Dergiler / Ekoloji / 2014 / Cilt: 23 - Sayı: 93

İznik Gölü (Bursa/Türkiye) Zooplanktonunun derinliğe bağlı yoğunluğu, çeşitliliği ve fizikokimyasal parametreler ile ilişkileri

Relationships with some physicochemical parameters and zooplankton abundance with depth in lake Iznik, Bursa, Turkey

Dergi
Ekoloji
Sayfa
36–42
DOI
—

Özet

Bu çalışmada İznik Gölünün en derin bölgesi Göllüce mevkiinde, zooplanktonun derinliğe bağlı yoğunluğu ve çeşitliliği Ocak 2006 ile Aralık 2006 tarihleri arasında aylık olarak araştırılmıştır. Ayrıca, zooplankton türlerinin bazı fiziksel-kimyasal parametreler ile ilişkileri CCA (Konoik Uyum Analizi) ile analiz edilmiştir. CCA analizine göre, tuzluluk ve kondüktivite ile Bosmina longirostris pozitif ilişkili, Daphnia cucullata, Copepodit ve Nauplii negatif ilişkili olarak bulunmuştur. Keretella quadrata, Brachionus calyciflorus, Bosmina longirostris, Diaphanosoma lacustris ve Cyclops vicinus dominant türler olarak belirlenmiştir. Shannon (Çeşitlilik) indeksi 0.33 ile 0.98 arasında hesaplanmıştır. Zooplanktonun mevsimsel birey yoğunluğu minimum 45.120 birey/m3 (Sonbahar) ve maksimum 144.613 birey/m3 (İlkbahar) olarak tespit edilmiştir. Bir yıllık çalışma periyodunda Rotifera grubunun 30-50 m, Cladocera grubunun 10-50 m, Copepoda grubu- nun ise 10-20 m derinlikte yoğun dağılım gösterdiği belirlenmiştir.

Abstract

In this study, zooplankton density and diversity with depth was investigated monthly, between January 2006 and December 2006 in the deepest area (Göllüce) of Lake İznik. In addition, the relations of zooplankton species with some physicochemical parameters were analyzed with a CCA (Canonical Correspondance Analysis). According to the CCA, Bosmina longirostris is positive relationship and Daphnia cucullata, Copepoda and Nauplii are negative relationship with conductivity and salinity. Keretella quadrata, Brachionus calyciflorus, Bosmina longirostris, Diaphanosoma lacustris and Cyclops vicinus were dominant species. Shannon s diversity index ranged from 0.33-0.98. The average total zooplankton abundance ranged from 45.120 ind./m3 (Autumn) to 144.613 ind./m3 (Spring). One-year study period, it was determined that Rotifera, Cladocera and Copepoda group showed intensively at a depth of 30-50 m, 10-50 m and 10-20 m, respectively in Lake İznik.