Dergiler / MN Kardiyoloji / 2010 / Cilt: 17 - Sayı: 1

Sol ön inen koroner arter ve sirkumfleks arter birinci obtus marjinal dalının birlikte tutulduğu miyokardiyal köprüleme: nadir bir anomali

Myocardial bridging of the left anterior descending and circumflex first obtus marginal coronary arteries: a rare anomaly

Sayfa
56–58
DOI
—

Özet

Miyokardiyal köprüleme, epikardiyal koroner arterlerin bir bölümünün miyokard içinde kas demetleri tarafından sarıldığında oluşur. En sık sol ön inen koroner arter üzerinde görülen miyokardiyal köprüleme sırasıyla daha nadir olarak sirkumfleks arter ve sağ koroner arterde de görülür. İki damarda birlikte görülmesi ise çok nadirdir. Kırk iki yaşında erkek hasta tipik efor anjinası ile başvurdu. Başvuru sırasında fizik muayenesi, elektrokardiyografik ve ekokardiyografik incelemeleri normal idi. Koroner anjiyografide sol ön inen koroner arterde ve sirkumfleks arter birinci obtus marjinal dalında sistolik daralmaya neden olan miyokardiyal köprüleme saptandı. Hasta beta bloker tedavisi ile taburcu edildi. Üç aylık takipte göğüs ağrısı tekrarlamadı.

Abstract

Myocardial bridging occurs when a band of cardiac muscle overlies an intramural segment of coronary arteries. It is most frequently seen on the left anterior descending artery. Involvement of the left circumflex and right coronary arteries are rare, respectively. Involvement of the two coronary arteries are very rare. A 42-year-old man presented with typical effort angina. Physical examination was normal. The admission electrocardiography and echocardiography were normal. Coronary angiography showed normal coronary arteries except for significant systolic narrowing of the left anterior descending and first obtuse marginal arteries. The patient was discharged with beta-blocker therapy. He had no recurrent chest pain during three months of follow-up.