Dergiler / MN Oftalmoloji / 2013 / Cilt: 20 - Sayı: 2

Yoğun kataraktlı hastalarda ameliyat öncesi flaş görsel uyarılmış potansiyel (F- VEP) ve flaş elektroretinogram (F-ERG) sonuçları ile ameliyat sonrası görme keskinliği arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi

Examination of the visual acuity of postoperative patients with dense cataracts by F-VEP and F-ERG tests in order to establish visual certainty

Sayfa
86–92
DOI
—

Özet

Amaç: Bu çalışma; yoğun katarakta sahip hastalarda, flaş görsel uyarılmış potansiyel (F- VEP) ve flaş elektroretinogram (F-ERG) testlerini kullanarak olguların ameliyat sonrası gör- me keskinlikleri hakkında fikir sahibi olmak ve bu konuda hastayı bilgilendirmek amacı ile ya- pılmıştır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bakanlığı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalık- ları polikliniğine başvuran hastalar arasından kontrol ve çalışma grubu oluşturulmuştur. Kontrol grubu gönüllü 25 hastanın 50 gözünden ve çalışma grubu da tek taraflı yoğun kata- raktı olan 50 hastadan oluşturulmuştur. Olguların yaş, cinsiyet, görme keskinliği, flaş VEP kayıtlarında dalga oluşum süresi ve am- plitüd değeri, flaş ERG’de maksimal yanıt a ve b dalga oluşum süresi ve amplitüd parametre- leri kullanıldı. Çalışma grubunda ek olarak; katarakt tipi ve ameliyat sonrası en iyi düzeltil- miş görme keskinliği değerlendirmeye alındı. Bulgular: Ameliyat öncesi görme keskinliği düzeyi ile F-ERG’nin latans süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (F=0,042; p<0,05). Ameliyat sonrası görme keskin- liği ile ameliyat öncesi yapılan F-ERG amplitüd değeri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (F=0,048; p<0,05). Sonuç: Çalışmamız ile flaş ERG amplitüd değerinin, ameliyat sonrası görme keskinliği tahmininde iyi bir gösterge olduğunu saptadık.

Abstract

Amaç: Bu çalışma; yoğun katarakta sahip hastalarda, flaş görsel uyarılmış potansiyel (F- VEP) ve flaş elektroretinogram (F-ERG) testlerini kullanarak olguların ameliyat sonrası gör- me keskinlikleri hakkında fikir sahibi olmak ve bu konuda hastayı bilgilendirmek amacı ile ya- pılmıştır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bakanlığı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalık- ları polikliniğine başvuran hastalar arasından kontrol ve çalışma grubu oluşturulmuştur. Kontrol grubu gönüllü 25 hastanın 50 gözünden ve çalışma grubu da tek taraflı yoğun kata- raktı olan 50 hastadan oluşturulmuştur. Olguların yaş, cinsiyet, görme keskinliği, flaş VEP kayıtlarında dalga oluşum süresi ve am- plitüd değeri, flaş ERG&#8217;de maksimal yanıt a ve b dalga oluşum süresi ve amplitüd parametre- leri kullanıldı. Çalışma grubunda ek olarak; katarakt tipi ve ameliyat sonrası en iyi düzeltil- miş görme keskinliği değerlendirmeye alındı. Bulgular: Ameliyat öncesi görme keskinliği düzeyi ile F-ERG&#8217;nin latans süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (F=0,042; p<0,05). Ameliyat sonrası görme keskin- liği ile ameliyat öncesi yapılan F-ERG amplitüd değeri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (F=0,048; p<0,05). Sonuç: Çalışmamız ile flaş ERG amplitüd değerinin, ameliyat sonrası görme keskinliği tahmininde iyi bir gösterge olduğunu saptadık.