Dergiler / Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi / 2014 / Cilt: 11 - Sayı: 1

Zihinsel yetersizliği olan çocukların annelerinin çocuk yetiştirme tutumlarının çocukların sosyal becerilerine etkisi

The effect of rearing attitudes of mothers having intellectually disabled children to the Social Skills of their children

Sayfa
149–168
DOI
—

Özet

Bu araştırmanın amacı; 7-12 yaş zihinsel yetersizliği olan çocukların annelerinintutumları ile çocukların sosyal becerileri arasında bir ilişki olup olmadığını incelenmektir.Araştırmanın örneklemi 7-12 yaş arası 154 zihin engelli çocuk ve annelerindenoluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Sosyal Becerileri Dereceleme Sistemi(SBDS) ve Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutum Ölçeği (PARI) kullanılmıştır.Araştırma sonucunda; PARI demokratiklik ve eşitlik alt boyutu ile Sosyal Beceri Ölçeğipuanları arasındaki ilişki pozitif yönde anlamlı Problem Davranışlar Ölçeği puanlarıarasında ise negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur.

Abstract

The objective of this research is to examine if a relationship exists between 7- 12year olds intellectually disabled children s mothers attitudes and their children s socialskills. The sample of the study consist of 154 intellectually disabled children at 7-12 yearolds and their mothers in Istanbul. In the study, Social Skills Rating System (SSRS),Parental Attitude Research Instrument (PARI) and Family Inquiry Form were used as datacollection instruments. Results of the study revealed a significant positive relationshipbetween social skill levels and PARI sub dimensions of being democratic and egalitarianbut negative relationships between social skill levels and Problem Behaviour Scale scores.