Journals / Küresel Mühendislik Çalışmaları Dergisi / 2016 / Cilt: 3 Sayı: 2

BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSININ BELİRLENMESİNDE FARKLI İLLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

Pages
127–135
Publication Date
2016-04-30
DOI
—
🏛️Bibliographic metadata and full text access for this article are provided via DergiPark.
DergiPark Record ↗
✨

AI Summary & Key Takeaways

AI Insight
⚡ TL;DR(Too Long; Didn't Read)

Binalara ait enerji performansı İstanbul, Ankara ve Erzurum için C sınıfı Antalya için ise D sınıfı olarak tespit edilmiştir.

📌 3 Key Takeaways

🎯
Objective & Hypothesis:Bu çalışmada, Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunan İstanbul, Ankara, Antalya ve Erzurum illerinde inşa edilen ideal bir binanın enerji performans kimliği tespit edilip karşılaştırılmaktadır.
📊
Key Findings & Data:Bu yapı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ait BEP-TR (Bina Enerji Performansı) Programı kullanılarak enerji performans değeri ve enerji kimlik belgesi açısından değerlendirilmektedir.
💡
Conclusion & Impact:Binalara ait enerji performansı İstanbul, Ankara ve Erzurum için C sınıfı Antalya için ise D sınıfı olarak tespit edilmiştir.
🔬Design:Research Article
📍Scope:Comprehensive Sample
⚙️Variables:Enerji · Enerji Kimlik Belgesi · Enerji Performansı

Özet

Bu çalışmada, Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunan İstanbul, Ankara, Antalya ve Erzurum illerinde inşa edilen ideal bir binanın enerji performans kimliği tespit edilip karşılaştırılmaktadır. Bu yapı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ait BEP-TR (Bina Enerji Performansı) Programı kullanılarak enerji performans değeri ve enerji kimlik belgesi açısından değerlendirilmektedir. Bu kapsamda, binalara ait proje verileri (bina geometrisi, ısıtma, aydınlatma, mekanik ve havalandırma teknik değerleri) BEP-TR Programı'na girilmiştir. Girilen bu verilerin ışığında binanın ısıtılması ve soğutulması için ihtiyaç duyulan net enerji miktarı, binada günışığı etkileri göz önüne alınarak, günışığından yararlanılmayan süre ve günışığının etkili olmadığı alanlar için aydınlatma enerji ihtiyacının ve tüketiminin hesaplanması ve yine binaya ait sera gazı emisyonu tespit edilmiştir. Binalara ait enerji performansı İstanbul, Ankara ve Erzurum için C sınıfı Antalya için ise D sınıfı olarak tespit edilmiştir.

🔖

Cite This Article

YAKA, İ., ÖNAL, S., KOÇER, A., GÜNGÖR, A. (2016). BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSININ BELİRLENMESİNDE FARKLI İLLERİN KARŞILAŞTIRILMASI. Küresel Mühendislik Çalışmaları Dergisi, Cilt: 3 Sayı: 2, 127–135. https://ajindex.com/articles/1002538

📄 Full Text PDF Viewer

📄

PDF görüntüleyici hazırlanıyor...

References (7)

  1. Yaka İ.F., Önal S., Gençer A., Güngör A., (2015). “Binalarda Enerji Performansının Belirlenmesinde Antalya Örneği”, 20. Ulusal Isı Bilimi Ve Tekniği Kongresi (Ulıbtk'15), Balıkesir, Türkiye, ss.827-831
  2. Atmaca, M., Kalaycıoğlu, E.,& Yılmaz Z. A. (2011). “Binalarda Enerji Performansı Yöntemi (BEP-TR) ile Otel Binalarının Performansının Değerlendirilmesi”, İzmir, X. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi, 811-826.
  3. Şener, F., Yıldırım Ünnü S., & Köknel Yener, A. (2011). “Binalarda Aydınlatma Enerjisi Performansının Belirlenmesinde Yöreye İlişkin Özelliklerin Rolü”, İstanbul, İTÜ Mimarlık Fakültesi,1-7.
  4. Velasco, E. & Varela, F., (2007). “Building Energy Analysis (BEA): A methodology to assess building energy labelling”, Energy and Buildings, 709-716.
  5. Al-Homoud, M. S., (2001). “Computer-aided building energy analysis techniques”, Building and Environment, 421-433.
  6. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (2013). “Bina Enerji Performansı Hesaplama Yöntemi Yardımcı Kullanım Kılavuzu”, Ankara, 1-64.
  7. Lam, J. C., (2000). “Energy analysis of commercial buildings in subtropical climates”, Building and Environment, 19-26.