Dergiler / Eklem Hastalıkları ve Cerrahisi Dergisi (Eski Adı: Artroplasti Artroskopik Cerrahi Derg.) / 2019 / Cilt: 30 - Sayı: 3
Sıradan bir kadında iki taraflı halluks saltansın endoskopik tedavisi
- Sayfa
- 322–324
- DOI
- —
Özet
Bu yazıda, ayak bileği posteromedialinde ağrı ve tetik ayak başparmağı yakınması ile başvuran 47 yaşında bir kadın hasta sunuldu. Dans veya spor gibi önceden belirleyici bir faktör ve os trigonum gibi radyolojik bir işareti yoktu. Değerlendirme için arka ayak bileği endoskopisi tekniği kullanıldı ve FHL tendonunun tetiklendiği gözlendi. Endoskopik aletlerle tendonun etrafındaki fibröz kalınlaşma gevşetildi. Serbest bırakıldıktan sonra, FHL tendonunun ayak başparmağı hareketleriyle yeniden tetiklenmediği görüldü. Halluks saltans, diğer eklem ve yumuşak doku patolojileri gibi tibial sinire dikkat edilerek posteriyor endoskopik yöntemlerle tedavi edilebilir. Bildiğimiz kadarıyla, sıradan bir kadın hastada iki taraflı HS’nin endoskopik tedavisinin ilk olgu sunumu budur.
Abstract
In this article, we present a 47-year-old female patientapplying with pain in posteromedial of ankle and trigger toecomplaints. There was no predisposing factor such as dance orsports or any radiological sign such as os trigonum. Posteriorankle endoscopy technique was used for evaluation and itwas observed that the FHL tendon was triggered. Fibrousthickening around the tendon was released with endoscopicinstruments. After release, it was observed that the FHLtendon was not triggered with toe movements. Hallux saltanscan be treated by posterior endoscopic methods with anattention to the tibial nerve such as other joint and soft tissuepathologies. To the best of our knowledge, this is the first casereport of endoscopic treatment of bilateral HS in an ordinaryfemale patient.