Dergiler / Journal of Contemporary Medicine / 2018 / Cilt: 8 - Sayı: 2

Pulmoner Emboli Hastalarında Nötrofil/Lenfosit Oranı ve Trombosit/Lenfosit Oranı

Neutrophil to Lymphocyte Ratio and Plateled to Lymphocyte Ratio in Patients with Pulmonary Embolism

Sayfa
111–116
DOI
—

Özet

Amaç: Çalışmanın amacı akut pulmoner embolisi olan hastalarda nötrofil/lenfosit oranının (NLR) ve plateled/lenfosit oranının (PLR) klinik önemini araştırmaktır.Yöntem: Ocak 2016 ile Aralık 2017 tarihleri ​​arasında akut pulmoner emboli tanısı konan 50 hasta çalışmaya dahil edildi. NLR düzeyi, nötrofil sayısının lenfosit sayısına bölünmesiyle ölçüldü. PLR düzeyi, plateled sayısının lenfosit sayımına sayısına bölünmesiyle ölçüldü. NLR ve PLR ​​değerlerinin tedavi öncesi ve tedavi sonrası grupları ile karşılaştırıldı.Bulgular: Başvuruda NLR ve PLR ​​oranı anlamlı olarak yüksekti ve tedavi öncesi grupların tedavi etkilerini tahmin etmek için istatistiksel olarak anlamlı bir değişken olarak bulundu. Ayrıca, NLR ve PLR ​​arasında anlamlı bir korelasyon saptandı. Sonuç: NLR ve PLR ​​düzeyleri tedavi sonrası komorbidite için risk sınıflandırmasında yararlı ve invazif olmayan bir biyobelirteç olabilir.

Abstract

Objective: The aim of our study was to investigate clinical importance of neutrophil to lymphocyte ratio (NLR) and plateled to lymphocyte ratio (PLR) in patients with acute pulmonary embolism (PE).Methods: 50 patients with a diagnosis of acute PE included into the study between January 2016 and December 2017. NLR level was measured by dividing neutrophil count to lymphocyte count. PLR level was measured by dividing plateled count to lymphocyte count. Pre-treatment and post-treatment groups of NLR and PLR values were compared.Results: It has been NLR and PLR ratio have a significantly higher value in admission and patients with pre-treatment groups were found statistically significant variable to predict the treatment effects. Also, correlation analysis showed a significant correlation between NLR and PLR. Conclusion: NLR and PLR values may be a useful biomarker for risk stratification and also prognosis for PE.

Anahtar kelimeler: pulmoner emboli, nötrofil/lenfosit oranına, trombosit/lenfosit oranı, ventilasyon-perfüzyon sintigrafisi