Dergiler / Çağdaş Cerrahi Dergisi / 2001 / Cilt: 15 - Sayı: 2
Kasık fıtıklarında kugel hernia patch ile preperitoneal onarım (Laparoskopik fıtık onarımına alternatif yeni bir teknik)
- Sayfa
- 108–112
- DOI
- —
Özet
Laparoskopik inguinal herni onarımının bilinen avantajlarına karşın, oldukça pahalı sarf malzemeleri ve uzun operasyon süresi gerektirmesi gibi bir dezavantajı bulunmaktadır. Bu nedenle aynı onarım felsefesine sahip, laparoskopik cerrahinin avantajlarını taşıyan ama daha ucuz yöntemlerin arayışına yönelinmiştir. Şubat 1999-Kasını 1999 tarihleri arasında toplam 20 hastaya, aynı cerrah tarafından (SG), Kugel patch tekniği kullanılarak 22 kasık fıtığı onarımı yapıldı. Hastaların tamamı erkek olup, yaş ortalaması 36.9 (19-65) olarak hesaplandı. Kugel patch tekniği ile operasyon süresi laparoskopi grubuna oranla anlamlı şekilde kısa bulundu (26±4.8/65±6.4 dakika). Hastaların ağrı düzeyi Vizüel Ağrı Skalası (VAS, 0-10 mm) ile değerlendirildi. Postoperatif analjezi için narkotik analjezik kullanımı gerekmediği gibi konvansiyonel analjezik kullanım gereksinimi de minimal düzeyde olmuş ve gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Hiçbir hastada postoperatif yara enfeksiyonu ve en az 7 aylık takip sonucunda nüks gelişmedi. Bu makalede, bu amaçla geliştirilmiş olan özel bir yama ile yapılan onarımın tekniği tanımlanmakta ve bu yöntemle ilgili ilk deneyimlerimiz özetlenmektedir.
Abstract
Laparoscopic inguinal hernia repair is an expensive and time consuming technique, despite the very well known advantages. For this reason, various attempts to develop a cheaper technique with similar properties have been made. In this study, 22 groin hernia in 20 patients repaired by Kugel herniorrhaphy technique performed by a single surgeon (S.G.), during the period from February 1999 to November 1999, were reviewed. All of the patients were male with a mean age of 36.9 (19-65) years. The operation time was found to be significantly shorter in Kugel patch group with respect to the laparoscopy group (26±4.8/65±6.4 min). Visual Analog Scale (VAS 0-10 mm) was used to determine the postoperative pain and discomfort in all patients. There has been no need for narcotic analgesic administration and conventional analgesic requirement was minimum, without any significant difference between two groups. There was no wound infection and recurrence for at least 7-months follow-up period. In this manuscript, the surgical technique in inguinal hernia repair, with a specially designed new mesh is described and our initial experience is summarized.