Journals / The Turkish Yearbook of International Relations / 2019 /

Avrupa’daki Mikro Devletler ve Türk Dış Politikası Açısından Konumları

Pages
113–140
Publication Date
2021-03-16
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Bu çerçevede uluslararası ilişkiler literatürüne, mikro devlet çalışmaları alanında katkı sağlanması amaçlanmıştır.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Küçük ve Mikro Devlet teorileri günümüzde daha fazla ilgi toplayan ve uluslararası ilişkiler disiplininde de daha geniş yer bulan bir alan halini almıştır.
📊
Key Findings & Data:Nicel ve niteliksel kriterlere göre farklı tanım ve sınıflandırma çalışmaları bulunan devlet tipleri arasında mikro-devlet kategorisinde yer alan ülkeler, farklı coğrafyalara ve dönemlere göre çeşitlilik göstermektedir.
💡
Conclusion & Impact:Bu çerçevede uluslararası ilişkiler literatürüne, mikro devlet çalışmaları alanında katkı sağlanması amaçlanmıştır.
🔬Design:Review & Systematic Survey
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Türk dış politikası · mikro-devlet teorisi · bölge çalışmaları

Özet

Küçük ve Mikro Devlet teorileri günümüzde daha fazla ilgi toplayan ve uluslararası ilişkiler disiplininde de daha geniş yer bulan bir alan halini almıştır. Nicel ve niteliksel kriterlere göre farklı tanım ve sınıflandırma çalışmaları bulunan devlet tipleri arasında mikro-devlet kategorisinde yer alan ülkeler, farklı coğrafyalara ve dönemlere göre çeşitlilik göstermektedir. Bu çalışmaların sonucunda Avrupa özelinde ortak paydada buluşulan ve mikro-devlet olduğu genel anlamda kabul edilen devletlerden bazıları Andorra, Monako, Liechtenstein ve San Marino’dur. Türk dış politikası açısından bakıldığında, Avrupa’daki bu devletlerle ülkemiz ilişkileri sınırlı alanlara dayalı olmakla beraber, karşılıklı olarak yadsınamayacak kadar aktiftir. Spor, diplomasi, turizm ve ekonomi karşılıklı ilişkilerde öne çıkan konulardır. Çalışmada Türkiye’nin Avrupa’daki mikro-devletlerden kabul edilen bu 4 ülkeyle ilişkileri ele alınmış, varılan sonuçlara bağlı olarak geliştirilebilecek alanların tespit edilmesi hedeflenmiştir. Bu çerçevede uluslararası ilişkiler literatürüne, mikro devlet çalışmaları alanında katkı sağlanması amaçlanmıştır.

🔖

Cite This Article

DEMİR, A., KULALI, Y. (2021). Avrupa’daki Mikro Devletler ve Türk Dış Politikası Açısından Konumları. The Turkish Yearbook of International Relations, 113–140. https://ajindex.com/articles/112372

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (1)

  1. Referans 1 Blaha Jaroslav, “Liechtenstein. Une longue marche vers la reconnaissance”, http://www.ladocumentationfrancaise.fr/pages-europe/d000490-liechtenstein.-une-longue-marche-vers-la-reconnaissance-par-jaroslav-blaha Erişim Tarihi: 23.11.2018