Dergiler / Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi / 2022 / Cilt: 8 - Sayı: 2

Bir ağır araç bakım ve onarım fabrikasında çalışan işçilerin kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının ve analjezik kullanımlarının değerlendirilmesi

Evaluation musculoskeletal disorders and analgesic use of workers working in a heavy vehicle maintenance and repair factory

Sayfa
151–159
DOI
—

Özet

Amaç: Bu çalışma bir askeri ağır araç bakım ve onarım fabrikasında çalışan işçilerin kas iskelet sistemi rahatsızlıklarını ve analjezik kullanımlarını belirlemek amacıyla planlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Kesitsel tasarımda olan çalışma Aralık 2020-Mayıs 2021 tarihleri arasında 269 işçi ile yapılmıştır. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu ve Genişletilmiş Nordic Kas İskelet Sistemi Anketi kullanılmıştır.Bulgular: İşçilerin son 12 aydır %47,5’inin vücudunun en az bir bölgesinde kas iskelet sistemine yönelik rahatsızlık yaşadığı, %43,5’inin kas iskelet sisteminde yaşadığı ağrıya bağlı olarak analjezik kullandığı ve ilaç kullananların %58,9’unun reçetesiz ilaç kullandığı belirlenmiştir. Kronik hastalık varlığı ve sigara kullanımı, yaşanan kas iskelet sistemi rahatsızlıklarını artırmıştır (p<0,05).Sonuç: Bu sonuçlar doğrultusunda; iş yeri hekim ve hemşirelerinin işçileri çalışma ortamlarında kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları açısından düzenli olarak değerlendirmesi önerilmektedir.

Abstract

Aim: This study was planned to determine musculoskeletal disorders and analgesic use of workers working in a military heavy vehicle maintenance and repair factory.Materials and Methods: The study, which was in cross-sectional design, was conducted between December 2020 and May 2021 with 269 workers. Introductory Information Form and Extended Nordic Musculoskeletal Questionnaire were used to collect data.Results: It was determined that 47.5% of the workers had a musculoskeletal disorder in at least one part of their body for the last 12 months, 43.5% used analgesics due to the pain they experienced in the musculoskeletal system, and 58.9% of those who used drugs used over-the-counter drugs. Presence of chronic disease and smoking increased musculoskeletal disorders (p<0.05).Conclusion: In line with these results; It is recommended that workplace physicians and nurses regularly evaluate workers in terms of musculoskeletal disorders in their working environments.

Anahtar kelimeler: Kas İskelet Sistemi Rahatsızlıkları, İşçi, Analjezik