Dergiler / Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi / 2014 / Cilt: 20 - Sayı: 2
Pathologic findings of anthraco-silicosis in the lungs of one humped camels (Camelus dromedarius) and Its role in the occurrence of pneumonia
- Sayfa
- 171–176
- DOI
- —
Özet
Pnömokoniozis pulmoner parankimde solunan organik ve inorganik partiküllerin birikmesi ile oluşan bir akciğer hastalığıdır. Bu partiküller akciğerlerin savunma mekanizmalarını bozarlar. Bu çalışma develerde pnömokoniozisin makroskopik ve histopatolojik özelliklerini tanımlamakpnömoni oluşumu ile ilişkisini ortaya koymak maksadıyla yapılmıştır. Çalışmada 150 pnömonili ve 100 sağlıklı akciğer pnömokoniozis yönünden incelendi. Pnömokoniotik akciğerlerdeki makroskopik lezyonlar pnömoni ile ilişkilendirildi ve incelenen dokularda pnömokoniozisin belirgin hiçbir özelliği gözlemlenmedi. Pnömoni lezyonlu 150 akciğerden 43ünde pnömokoniozis tespit edildi. Makroskopik olarak sağlıklı akciğerlerde pnömokoniozis gözlemlenmedi. 43 adet pnömokonitik akciğerin %93ü (n=40/43) intersitisyal pnömoni ile ilişkili idi. Pnömokoniozis %2.32 oranında suppuratif pnömoni ile %4.65 oranında da bronkointersitisyal pnömoni ile gözlemlendi. Pnömokoniozis ile ilişkili histopatolojik bulgular diffuzdan nodülere değişen derecede fibrozis ve ortadan şiddetliye değişen oranda miks karbon ve silika tozlarının birikmesi ile karakterize idi. İnterlobularinteralveolar septumlar fibrozis ve mononüklear yangı hücrelerinin infiltrasyonu ile kalınlaşmıştı. Kristalize silika partikülleri filamentöz, oblongpoligonal şekilleri içeren değişik şekillerde idi. Antrako-silika partikülleri damar ve bronşiyol duvarlarına özellikle yakın olmak üzere makrofajların içinde ve dışında, lenfosit infiltasyonu ile birlikte gözlemlendi. Partikül birikintilerinin rengi açık griden kahverengi siyaha değişen renklerde silika ve kadron birikim miktarına bağlı olarak gözlemlendi. Akciğerlerde kadrondan daha ziyade silika kristallerinin belirgin birikimi olan alanlar gri açık kahverenginde olup fokal intersitisyal fibrozis ile birlikte gözlemlendi. Bu çalışma pnömokoniozis ve pnömoni arasında belirgin bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Bu partiküllerin çeşitli tip pnömonilere karşı predispoze ettiği kanısına varıldı.
Abstract
Pneumoconiosis is an occupational lung disease which occurs by the accumulation of inhaled organic and inorganic particles in the pulmonary parenchyma. These particles interfere with the defense mechanisms of the lungs. This study was designed to describe the gross and histopathological features of pneumoconiosis in the lungs and its relation with occurrence of pneumonia in camels. 150 pneumonic and 100 healthy lungs were examined for pneumoconiosis in pathologic level. Macroscopic lesions of pneumoconiotic lungs were related to pneumonia and no remarkable featurespneumoconiosis were observed in the examined tissues. Pneumoconiosis was diagnosed in 43 out of 150 lungs with pneumonic lesions. Grossly healthy lungs did not show pneumoconiosis. Out of 43 pneumoconiotic lungs, 93% (n=40/43) were associated with interstitial pneumonia. Also, pneumoconiosis occurred in 2.32% (n=1/43) and 4.65% (n=2/43) of lungs with suppurative bronchopneumonia and bronchointerstitial pneumonia, respectively. Histopathologic findings related to pneumoconiosis were characterized by varying degrees of diffuse to nodular fibrosis as well as mild to heavy accumulations of mixed carbon and silicon dusts. Interlobular and interalveolar septa of alveoli were thickened by fibrosis and infiltrationmononuclear inflammatory cells. Crystalline silicon particles were in different shapes including filamentous, oblong and polygonal. Anthraco-silicosis particles were observed inside and outside of macrophages more adjacent to the vessels and bronchioles as well as lymphocytes infiltration. The color of particle aggregations was different from scant gray to brown or dense black, depending on the amount of silicon or carbon dust deposition. Inlungs, areas with prominent deposition of crystalline silica rather than carbon were gray to light brown and focal interstitial fibrosis was occurred. The present study suggests a positive causal relationship between pneumoconiosis and pneumonia. It seems these particles predispose animalspulmonary diseases especially various type of pneumonia.