Dergiler / Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi / 2010 / Sayı: 19

VELİLERİNİN YENİ İLKÖĞRETİM PROGRAMINA İLİŞKİN GÖRÜSLERİ

VELİLERİNİN YENİ İLKÖĞRETİM PROGRAMINA İLİŞKİN GÖRÜSLERİ

Sayfa
30–45
DOI
—

Özet

Bu çalısmanın amacı yeni ilköğretim programına iliskin veli görüslerini ortaya koymaktır. Arastırmanın verileri 2009-2010 eğitim-öğretim yılında biri özel, altısı devlet okulu olmak üzere toplam 7 ilköğretim okulundan 1147 velinin görüsleri alınarak toplanmıstır. Arastırmanın yöntemi tarama (survey) modelidir. Velilere yeni programın felsefesi, kapsamı, uygulanabilirliği ve ölçme – değerlendirme etkinliklerine iliskin 35 sorudan olusan bir anket uygulanmıstır. Bu arastırma sonucunda velilerin büyük oranda yeni programdan haberdar olduğu ortaya çıkmıstır. Yeni ilköğretim programlarıyla ilgili bilgi sahibi olduğunu düsünen veliler, bu bilgileri büyük ölçüde çocuklarının öğretmenlerinden almıslardır. Arastırmaya katılan velilerin bir kısmı ise yeni programla ilgili medya vasıtasıyla bilgi sahibi olduklarını belirtmislerdir. Katılımcıların yeni programa iliskin yaklasımı genellikle olumludur. Ancak, arastırmanın bulgularına göre arastırmaya katılan velilerin çoğunluğunun yeni programın değistirilme gerekçelerini bilmedikleri ve temel felsefesini kavramadıkları görülmektedir. Yine arastırma bulguları velilerin yeni programda yer alan “ses temelli okuma yazma öğretimi” ve “bitisik eğik el yazısı”nı büyük ölçüde onayladıklarını göstermektedir. Velilerin yeni ilköğretim programının kapsamı ve uygulanması boyutuna iliskin verdiklerin cevaplar incelendiğinde, arastırmaya katılan velilerin bir kısmı yeni programın maddi külfet getirdiğini düsünmektedir. Ancak velilerin büyük çoğunluğu yeni programda yer alan proje ve performans ödevlerini yararlı bulduklarını belirtmislerdir.

Abstract

Bu çalışmanın amacı yeni ilköğretim programına ilişkin veli görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırmanın verileri 2009-2010 eğitim-öğretim yılında biri özel, altısı devlet okulu olmak üzere toplam 7 ilköğretim okulundan 1147 veliningörüşleri alınarak toplanmıştır. Araştırmanın yöntemi tarama (survey) modelidir. Velilere yeni programın felsefesi, kapsamı, uygulanabilirliği ve ölçme– değerlendirme etkinliklerine ilişkin 35 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Bu araştırma sonucunda velilerin büyük oranda yeni programdan haberdar olduğu ortaya çıkmıştır. Yeni ilköğretim programlarıyla ilgili bilgi sahibi olduğunu düşünen veliler, bu bilgileri büyük ölçüde çocuklarının öğretmenlerinden almışlardır. Araştırmaya katılan velilerin bir kısmı ise yeniprogramla ilgili medya vasıtasıyla bilgi sahibi olduklarını belirtmişlerdir. Katılımcıların yeni programa ilişkin yaklaşımı genellikle olumludur. Ancak, araştırmanın bulgularına göre araştırmaya katılan velilerin çoğunluğunun yeni programın değiştirilme gerekçelerini bilmedikleri ve temel felsefesini kavramadıkları görülmektedir. Yine araştırma bulguları velilerin yeni programda yer alan “ses temelli okuma yazma öğretimi” ve “bitişik eğik el yazısı”nı büyük ölçüde onayladıklarını göstermektedir. Velilerin yeni ilköğretim programının kapsamı ve uygulanması boyutuna ilişkin verdiklerin cevaplar incelendiğinde, araştırmaya katılan velilerin bir kısmı yeni programın maddi külfet getirdiğini düşünmektedir. Ancak velilerin büyük çoğunluğu yeni programda yer alan proje ve performans ödevlerini yararlı bulduklarını belirtmişlerdir.

Anahtar kelimeler: Yeni ilköğretim programına ilişk Anahtar Kelimeler in veli görüşleri, Yeni ilköğretim programı, Eğitimde aile katılımı