the improving application areas of geopolymers is their using as an alternative assembly of different materials. This study presents the results of an experimental study on making aluminum panels by using geopolymer as an alternative adhesive to replace typical organic polymers. We prepared a metakaolinbased geopolymer having a composition of Na2O•Al2O3•4SiO2•11H2O. Aluminum alloys (Al 3003), 7 and 15 mm in high and (Al 5005) were used as core and plate materials of the panels, respectively and their surface was cleaned for adhesion bonding according to ASTM D 2651-01. Shear test samples were cut and then geopolymer resin was applied to the cleaned surface of aluminum core and plate by hand. Following hydrothermal sealing, the samples were then cured at 50 °C in an open-air furnace for 36 h under clamp fixed. Aluminum-geopolymer interface and geopolymer bond were examined by SEM-EDS in terms of chemical composition. Ambient temperature mechanical test results revealed that the aluminumgeopolymer bonds have mean shear strength of (1.406 ±1.01 MPa) and (0.133 ±0.07 MPa) for 7 and 15 mm samples, respectively.
Özet
Jeopolimerlerin gelişen uygulama alanlarından biri de farklı malzemelerin birleştirilmesinde alternatif olarak kullanılmasıdır. Bu çalışma, tipik organik polimerlerin yerini alacak alternatif bir yapıştırıcı olarak jeopolimer kullanarak alüminyum paneller yapmaya yönelik deneysel bir çalışmanın sonuçlarını sunmaktadır. Na2O•Al2O3•4SiO2•11H2O bileşimine sahip metakaolin bazlı bir jeopolimer hazırladık. Panellerin çekirdek ve plaka malzemesi olarak sırasıyla 7 ve 15 mm yüksekliğinde alüminyum alaşımları (Al 3003), (Al 5005) kullanılmış ve yüzeyleri ASTM D 2651-01'e göre yapışma için temizlenmiştir. Kayma testi numuneleri kesilmiş ve daha sonra alüminyum çekirdeğin ve levhanın temizlenmiş yüzeyine elle jeopolimer reçine uygulanmıştır. Hidrotermal sızdırmazlığın ardından, numuneler daha sonra 50 °C'de bir açık hava fırınında 36 saat süreyle kelepçe altında kürlendi. Alüminyum-geopolimer arayüzü ve geopolimer bağı SEMEDS ile kimyasal bileşim açısından incelenmiştir. Oda sıcaklığındaki mekanik test sonuçları, alüminyum-jeopolimer bağlantılarının 7 ve 15 mm'lik numuneler için sırasıyla (1.406 ±1.01 MPa) ve (0.133 ±0.07 MPa) ortalama kayma direncine sahip olduğunu ortaya koydu.