Dergiler / Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi / 2016 / Cilt: 22 - Sayı: 2

An Investigation on the Relationship between the AzoospermiaLike (DAZL) Gene mRNA Expression and the Infertility in Male Cattle-Yak

Sığır-Yak Melezlerinde Azoospermia-Benzeri (DAZL) Gen mRNA Ekspresyon Düzeyi ile İnfertilite Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma

Sayfa
287–289
DOI
—

Özet

Bu çalışma erkek sığır-yak melezlerinde Azoospermia-Benzeri (DAZL) gen mRNA ekspresyon düzeyi ile infertilite arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla yapılmıştır. Ekspresyon seviyeleri RT-PCR ile belirlendi. DAZL geninin spesifik olarak sığır, yak ve sığır-yak melezi testis dokularında eksprese edilmesi hücre siklusunun ilerlemesinde önemli rolü olduğunu teyit etmekteydi. Gerçek Zamanlı kantitatif PCR analizi sığır ve yak testis dokularında DAZL gen ekspresyon düzeyinin sığır-yak melezlerindekinden daha fazla olduğunu ve sığır-yak melezi ve yaklardaki seviyelerin anlamlı derecede sığırlardan farklı olduğunu göstermekteydi (P<0.05). Sonuç olarak, düşük DAZL gen ekspresyonu erkek sığır-yaklarda infertiliteye neden olabilir.

Abstract

This study was conducted to study the relationship between the infertility of male cattle-yak and the expression level of DAZL gene mRNA. The expression profiles were obtained by RT-PCR. The DAZL gene was specifically expressed in cattle, yak and cattle-yak testis tissues,which confirmed its important role in the progression of cell cycle. Real-time quantitative PCR analysis indicated that the expression levels of DAZL gene in cattle and yak testis were higher than its in cattle-yak, also cattle-yak and yak were significantly differet than cattle, respectively (P<0.05). Therefore, the low expression level of DAZL gene might result in male cattle-yak infertility.