Dergiler / OTOSCOPE / 2002 / Cilt: 3 - Sayı: 1

Rekürren menenjit ve mondini malformasyonu

Recurrent menengitis and mondini malformations

Sayfa
29–31
DOI
—

Özet

Mondini displazisi, otik kapsülün kohlea malformasyonu ile birlikte vestibüler akuaduktus, Vestibül ve semisirküler kanalların ampullalarında dilatasyona neden olan gelişimsel bir anomalisidir. iç kulak konjenital kemik malformasyonları, organogenezisin çeşitli aşamalarında durması sonucu meydana gelirler. Bu anatomik deformiteler sonucunda subaraknoid boşluk ile orta kulak arasında bağlantılar oluşur ve sonuçta tekrarlayan menenjit atakları gelişebilir. Hastalar hekime çeşitli seviyelerde olabilen sensörinöral işitme kaybı, otore veya rekürren menenjit nedeni ile başvururlar. Bu yazıda iki ay ara ile iki kez menenjit atağı geçiren, sağ otoresi ve rinoresi olan Mondini displazisi tanısı konulan 22 yaşındaki bayan hasta sunulmuştur.

Abstract

Mondini's dysplasia is a developmental anomaly of the otic capsule characterized by cochlear malformation with dilation of the vestibular aquaduct, vestibule and ampullar ends of the semicircular canals. Congenital bony abnormalities of the inner ear result from an arrest in development during varying stages of organogenesis. These anatomical deformities may result in a connection between subarachnoid space and the middle ear resulting in recurrent episodes of meningitis. Typically these malformations are associated with some degree of hearing impairment, cerebrospinal fluid (CSF) otorrhea and recurrent meningitis. A 22-year-old female patient with two episodes of meningitis wthin a 2-month-period, right otorrhea, rinorrhea and Mondini's dysplasia is presented.

Anahtar kelimeler: Menenjit,Erişkin,Tekrarlama,Tanı teknikleri, otolojik,Otolojik cerrahi prosedürler,Kulak zarı delinmesi,Ameliyat sonrası dönem,Tedavi sonucu