Dergiler / MN Oftalmoloji / 2008 / Cilt: 15 - Sayı: 4

Hemodiyaliz komplikasyonu olarak gelişen anterior iskemik optik nöropati

Anterior ischemic optic neuropathy as a complication of hemodialysis

Sayfa
277–281
DOI
—

Özet

Anterior iskemik optik nöropati, optik sinire gelen kan akımının azalmasına bağlı olarak gelişen ve klinik olarak ani ve ağrısız görme kaybı ile seyreden bir hastalıktır. Posterior siliyer arterdeki kan akımında olan bu azalma, şok veya hipotansiyon gibi sistemik bir nedene bağlı olabileceği gibi atereoskleroz gibi lokal nedenlere bağlı olarak da gelişebilir. Diyalize bağlı olarak gelişen hipotansiyon, sonuçları önceden tahmin edilemeyen, tedavisi zor ve sık görülen bir durumdur. Diyaliz esnasında gelişen hipotansiyon, optik sinire gelen kan akımını azaltarak anterior optik sinir nöropatisine neden olabilir. Fundus bulguları, görme alanında defektler ve fundus florosein anjiografide hiperfloresans görülmesi tanı için çok önemlidir. Sunulan iki olguyla anterior iskemik optik nöropati nedeni olarak diyaliz sonrası gelişen hipotansiyon tartışılmıştır.

Abstract

Anterior ischemic optic neuropathy is a disease occurring as a result of diminished blood supply to the optic nerve. Clinically it is characterized with sudden painless loss of vision. Systemic causes like shock and hypotension as well as local atherosclerosis can decrease blood flow in the posterior ciliary artery supplying optic nerve. Hypotension due to hemodialysis is a frequent, unpredictable complication of hemodialysis. Hypotension can decrease blood flow to the optic nerve leading to anterior ischemic optic neuropathy. Fundoscopic findings, visual field defects, hyperflourescence of fundus with florescein angiography are important for diagnosis. Two anterior optic neuropathy cases are presented to discuss hypotension due to hemodialysis as a possible cause of anterior ischemic optic neuropathy.

Anahtar kelimeler: Optik nöropati, iskemik,Görme keskinliği,Orta yaşlı,Erkek,Hipotansiyon,Renal diyaliz,Kadın,Erişkin,Görme alanı testleri