Dergiler / ÖNERİ / 2009 / Cilt: 8 - Sayı: 31

Çalışanların "yöneticilerden tatmin" ve "genel tatmin" düzeyleri ile demografik özellikleri arasındaki ilişkiler: Bir alan çalışması

Relationships between the levels of employees' "satisfaction with managers" and "general satisfaction" and demographic characteristics: An empirical study

Dergi
ÖNERİ
Sayfa
53–67
DOI
—

Özet

Özet: İşletmelerin başarılı olabilmesinin bir yolu da işletme çalışanlarının iş tatminlerinin sürekli olarak yüksek tutulmasıdır. Bu çalışmada, çalışanların iş tatmini konusu ele alınmaktadır. Çalışmada, iş tatmininin değerlendirilmesinde kullanılan boyutlar arasında yer alan "yöneticilerden tatmin" ve "genel tatmin" boyutları ile çalışanların demografik özellikleri (yaş, eğitim düzeyi ve çalışma süresi) arasındaki ilişkiler incelenmektedir. Araştırma verileri anket yöntemiyle elde edilmiş olup, anketler Kahramanmaraş'ta tekstil sektöründe faaliyette bulunan bir işletmede uygulanmıştır. Veriler SPSS programı aracılığıyla frekans dağılımı, Ki-Kare, çapraz tablo ve t-testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmada yöneticilerden tatmin dereceleri ile eğitim düzeyleri arasında, genel tatmin dereceleri ile de yaş, eğitim düzeyi ve çalışma süreleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişkiler olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Abstract

Abstract: The success of organizations depends on their employees' job satisfaction level. In this study the relationships between two aspects of job satisfaction (namely "satisfaction with managers" and "general satisfaction") and employees' demographic characteristics (namely age, education and tenure) are investigated. The data for the study were collected by Using the questionnaire method. The questionnaires were distributed in a textile company in the city of Kahramanmaraş. The data were analyzed by using SPSS programme. The relationships between the aspects of job satisfaction and employees' demographic characteristics were analyzed by using the methods of frequency, X2, cross-tabulation and t-test. The study concluded that only one of the demographic characteristics (namely employees' education level) is significantly related to employees' satisfaction with managers, while all three demographic characteristics (namely age, education and tenure) are related to employees' general satisfaction.