Dergiler / Mikrobiyoloji Bülteni / 2022 / Cilt: 56 - Sayı: 2
Seftazidim-Avibaktam, Meropenem ve Kolistinin Tek Başına ve İkili Kombinasyonlarının Çeşitli Klinik Örneklerden İzole Edilen Karbapenem Dirençli Klebsiella pneumoniae Suşlarına Karşı In Vitro Etkinliğinin Araştırılması
- Sayfa
- 230–250
- DOI
- —
Özet
Karbapenem grubu da dahil olmak üzere günümüzde kullanılan birçok antibiyotiğin Klebsiella pneumoniae enfeksiyonlarının tedavisinde yetersiz kaldığı bildirilmektedir. Son yıllarda yapılmış çalışmalara rağmen karbapenem dirençli K.pneumoniae (KDKp) tedavisi için net tedavi rejimleri belirlenememiştir. Bu çalışmada KDKp enfeksiyonlarının tedavisinde sıklıkla kullanılan kolistin (COL) ve meropenem (MEM) ile ülkemizde yeni kullanıma giren seftazidim-avibaktamın (CZA) tek başına ve ikili kombinasyonlarının farklı karbapenem direnç mekanizmalarına sahip KDKp izolatlarına karşı etkinliğinin ve KDKp izolatlarında önemli bir sorun olan kolistin direnci varlığının incelenen ilaç etkileşim sonuçları üzerine etkisi olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışma, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Bakteriyoloji Laboratuvarında çeşitli klinik örneklerden enfeksiyon etkeni olarak izole edilen ve karbapenem direnci karbapenemaz inaktivasyon testi ile doğrulanan 42 K.pneumoniae izolatında yapılmıştır. İzolatların karbapenemaz genleri polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) yöntemi ile tespit edilmiştir. KDKp izolatlarının CZA, MEM ve COL’e karşı antimikrobiyal duyarlılıkları sıvı mikrodilüsyon yöntemi ile değerlendirilmiş ve bu antibiyotiklerin ikili kombinasyonlarının sinerjizm aktiviteleri dama tahtası (checkerboard) ve zamana bağlı öldürme (time-kill) yöntemleri ile in vitro olarak incelenmiştir. Kategorik verilerin istatistiksel değerlendirmesi Fisher’s exact test ile yapılmış, p değerinin 0.05 veya daha küçük olması gruplar arası farklılık açısından anlamlı kabul edilmiştir. Karbapenem dirençli izolatların 34 (%81)’ü OXA-48, 5 (%11.9)’i OXA-48+NDM ve 3 (%7.1)’ü OXA-48+KPC pozitif saptanmıştır. Dama tahtası testinde CZA+MEM ve CZA+COL kombinasyonları ile izolatların %97.6’sına karşı sinerjizm saptanırken MEM+COL kombinasyonunda bu oran %50 bulunmuştur. Zamana bağlı öldürme testinde OXA-48 pozitif izolatta CZA+MEM ve CZA+COL, OXA-48+NDM pozitif izolatta CZA+COL ve MEM+COL, OXA48+KPC pozitif izolatta CZA+MEM ve CZA+COL kombinasyonlarında sinerjizm saptanmıştır. İzolatların kolistine direnç durumu ile antibiyotik kombinasyonlarının dama tahtası testi sonuçları arasında anlamlı ilişki görülmemiştir ($p_{CZA+MEM}$= 0.33, $p_{CZA+COL}$= 0.11, $p_{MEM+COL}$= 0.61). Hastanemizde KDKp suşlarında en yaygın karbapenemaz tipinin OXA-48 olduğu ve CZA’nın MEM ve COL antibiyotikleri ile ikili kombinasyonlarının bu izolatlara karşı sinerjik etkileşim gösterme potansiyelinin yüksek olduğu görülmüştür.
Abstract
It has been reported that many antibiotics used today, including the carbapenem group, fail to treat Klebsiella pneumoniae infections effectively. Despite many studies in recent years, the definitive treatment for carbapenem-resistant Klebsiella pneumoniae (CRKP) infections is still uncertain. In this study, it was aimed to investigate in vitro activities of colistin (COL) and meropenem (MEM), which are frequently used in the treatment of CRKP infections, and ceftazidime-avibactam (CZA), which is recently used in our country, alone or in combination against different CRKP isolates having different carbapenem resistance mechanisms andto analyze whether the presence of colistin resistance, which is an important problem in CRKP strains, influences the drug interaction results. This study was carried out in 42 K.pneumoniae isolates, which were isolated from various clinical samples as an infectious agent in Süleyman Demirel University Faculty of Medicine, Department of Medical Microbiology, Bacteriology Laboratory and whose carbapenem resistance was confirmed by carbapenemase inactivation test. The carbapenemase genes of the isolates were determined by the polymerase chain reaction (PCR) method. Antimicrobial susceptibilities of CRKP strains to CZA, MEM, and COL were determined by the broth microdilution method and in vitro synergy activities of dual combinations of these drugs were evaluated by checkerboard and time-kill methods. Statistical evaluation of categorical data was performed using Fisher’s exact test, and p-value of less than 0.05 was considered statistically significant in terms of difference between the groups. Of the 42 CRKP isolates 34 (81%) were only OXA-48 positive, 5 (11.9%) were OXA-48+NDM and 3 (7.1%) were OXA-48+KPC positive. In the checkerboard test, synergy was detected against 97.6% of the isolates both with CZA+MEM and CZA+COL combinations, whereas this rate was 50% with MEM+COL. In the time-kill test, synergy was detected with CZA+MEM and CZA+COL combinations in the OXA-48 positive isolate and OXA-48+KPC positive isolate, while synergy was detected with CZA+COL and MEM+COL combinations in the OXA-48+NDM positive isolate. There was no significant relationship between whether the isolates were resistant to colistin or not and the checkerboard test results of antibiotic combinations ($p_{CZA+MEM}$= 0.33, $p_{CZA+COL}$= 0.11, $p_{MEM+COL}$= 0.61). Results of our study revealed that the most common carbapenemase type in CRKP isolates was OXA-48 in our hospital, and the combinations of CZA with MEM and COL had high potential for synergism against these isolates.