Dergiler / Yeni Tıp Dergisi / 2012 / Cilt: 29 - Sayı: 4
Maternal characteristics and perinatal outcome of babies born with isolated congenital ichthyosis: 3 Years of experience in a medical center
- Dergi
- Yeni Tıp Dergisi
- Sayfa
- 218–222
- DOI
- —
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız izole konjenital ihtiyoz ile doğmuş bebeklerin perinatal sonuçları ile maternal karakteristiklerini özellikle maternal hastalıklar ve kullan-dıkları ilaçlar açısından ele almak ve konjenital ihtiyoz oranımızı belirlemekti. Materyal ve Metot: Zekai Tahir Burak Kadın Hastalık-ları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde konjenital ihtiyoz ile doğmuş bebeklerin maternal karakteristikleri ve neonatal sonuçlarının tek merkezli prospektif/retrospektif kesitsel analizi. Bulgular: Üç yıllık konjenital ihtiyoz oranımız 1/10806 idi. Konjenital ihtiyoz vakalarının %50’sinde maternal ilaç kullanım hikayesi vardı. Sonuç: Annenin özellikle otoimün hastalıkları ve bunlar için kullanılan ilaçların yenidoğanda kütanöz yan etkilere ve belki de edinsel ihtiyoza sebep olabileceği unutulma-malıdır.
Abstract
Background: Our purpose was to determine the perinatal outcome and maternal characteristics of babies born with isolated congenital ichthyosis with special emphasis on maternal diseases and medications used for them and to determine our congenital ichthyosis rate. Material and Method: Single center retrospective/ prospective cross-sectional analysis of maternal characteristics and neonatal outcome variables of babies born with ichthyosis in Zekai Tahir Burak Women's Health Research and Education Hospital, Ankara, Turkey. Results: Our three year congenital ichthyosis rate was 1/10806. In 50% of congenital ichthyosis cases there was history of maternal drug intake. Conclusions: It must be kept in mind that; medical conditions of the mother especially autoimmune ones and medications used for them could lead to a variety of cutaneous side affects and possibly acquired ichthyosis of the newborn.