Dergiler / Ondokuz Mayıs Üniv. Diş Hekimliği Derg. / 2005 / Cilt: 6 - Sayı: 2

Çocuklarda dentijeröz kistlerin marsüpiyalizasyon ile tedavisi

Treatment of dentigerous cysts by marsupialization in children

Sayfa
109–114
DOI
—

Özet

Dentijeröz kistler, sürmemiş dişleri çevreleyen mine organı artıklarından köken alan odontojenik kistlerdir. Dentijeröz kistlerin tedavisinde kullanılan temel tekniklerden biri olan marsüpiyalizasyon ile kist kavitesinin içerisindeki sıvı basıncının azaltılması ve mevcut defektin yeniden kemikle dolması hedeflenir. Tekniğin önemli avantajları olarak komşu anatomik oluşumların korunmasını sağlaması, enükleasyon sonrası oluşabilecek patolojik kırık riskini azaltması ve gömülü kalmış dişlerin sürmesine izin vermesi sayılabilir. Marsüpiyalizasyon, kemik rejenerasyonunun daha hızlı olması ve kök gelişimini henüz tamamlamamış dişlerin sürme potansiyellerin yüksek olması nedeni ile çocuklarda görülen kistlerin tedavisinde uygun bir tedavi yöntemidir. Bu makalede kliniğimizde marsüpiyalizasyon ile tedavi edilmiş olan 3 olgu sunularak tedavi alternatifleri ve olası komplikasyonları tartışılmıştır.

Abstract

Dentigerous cysts are odontogenic cysts, which originate from the remnants of the enamel organ around the crowns of unerupted teeth. The target of marsupialization, which is one of the basic methods described for the treatment of dentigerous cysts, is the relief of the cystic fluid pressure followed by the ingrowth of new bone into the defect. Advantages of the technique maybe described as: preservation of the anatomical structures, lowering the risk of pathologic fractures following enucleation and. allowing the eruption of impacted teeth. Marsupialization may be a better choice of treatment in children because of the faster bone regeneration in children and the higher eruption . potential of teeth with immature roots. In this article we presented three cases of dentigerous cysts that had been treated with marsupialization in our clinic and discussed alternative treatments and possible complications.

Anahtar kelimeler: Odontojenik kistler,Tedavi sonucu,Radyografi, panoramik,Radyografi, dental,Erkek,Kadın,Dentijeröz kist,Çocuk

Çocuklarda dentijeröz kistlerin marsüpiyalizasyon ile tedavisi — AJindex