Dergiler / KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi / 2019 / Cilt: 22 - Sayı: 1

Seralarda Kök Ur Nematodlarına (Meloidogyne spp.) (Nematoda: Meloidogynidae) Solarizasyon ve Toprak Fümigasyon Kombinasyonunun Etkisi

Effect of Combination of Solarization and Soil Fumigation on Root-knot Nematodes (Meloidogyne spp.) (Nematoda: Meloidogynidae) in Greenhouses

Sayfa
45–51
DOI
—

Özet

Kök ur nematodları kontrol edilmesi zor önemli ürün zararlılarındandırlar. Toprak fümigasyon ve solarizasyon kök ur nematodlarını kontrol etmek için önemli birer yöntemlerdir. Nematod kontrolünde toprak fümigasyonunun ve solarizasyonun uygulanması tam olarak anlaşılamamıştır. Bu nedenle, bu çalışma, biberde, düşük dozda metam-sodyum fumigant ile solarizasyon uygulamasının kombinasyonunun kök ur nematodlarına etkisini belirlemek için yapılmıştır. Denemeler 2014-2015 yıllarında Mersin ili Adanalıoğlu ve Kazanlı'da mevcut seralarda yürütülmüştür. Deneme dikim sırtları hazırlanmasından sonra, metam-sodyum fümigantının azaltılmış dozu 750 l / ha'da uygulanmıştır. Parseller damla sulama ile doyurulduktan iki gün sonra metam-sodyum 100 ton/ha su ile verilmiştir. Temmuz 2014’teki solarizasyon ve metam-sodyum kombinasyon uygulamasının Temmuz 2015'e kadar biber köklerinde mevcut ur oranını 0-1.4 arasına düşürdüğü ve bu uygulamanın kök ur nematodlarını azaltmada etkili olduğu saptanmıştır. Azaltılmış metam-sodyum uygulamasıyla kombine edilen solarizasyon uygulamalarında gal indeksi 2'nin altında olurken, kontrol parsellerinde 6.4 ile 7.1 arasında bulunmuştur. Azaltılmış metam-sodyum ile solarizasyon uygulamasının % 98,8-234,5 oranında verim artışı sağladığı görülmüştür. Sonuç olarak azaltılmış metam-sodyum uygulaması ile solarizasyon kombinasyonunun kök ur nematodlarına etkili olduğu saptanmıştır. Üreticilerin metamsodium ile solarizasyon uygulamasını doğru uygulama yaptıklarında nematod sorunu yaşamayacakları ve ilaçların etkisizliği ile karşılaşma olasılığının az olabileceği düşünülmektedir.

Abstract

Root knot nematodes are economically important crop pests that isdifficult to control. Soil fumigation and solarization are significantmethods to control root knot nematodes. The application of soilfumigation and solarization on nematodes is not fully understood.Therefore, this study was carried out to determine the effect of thecombination of the solarization with reduced dose of metam-sodium tocontrol root knot nematodes in pepper. Experiments were conducted ingreenhouses in Adanalıoğlu and Kazanlı region of Mersin province in2014-2015. Following the planting beds were prepared in theexperiments, the solarization with reduced metam-sodium fumigantwas applied at 750 l/ha. The plots were saturated via drip irrigation,and waited for two days before metam-sodium was applied with 100ton/ha water. The solarization application in July 2014 combined withreduced metam-sodium treatment were effectively protected pepperagainst root-knot nematodes until July 2015 where gall formationranged between 0-1.4. Solarization combination with reduced metamsodium application resulted with gall formation below 2 while in nontreated parcels were ranged from 6.4 to 7.1. Solarization with reducedmetam-sodium application resulted 98,8% to 234,5% yield increase inpepper. Results indicate that combination of solarization with reducedmetam-sodium application reduced the root-knot nematodes. It isthought that when the manufacturers apply the solarization withcombination of metam-sodium correctly, they will not have nematodeproblems and the possibility of encountering lower ineffectiveness ofthe chemicals.