Dergiler / Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi / 2013 / Cilt: 19 - Sayı: 4
Risk factors associated with passive immunity, health, birth weight and growth performance in Lambs: II. effects of passive immunity and some risk factors on growth performance during the first 12 weeks of life
- Sayfa
- 619–627
- DOI
- —
Özet
Bu çalışmanın temel amacı kuzularda neonatal ve sonraki periyotta pasif immünite ve büyüme performansı arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Çalışmada ayrıca kuzunun cinsiyeti, doğum tipi, doğum ağırlığı ve sağlığı ile birlikte kuzulama sezonu ve anne yaşının büyüme performansı üzerine etkisi değerlendirildi. Çalışma Türkiyede Karsta iki Akkaraman melezi sürüde (n=301) yürütüldü. Sonuçlar doğumdan sonra 24. saat serum IgG konsantrasyonu (SIgG-24) ve her iki dönem büyüme performansı arasında önemli (P<0.001) fakat zayıf (R2=0.148-0.198) bir ilişki olduğunu göstermiştir. Çoklu adımsal regresyon modeli ile neonatal büyüme performansının sadece doğum ağırlığı, sağlık durumu, SIgG-24 ve doğum tipinden etkilendiği (P<0.001, R2=0.527-0.721) belirlendi. Bu çalışma ile ayrıca post-neonatal büyüme performansının tüm değişkenlerden etkilendiği ortaya konuldu (P<0.001, R2=0.471-0.472). Bu çalışma kuzularda pasif immunitenin ilk 12 haftalık dönem büyüme performası ile önemli oranda varyasyon gösterdiğini işaret etmektedir. Bu sonuç daha önce değerlendirilmemiştir. Çalışmada ayrıca doğum ağırlığı, doğum tipi, cinsiyet, sağlık durumu, anne yaşı ve kuzulama sezonunun da büyüme performansı üzerine etkili olduğu belirlendi. Kuzularda anne yaşının ≤2 olması, ikiz, dişi ve kış sezonunda doğması, hastalığa maruz kalması ve doğum ağırlığının ≤3 kg olmasıınn büyüme performansını azalttığı saptandı. Bu faktörler büyüme performansını artırmak için dikkatle ele alınması gerekmektedir. Böylece çiftlik verimliliği ve karlılığı arttırılabilir.
Abstract
The primary objective of this study was to evaluate the relationship between passive immunity and growth performance in lambs in neonatal and post-neonatal periods. The study also evaluated the effect of gender, type of birth, birth weight and health of lambs, lambing season and dams age on growth performance. This study included two crossbred Akkaraman flocks (n=301) in Kars, Turkey. The results disclosed that serum IgG concentration determined at 24th of birth (SIgG-24) was significantly associated with growth performance in both periods (P<0.001) but this relationship was poor (R2=0.148 to 0.198). Neonatal growth performance was influenced only by birth weight, health status, SIgG-24 and type of birth (P<0.001, R2=0.527 to 0.721) on multiple stepwise regression analyses. The study also disclosed that post-neonatal growth performance was affected by all variables (P<0.001, R2=0.471 to 0.472). This study suggested that passive transfer cause a significant amount of variation in growth performance for lambs from birth to 12 weeks of life, a conclusion that has not previously been identified. It also disclosed positive association among growth performance, birth weight, type of birth, gender, health status of lambs, dams age and lambing season. The growth performance was rendered by dams age (≤2 years old), twin lambs, female lambs, winter lambing, illness, and birth weight of ≤3 kg. These factors should be taken into consideration and dealt with in order to increase growth performance so that which farm productivity and profitability is maintained.