Dergiler / Cerrahpaşa Tıp Dergisi / 2006 / Cilt: 37 - Sayı: 1

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Check-up polikliniği’ne başvuran hastalarda Helicobacter pylori sıklığı ve bunu etkileyen faktörler

Frequency of Helicobacter pylori and factors affecting it in patients attending Check-up policlinic of Cerrahpaşa Medical Faculty

Sayfa
1–4
DOI
—

Özet

Helicobacter pylori, dünyada en sık rastlanılan infeksiyondur ve dünya nüfusunun yarısı bu organizma ile infektedir. Ülkemizde sıklığı 20 - 29 yaş grubunda % 85, 60 - 69 yaş grubunda ise, % 88’dir. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Check-up Ünitesi’ ne başvuran hastalar arasında rastgele yöntemle seçilen 116 hastada, Elisa hızlı kromatografik test ile H. Pylori taraması yapılmıştır. Ve bunu etkileyebilecek demografik ve diğer faktörler sorgulanmıştır. H. Pylori sıklığı, tüm grupta % 50.8 bulunmuştur. Erkeklerin kadınlardan % 8 daha fazla etkilendiği, ancak bunun istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür. H. Pylori’yi etkileyen faktörler ise % 61 ile oturulan semtin sosyo-ekonomik durumu olarak saptanmıştır. Yine genel olarak gastrointestinal semptomların H. Pylori (+)’liği ile % 88 ilişkili olduğu görülmüştür. Eradikasyon tedavisi, ağrı şikayeti, yaş ve ev içi nüfus ile H. Pylori arasında bir ilişki bulunamamıştır.

Abstract

Helicobacter pylori is the most common infection in the world and half of the world’s population is infected by this organism. The frequency in our country is 85% between ages 20-29 and 88 % between ages60-69. In this study, H. Pylori was searched by Elisa Rapid Chromatographic test in 116 patients which were selected randomly from the patients referring to Cerrahpaşa Medical Faculty Family Medicine Check-up policlinic. Demographic and other factors which may affect its positivity were questioned. The frequency of H.Pylori was 50.8 % in the whole group. Men were affected 8 % more than women which was statistically insignificant. Factors affecting H. Pylori positivity weresocioe-conomic level of the place of residence (61 %) and general gastro-intestinal symptoms (88 %). There were no relations between H.Pylori and eradication therapy, age, the number of persons in the house and stomach pain.