Dergiler / Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi) / 2001 / Cilt: 15 - Sayı: 25

Doğal vejetasyondan seçlen adi fiğ (Vicia sativa L.) hatlarında verim ve bazı verim komponentleri

Seed yield and yield components of common vetch (Vicia sativa L.) lines selected from natural vegetation

Sayfa
145–158
DOI
—

Özet

Bu araştırma, doğal vejetasyondan seçilen adi fiğ Konya ekolojik şartlarında 1997 ve 1998 yıllarında (Vida saliva L.) hatlarında verim ve verini unsurlarının belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Araştırmada materyal olarak 17 fiğ hattı ve kontrol olarak 4 fiğ çeşidi (Kara Elçi, Ürem-79, Kubilay-82 ve Populasyon) kullanılmıştır. Araştırmada; biyolojik verim, dane verimi, ham protein oram ve verimi, bitkideki meyve sayısı ve meyvedeki danc sayısı üzerinde durulmuştur. Fiğ yetiştirmede asıl amacın tohum veya ot üretmek olduğundan 2 yıllık ortalama sonuçlara göre, en fazla tohuln verimi 60.2 kg/da ile F-116 numaralı hattan ve en fazla biyolojik verim de 213,2 kg/da ile F-l numaralı hattan elde edilmiştir.

Abstract

This research was conducted to determine the yield and yield components of common vetch (Vicia saliva L.) lines which was selected from natural vegetation. 17 vetch lines and 4 vetch varieties as controls were used in all experiments. Biological yield, seed yield, protein content and yield, number of pods per plant and seed number per pood, were determined. According to the mean values of two years, the highest seed yield was obtained from F-l 16 line (0.602 l/ha) and the highest biological yield was from F-l line (2.132 t/ha).

Anahtar kelimeler: tane verimi,fiğ,vejetasyon,Vicia sativa,verim ögeleri,verim,seleksiyon,çeşitler,hat farklılıkları,hatlar